Το κορυφαίο μη τραπεζικό blue chip του 2022 έχει καταστεί πλέον μετά το ράλι των τελευταίων ημερών η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία χθες έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, με τις φήμες για ισχυρό ενδιαφέρον από ξένο ενεργειακό fund να εντείνονται.
Πιο αναλυτικά, τα σενάρια και οι φήμες για κατάθεση πρότασης από την πλευρά του αυστραλιανού fund Macquarie (που πέρυσι εξαγόρασε το 51% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ. ευρώ) συνεχίζονται, ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια διάψευση – τουλάχιστον προς το παρόν – από την εταιρεία.
Οι φήμες θέλουν την Macquarie να έχει καταθέσει πρόταση στη διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή για την εξαγορά του 57% της «πράσινης» εταιρείας, στην τιμή των 22,7 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι αρκετά υψηλότερα και από τα σημερινά επίπεδα, παρά το ράλι που έχει κάνει. Φυσικά, αν και εφόσον πραγματοποιηθεί το deal, θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.
Στο +32,15% φέτος
Εν μέσω αυτών των σεναρίων, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει ράλι 32,15% από την αρχή της χρονιάς, που τη φέρνει στην κορυφή των αποδόσεων σε όλο τον FTSE 25, καθώς ξεπερνά και την Εθνική που κερδίζει 31,31%. Μάλιστα, από την 8η Μαρτίου 2022, όταν το Χ.Α. είχε βυθιστεί στις 789,66 μονάδες καθώς ήταν οι πρώτες ημέρες του πολέμου, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει αντίδραση 39,15%.
Χθες η μετοχή έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά καταγράφοντας άνοδο +5,46% με την τιμή στα 17,95 ευρώ, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τα 18,48 ευρώ όταν ενισχύονταν σε ποσοστό 8,58%. Παράλληλα, διακίνησε και πολύ ισχυρό όγκο άνω των 290 χιλ. τεμαχίων, μέσω τζίρου που έφτασε στα 5,24 εκατ. ευρώ. Συνάμα, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ανήλθε στα 2,07 δισ. ευρώ, που τον φέρνει στην 11η θέση στον FTSE 25.
Σε υψηλά 5μήνου και η μητρική
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, συμπαρασύρθηκε και η μητρική ΓΕΚ Τέρνα που έκλεισε με άνοδο 3,06% στα 10,12 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 20 Νοεμβρίου 2021, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 5μήνου.
Πάντως, κύκλοι του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα τόνισαν προ ημέρων στο EnergyMag.gr ότι «πάντα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς είναι μέσα στην αιχμή των εξελίξεων της πράσινης μετάβασης και της βιώσιμης δραστηριότητας στο χώρο της ενέργειας. Δεν υπάρχει όμως κάτι αυτή την περίοδο που να είναι σε φάση να εξετάζεται».
Μετά την εισβολή ξεκίνησε το ράλι
Έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή πήρε «φωτιά» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς από την αρχή του 2022 έως τις 23 Φεβρουαρίου υποχωρούσε σε ποσοστό 5,74%. Ο πόλεμος και όλα τα επακόλουθα στον ενεργειακό διεθνή χάρτη, άλλαξε τα δεδομένα και έφερε επιπλέον focus στο κυρίαρχο και πιο «πράσινο» play του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Τα δεδομένα άλλαξαν πολύ γρήγορα, καθώς η ανάγκη ταχύτατης απαγκίστρωσης της Ευρώπης (και της Ελλάδας) από το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας, καθιστά επιτακτική τη στροφή σε… ίδιες ενεργειακές δυνάμεις. Η νέα ενεργειακή κρίση επισπεύδει τη στροφή στις πράσινες επενδύσεις και στις ΑΠΕ, οι οποίες νομοτελειακά θα μπουν με έμφαση στο προσκήνιο, ίσως και χωρίς τις αντιδράσεις που υπήρχαν έως τώρα.
Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι μονόδρομος και αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο όσο περνούν οι εβδομάδες εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης.
Μαζί με την όποια μικρή ή μεγάλη καθυστέρηση στην αποχώρηση από τα «παλιά» ενεργειακά πρότυπα λοιπόν, είναι σίγουρο ότι η παρούσα πρωτοφανής κρίση, θα λειτουργήσει ως ο απόλυτος επιταχυντής για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για μια πραγματικά ολιστική αλλαγή ολόκληρου του ενεργειακού και περιβαλλοντικού μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας, των επιχειρήσεων και εν τέλει του κόσμου όλου.
Η Τέρνα Ενεργειακή είναι το πλέον… πράσινο play του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και της εγχώριας ενεργειακής αγοράς ευρύτερα, καθώς είναι απολύτως… εντεταλμένη στις καθαρές μορφές ενέργειας. Αυτές που πλέον θα έρθουν με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο προσκήνιο.
Οι στόχοι
Στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή αναφέρθηκε στους στόχους της εταιρείας, ανεβάζοντας τον πήχη για την επόμενη 7ετία. Πιο αναλυτικά, έως το 2029 αναμένεται διπλασιασμός της δυναμικής, μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος που στοχεύει να φτάσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της τάξεως των 6,5 GW.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας δηλαδή τα 4 GW θα παράγονται από αιολικές και φωτοβολταϊκές υποδομές. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από υδροηλεκτρικά έργα, ενώ ένα μικρότερο μερίδιο 250 MW θα παράγεται από βιομάζα, διαχείριση αποβλήτων και από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες. Το υπόλοιπο κομμάτι της ενέργειας, περί τα 895 ΜW θα παράγεται από την ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας.