Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εντυπωσιακή κίνηση με αυξημένους όγκους και αναβαθμισμένο προφίλ κάνει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή όλο το τελευταίο διάστημα. Έκλεισε την Τετάρτη σε νέα υψηλά εννέα μηνών, προϊδεάζοντας ότι επίκεινται… ειδήσεις και καλές ανακοινώσεις λίαν συντόμως.
Η μετοχή κατέγραψε νέο ράλι +4,51% στα 13,90 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, απέχει μόλις 0,90 ευρώ από τα 14,80 ευρώ που είναι τα ιστορικά υψηλά του τίτλου, στα οποία βρέθηκε στο πρώτο 10ήμερο του περασμένου Γενάρη.
Αύξηση άνω του 18% σε 8 συνεδριάσεις!
Μόνο στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει άνοδο 18,60%. Από τις 11 Οκτώβρη ενισχύεται σε ποσοστό 23,23%.
Μολονότι όλος ο ενεργειακός κλάδος βρέθηκε σε έξαρση χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, η κίνηση της Τέρνα Ενεργειακή φαίνεται πως προμηνύει επιχειρηματικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται ειδήσεις και μάλιστα καλές, με αναλήψεις νέων projects αλλά και συνεργασίες με… διεθνές αποτύπωμα.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οπότε δεν αποκλείεται να έχουμε ανακοινώσεις για περαιτέρω… διεθνές άνοιγμα της επιχείρησης. Ειδικά μέσα στο 2022 αναμένεται να έχουμε περαιτέρω θετικές εξελίξεις.
Επενδυτικό πρόγραμμα
Η Τέρνα Ενεργειακή είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα.
Θυμίζουμε ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της Τέρνα Ενεργειακή ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ συνολικά περιλαμβάνοντας έργα ισχύος 2,113 MW.
Η επιχείρηση δρομολογεί κρίσιμα και εμβληματικά (πράσινα) έργα σε Καφηρέα και Ευρυτανία που πρόκειται να ξεκινήσουν το 2022 και το 2023 αντίστοιχα.
Το έργο στον Καφηρέα στην περιοχή της νότιας Εύβοιας είναι το μεγαλύτερο έργο που αναπτύσσει η εισηγμένη. Η ισχύ του φτάνει τα 330MW και συνολικού προϋπολογισμού 569 εκατ. ευρώ.
Μέσα στο 2022 προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία, ενώ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας.
Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται με project finance (455 εκατ. ευρώ) καθώς και με ίδια κεφάλαια της εταιρείας (114 εκατ. ευρώ).
Αναφορικά με το αιολικό πάρκο της Ευρυτανίας, είναι προϋπολογισμού 81 εκατ. ευρώ με ισχύ 67MW. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2023.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει επίσης από project finance (63 εκατ. ευρώ) και ίδια κεφάλαια (18 εκατ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά στο έργο της δημιουργίας σταθμού αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία συνολικής ισχύος 600MW αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του την τριετία 2024 – 2026.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η εταιρεία έχει συνάψει συνεργασία με την κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE, Ocean Winds (OW) για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, τομέας που ακόμη βρίσκεται στα σπάργανα στη χώρα μας. Στόχος είναι η ανάπτυξη έργων που σε βάθος δεκαετίας θα φτάσουν σε δυναμική τα 1,5 GW.
Στόχος τα 3.000 MW την προσεχή 5ετία
Ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW.
Ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2021 διέθετε περισσότερα από 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Επίσης, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 1800 MW σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.
Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1700 MW και συστήματα αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 2.000.