Μενού Ροή
Giorgos Stassis DEH
Γ. Στάσσης: Τι λέει για τις ΑΠΕ και τη στροφή της ΔΕΗ και την εξαγορά της Enel Romania

Ο CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας στο μιλώντας στο podcast Redefining Energy της Eurelectric εξήγησε τη στρατηγική που ακολούθησε όταν ανέλαβε τα ηνία της ΔΕΗ και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. 

Η στρατηγική που υιοθετήθηκε όταν ανέλαβε αφορούσε τρεις πυλώνες: Απανθρακοποίηση, digitization και αλλαγές στην αντιμετώπιση των πελατών. Υπενθύμισε δε ότι όταν ανέλαβε CEO στη ΔΕΗ η Επιχείρηση βρίσκονταν σε μια δύσκολη κατάσταση.

Όπως ανέφερε η Επιχείρηση έχασε το πρώτο τρένο της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά το τελευταίο διάστημα κινείται δραστήρια στον χώρο. Ανέφερε το παράδειγμα των ορυχείων τα οποία συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών όπως η μεγάλη έκταση αλλά και η ύπαρξη υποδομών διασύνδεσης. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες αρκεί να ληφθεί η απόφαση ανέφερε. Εκτός από τα φωτοβολταϊκά αναφέρθηκε και στην υδροηλεκτρική ενέργεια. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας είπε ότι ήταν ξεκάθαρο στο μυαλό του εξαρχής ότι είμαστε σε μια ενιαία ενεργειακή αγορά και η Ελλάδα εισήγαγε ενέργεια από το Βορρά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οπότε είχε νόημα να χτιστεί παρουσία στο εξωτερικό. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε στην αρχή γιατί έπρεπε να καθαρίσουμε τα του οίκου μας αλλά όταν βελτιωθήκαμε οικονομικά κινηθήκαμε. Η Ρουμανία ως χώρα είναι πολύ ελκυστική πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ εστιάζει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε χώρες όπου υπάρχουν διασυνδέσεις γιατί εκεί μπορούν να υπάρξουν συνέργειες δραστηριοτήτων. Βρήκαμε την ευκαιρία της Enel Ρουμανία και καταφέραμε να την αγοράσουμε σε καλή αποτίμηση. Χτίζουμε ΑΠΕ εκεί, δεν μένουμε σε αυτές που βρήκαμε."

Ο Γιώργος Στάσσης επεσήμανε τη σημασία των διασυνδέσεων για την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό η νέα Κομισιόν να πιέσει ισχυρά για νέες διασυνδέσεις.

Τέλος ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στη Β. Αφρική τονίζοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην περιοχή για την ανάπτυξη ΑΠΕ οι οποίες γίνονται ακόμη πιο επίκαιρες με τις διασυνδέσεις που θα γίνουν ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ψηφιακή στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία έφτασε να γίνει περιφερειακός πρωταθλητής στην περιοχή μας. Χαρακτήρισε τη ψηφιοποίηση ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για καλύτερη διαχείριση. “Αναπτύσσουμε το δίκτυο οπτικών ινών, όπως και διεθνές καλώδιο με τη Σ. Αραβία και ακόμα παραπέρα. Προχωράμε με το νέο κέντρο δεδομένων στην Αθήνα και στην όλη προσπάθεια σημαντικός είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κάναμε την πρώτη κίνηση και εξετάζουμε περισσότερη δραστηριότητα στο εξής».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας