Αναμενόμενη εξέλιξη χαρακτηρίζουν την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ, πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η καταδικαστική απόφαση δεν θα επηρεάσει τους δύο διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη, από το ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση των δημόσιων μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι και από τον ειδικό διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων στην Εύβοια και την Καστοριά.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προβλέπει την καταβολή προστίμου ύψους 5,5 εκατ. ευρώ το οποίο θα αυξάνεται κατά 4,36 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση.
Η επιβολή του προστίμου θα σταματήσει εφόσον ολοκληρωθούν οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες για τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας νικελίου, η οποία εδώ και πολλά έτη αποτελεί αγκάθι για διαφορετικές κυβερνήσεις.
Δέσμευση τιμήματος
Το τίμημα που θα προκύψει από τη μίσθωση και την πώληση των εγκαταστάσεων της εταιρείας, θα δεσμευθεί για την κάλυψη της χρηματοδότησης ύψους 52 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η ΛΑΡΚΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό από τον Μάρτιο του 2020, όταν και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Ό,τι περισσέψει, θα διατεθεί για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία την τετραετία 2008-2011.
Για τη μίσθωση των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι ενδιαφέρονται τρία σχήματα, με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών να αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.
Πρόκειται για το consortium ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, τον όμιλο Mytilineos και την Commodity and Mining Insight.
Εμπόδια
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί η διευθέτηση του ζητήματος των εργαζομένων, δεδομένου ότι η διακοπή της οικονομικής συνέχειας της εταιρείας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξυγίανσή της.
Αυτό σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ θα μεταβιβαστούν στον νέο επενδυτή, δίχως τους 1.080 εργαζομένους που απασχολούνται τώρα στην επιχείρηση.
Ο νέος ιδιοκτήτης θα αποφασίσει εάν θα προσλάβει τους εργαζόμενους που θα απολυθούν και πόσους από αυτούς.
Ωστόσο, ακόμα δεν έχει καταστεί σαφής ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η καταγγελία των συμβάσεων του προσωπικού που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, με τα σωματεία των εργαζομένων να ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου και των εγκαταστάσεων της εταιρείας, που αποσκοπούν στη χορήγηση περιόδου χάριτος προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.
Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ επί της έγκρισης της συμβάσεως μισθώσεως του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρησή της μαζί με την πώληση των λατομείων από την ειδική διαχείριση.
Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η ειδική διαχείριση εμφανίζονται πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουν αμέσως στην προκήρυξη των διαγωνισμών ώστε να θεραπευτούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πιέζει για το κλείσιμο της υπόθεσης.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν όμως πως τα τελικά κείμενα δύσκολα θα ικανοποιούν πλήρως τους υποψήφιους επενδυτές, που εξακολουθούν να διαπιστώνουν ρίσκα σχετικά με περιβαλλοντικές παραβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν.
Ωστόσο, στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, τα περιθώρια προσαρμογών από πλευράς των δύο επισπευδόντων και της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται εξαντλημένα.
Τα ανοίγματα
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα μεγέθη, η ΛΑΡΚΟ έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές σχεδόν 500 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, προς την Τράπεζα Πειραιώς, προς την παλαιά ΛΑΡΚΟ, προς το Δημόσιο, προς τον ΕΦΚΑ, προς εργολάβους, προμηθευτές εσωτερικού και εξωτερικού και μεταφορείς.
Παράλληλα έχει 136 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο από κρατικές εγγυήσεις για τα έτη 2008, 2010 και 2011 και από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2009.