Μενού Ροή
Fitch: Αβέβαιο το ρυθμιστικό περιβάλλον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών-Επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Italgas

Η αβεβαιότητα γύρω από το ρυθμιστικό περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθούν οι δραστηριότητες των Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της ΔΕΠΑ Υποδομών για την περίοδο 2023-2026 είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα του μητρικού ομίλου Italgas. Τάδε έφη ο διεθνής οίκος Fitch Ratings σε πρόσφατη έκθεσή του όπου επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Italgas στη βαθμίδα ΒΒΒ+ με «σταθερή προοπτική».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Fitch, “H ρυθμιστική ορατότητα στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένη, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο για την περίοδο 2023-2026 (που έγκειται κατά κύριο λόγο στον ορισμό του Μεσοσταθμικού Κόστους Κεφαλαίου -WACC, που αποτελεί «πυξίδα» για τον καθορισμό του Απαιτούμενου Εσόδου και των τιμολογίων είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Italgas και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Επιπροσθέτως, το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από διόρθωση των αποκλίσεων αναφορικά με τους όγκους και τις τιμές του φυσικού αερίου στο τέλος της ρυθμιστικής περιόδου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη μεταβλητότητα των βραχυπρόθεσμων ταμειακών ροών στο σημερινό ασταθές περιβάλλον».

Συζητήσεις ΡΑΕ Italgas

Οι συζητήσεις μεταξύ ΡΑΕ και Italgas βρίσκονται όντως σε εξέλιξη, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στις αρχές  του 2023. Υπενθυμίζεται ότι ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχουν υποβάλει στη ΡΑΕ προς έγκριση τα επικαιροποιημένα Προγράμματα Ανάπτυξής τους για την περίοδο  2022-2026 των ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ τα οποία προβλέπουν  συνολικές επενδύσεις 740 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία, με την κατασκευή 3.000 χιλιομέτρων δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης, ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει σε χιλιάδες νέους καταναλωτές. Αναμένονται και επ’ αυτών οι παρατηρήσεις του Ρυθμιστή.

Τι λέει η Fitch

Κατά τα άλλα η Fitch εκτιμά ότι η αξιολόγηση της Italgas αντανακλά το εύρωστο χρηματοοικονομικό της προφίλ καθώς αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από ρυθμιζόμενες δραστηριότητες διανομής φυσικού αερίου στην Ιταλία και -σε μικρότερο βαθμό- στην Ελλάδα. Κάτι που «επιτρέπει στην εταιρεία να διατηρεί προβλέψιμες λειτουργικές ταμειακές ροές και την θωρακίζει από τις υψηλές τιμές ενέργειας, τους κινδύνους αναφορικά με τους όγκους φυσικού αερίου που  μεταφέρει και το περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και πληθωρισμού».

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σχολιάζει ότι η απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών που έδωσε πρόσβαση στην Italgas στην "μικρότερη από την ιταλική, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά διανομής φυσικού αερίου" αποτελεί παράγοντά ανάπτυξης για τον όμιλο.  Η Fitch εκτιμά ότι τα ΕΒΙΤDA της Italgas θα αυξηθούν βαθμιαία στο 1,8 δις. ευρώ στο τέλος του 2028 (από λίγο πάνω από 1 δις. στο τέλος του 2021), με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα να συνεισφέρουν το 7% περίπου των συνολικών κερδών. «Βασικό καύσιμο της προβλεπόμενης ανάπτυξης είναι το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8,6 δις. ευρώ για την περίοδο 2022-2028, εκ των οποίων πάνω από 20% αναμένεται να αφιερωθεί στην ψηφιοποίηση, αναβάθμιση και επέκταση του ελληνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου».

Στο εννεάμηνο του 2022, τα ΕΒΙΤDA της  Italgas εμφάνισαν αύξηση 4,9% σε ετήσια βάση, με την πρώτη μηνιαία συνεισφορά από τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Σύμφωνα με τη Fitch, έως το τέλος του έτους το κόστος της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών (733 εκατ. ευρώ) θα οδηγήσει σε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, με το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται γύρω στα 5,9 δις. ευρώ και τον δείκτη μόχλευσης στο 6,4.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας