Στα μεγάλα «πράσινα» projects που τρέχει η εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή καθιστώντας τη ως τον όμιλο με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια στράφηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών και των αναλυτών που συμμετείχαν χθες στο Investors Day που διοργάνωσε η εισηγμένη.
Θυμίζουμε ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της Τέρνα Ενεργειακή ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ συνολικά περιλαμβάνοντας έργα ισχύος 2,113 MW.
Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών χθες για τα μεγάλα και εμβληματικά (πράσινα) έργα που δρομολογεί η ΤΕΝΕΡΓ σε Καφηρέα και Ευρυτανία που πρόκειται να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσουν το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.
Το έργο στον Καφηρέα στην περιοχή της νότιας Εύβοιας είναι το μεγαλύτερο έργο που αναπτύσσει η εισηγμένη, συνολικής ισχύος 330MW και συνολικού προϋπολογισμού 569 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο αιολικό
Μέσα στο 2022 προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία, ενώ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται με project finance (455 εκατ. ευρώ) καθώς και με ίδια κεφάλαια της εταιρείας (114 εκατ. ευρώ).
Αναφορικά με το αιολικό πάρκο της Ευρυτανίας, είναι προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ με ισχύ 67MW και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2023. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει επίσης από project finance (63 εκατ. ευρώ) και ίδια κεφάλαια (18 εκατ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά στο έργο της δημιουργίας σταθμού αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία συνολικής ισχύος 600MW αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την τριετία 2024 – 2026. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.
Ερωτήσεις από επενδυτές έγιναν επίσης και για το μεγάλο project των πλωτών αιολικών πάρκων, που ακόμη είναι στα σπάργανα στην Ελλάδα, έχοντας τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.
Οι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη συνεργασία της Τέρνα Ενεργειακή με την κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, Ocean Winds (OW) που ανακοινώθηκε προ μηνών, κάνοντας αίσθηση.
Όπως επισημάνθηκε από τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας, οι δύο πλευρές αρχικά θα προσδιορίσουν τις καταλληλότερες περιοχές ανάπτυξης τέτοιων projects, και κατόπιν θα ξεκινήσουν το πλάνο των έργων με στόχο να φτάσουν σε συνολική δυναμικότητα άνω του 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας.
Στόχος τα 3.000 MW την προσεχή 5ετία
Στην πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου, τονίστηκε πως στόχος του ομίλου παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.
Ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2021 διέθετε περισσότερα από 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επίσης, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 1800 MW σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1700 MW και συστήματα αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 2.000.