Μενού Ροή
paterakis.
CMBlu: Το roadmap για το εργοστάσιο μπαταριών στη Θεσσαλονίκη – Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στην αποθήκευση ενέργειας

Στην πρίζα μπαίνει σταδιακά, εντός του 2025, η μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών στερεάς ροής της CMBlu Εnergy στη Θεσσαλονίκη. Το επενδυτικό project των 63,5 εκατ. μέσω μίας πρωτοπόρας τεχνολογίας υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας και να προσφέρει μία νέα εναλλακτική πέρα από τις κυρίαρχες μπαταρίες λιθίου (στις οποίες τον πρώτο λόγο έχει η Κίνα).

Η επένδυση έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δράσης «Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας -Produc-E Green», που υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Το εγχείρημα των 63,5 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθεί με 30 εκατ. Η ίδια συμμετοχή, της CMBlu Energy, θα ανέλθει στο ποσό των 12 εκατ., ποσοστό κοντά στο 20% του συνολικού κόστους επένδυσης. Για την χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα συναφθεί και τραπεζικό δάνειο ύψους 21 εκατ.

Επιπλέον, ποσοστό του ενισχυόμενου κόστους μπορεί να καλυφθεί με τη χρήση δανείου από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, με την επιφύλαξη της απαίτησης το 25% της ίδιας συμμετοχής να μην εμπεριέχει στοιχείο δημόσιας στήριξης.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά σε δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής οργανικών μπαταριών στερεάς ροής και περιλαμβάνει δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων τόσο σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού (για την αγορά γης, την κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, την προμήθεια και την εγκατάσταση καινούργιων, σύγχρονων μηχανημάτων, λοιπού εξοπλισμού και τεχνικών εγκαταστάσεων) όσο και σε άυλα στοιχεία ενεργητικού (για την προμήθεια και την εγκατάσταση συστήματος διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας).

Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί εντός του ΒΙ.ΠΑ. Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 10.1 του Ο.Τ. 10, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Κάτω Γέφυρα και ανήκει στη Δημοτική Ενότητα του Αγίου Αθανασίου, του δήμου Χαλκηδόνος.

«Μέχρι τέλος του 2026, 200 θέσεις εργασίας»

«Η επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026, δημιουργώντας 200 νέες θέσεις εργασίας», σημειώνει στο energymag.gr o Γιώργος Πατεράκης, διευθύνων σύμβουλος της CMBlu Εnergy.

Τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς ροής και η «κόντρα» με το λίθιο

«Οι οργανικές μπαταρίες στερεάς ροής είναι μία τεχνολογία που μας αποδεσμεύει από το λίθιο, δεν έχει προβλήματα ανακύκλωσης και καύσης (να πάρει φωτιά), είναι μία τεχνολογία που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Οι οργανικές μπαταρίες θα χρησιμοποιηθούν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα για αποθήκευση ενέργειας», σημείωσε.

Η τεχνολογία Organic SolidFlow συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής: Διαθέτουν παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα και επιδόσεις με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν μεμονωμένα όσον αφορά τις επιδόσεις και τη χωρητικότητα. Επιπλέον, είναι μη εύφλεκτες, δεν εκρήγνυται, είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες και οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, γεγονός που τις καθιστά το ιδανικό μέσο για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Επί της ουσίας η νέα αυτή τεχνολογία είναι το αντίπαλο δέος των κυρίαρχων μπαταριών λιθίου, σηματοδοτώντας μία νέα, πιο «πράσινη» εποχή για τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Οι λύσεις της CMBlu προσφέρονται για να καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα αναγκών, όπως παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ναυτιλία κ.α.

Είναι ενδεικτικό πως και η Mercedes-Benz… σαγηνεύτηκε από την νέα τεχνολογία προχωρώντας πέρσι στην παραγγελία του πρώτου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας SolidFlow.

Ποια είναι η CMBlu Energy

Από την ίδρυση της CMBlu Energy AG το 2014, η εταιρεία, η οποία εδρεύει στην περιφέρεια Ρηνανίας-Μάιν, αναπτύσσει οργανικές μπαταρίες στερεάς ροής. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως κατασκευαστές συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας υψηλής απόδοσης χωρίς λίθιο στην κλίμακα των πολλών μεγαβάτ. Η CMBlu απασχολεί πάνω από 190 άτομα, εκ των οποίων περισσότερα από 100 στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Η ελληνική θυγατρική  CMBIu Energy Μ.Α.Ε. συντάθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2024 με μοναδικό μέτοχο τον γερμανικό μητρικό όμιλο. Σκοπός της εταιρείας είναι: «α) η ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε βιολογική, χημική, ηλεκτρική, μηχανική ή θερμική μορφή, και β) κάθε είδους συναφείς δραστηριότητες, όπως ιδίως η πραγματοποίηση έρευνας στον ως άνω τομέα, κάθε είδους σχετικές με τα ως άνω συστήματα κατασκευαστικές εργασίες, η λειτουργία των απαραίτητων εργαστηρίων, μονάδων παραγωγής, αποθηκών και εν γένει εγκαταστάσεων, η πώληση και προώθηση των ως άνω συστημάτων και η σύναψη σχετικών συμβάσεων».

Hotspot η αποθήκευση ενέργειας με επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ

Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας είναι το next big thing στην αγορά ενέργειας καθώς θα συμβάλλουν σε εξορθολογισμό των τιμών και στην αξιοποίηση πράσινης ενέργειας που τώρα απλά «πετάμε» επειδή το σύστημα δεν μπορεί να την απορροφήσει.

Nευραλγικό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας για την ευστάθεια του συστήματος αποδίδει και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το ΕΣΕΚ προβλέπει πως στα 4,3 GW θα ανέλθει έως το 2030 η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες. Για το 2050, προβλέπει ότι θα ανέλθει σε 12 περίπου GW.

Για την αντλησιοταμίευση, τo ΕΣΕΚ προβλέπει ότι η συνολική ισχύς των συστημάτων θα ανέλθει σε 1,7 GW έως το έτος 2030 για να αυξηθεί σημαντικά, στα 5,5 GW, έως το 2050. Αθροιστικά και για τις δύο τεχνολογίες η εγκατεστημένη ισχύς των έργων αποθήκευσης θα φτάσει περίπου τα 17,5 GW το 2050.

Η αποθήκευση ενέργειας περιλαμβάνεται στις βασικές προτεραιότητες του νέου ΕΣΕΚ, καθώς η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ θα απαιτήσει τη χρονική μετατόπιση της πλεονάζουσας ενέργειας ΑΠΕ, παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης/παροχή υπηρεσιών ευελιξίας (π.χ. υπηρεσίες ταχείας αύξησης/μείωσης ισχύος) και σταθεροποίησης του συστήματος, που προσφέρει η αποθήκευση, η οποία, παράλληλα, συμβάλλει στην επάρκεια ισχύος, ενώ παρέχει και υπηρεσίες αποσυμφόρησης δικτύου.

Εκτιμάται πως οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 με τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να λαμβάνουν ήδη θέσεις μάχης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας