Μενού Ροή
Tesla: Οι ΗΠΑ προηγούνται της ΕΕ στον αγώνα επιδοτήσεων

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για έναν αγώνα επιδοτήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Tesla ανακοίνωσε ότι θα υπαναχωρήσει από τις επενδύσεις της στη Γερμανία λόγω των υψηλότερων επιδοτήσεων στις ΗΠΑ.

Το 2019, η Tesla δημοσιοποίησε τον σχεδιασμό της να κατασκευάσει μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις παραγωγής της στο Grüne Heide της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου εργοστασίου μπαταριών.

Ενώ οι πύλες του πρώτου γιγαντιαίου εργοστασίου της Ευρώπης άνοιξαν ήδη το 2022, η εταιρεία επανεξετάζει τώρα την επένδυσή της και ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει δελεαστικές για τις εταιρείες με τον σημαντικό, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος προσφέρει γενναιόδωρες επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για την πράσινη βιομηχανία.

«Οι φορολογικές ελαφρύνσεις του IRA επηρέασαν τα αρχικά μας σχέδια με αποτέλεσμα η εστίαση της παραγωγής να βρίσκεται πλέον στις εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος της Tesla στη FAZ.

Η Tesla είχε αρχικά ανακοινώσει σχέδια για τη δημιουργία της σημαντικότερης μονάδας παραγωγής μπαταριών στον κόσμο στη Γερμανία.

Η αλλαγή κατεύθυνσης έρχεται σε μια άβολη στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση.

Μόλις την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία στοχεύει στην ενίσχυση των «παραγωγικών δυνατοτήτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης σχέδια παρόμοια με αυτά των ΗΠΑ. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την απάντηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση του IRA: το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας.

«Γνωρίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια η καθαρή οικονομία θα έχει πάρει μορφή και θα έχει καθοριστεί ο τόπος ανάπτυξής της, και γι αυτό θέλουμε να αποτελέσουμε σημαντικό μέρος αυτής της βιομηχανίας που χρειαζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε τότε η φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η ευρωπαϊκή απάντηση. Ενώ ο IRA περιλαμβάνει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της πράσινης βιομηχανίας, μένει ακόμη να φανεί αν τα ευρωπαϊκά σχέδια θα ενισχυθούν από νέα χρηματοδότηση ή μόνο από την επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων πόρων.

Μια υψηλόβαθμη πηγή από τον ευρωπαϊκό τομέα αλουμινίου προειδοποίησε πρόσφατα για τον κίνδυνο μετεγκατάστασης εταιρειών στις ΗΠΑ, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη έρθει αντιμέτωπες με σχέδια για τη μετεγκατάσταση προγραμματισμένων επενδύσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ. Εταιρείες από άλλες περιοχές δελεάζονται επίσης: τον περασμένο μήνα, ο κορεατικός κατασκευαστής ηλιακών πάνελ Hanwha Q Cells ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 2,32 δισ. ευρώ για μια νέα μονάδα παραγωγής στη Τζόρτζια των ΗΠΑ», δήλωσε η πηγή.

«Χάσαμε τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών από την Κίνα, η οποία ελέγχει πλέον πάνω από το 80% κάθε βασικού σταδίου της διαδικασίας κατασκευής φωτοβολταϊκών. Όλοι οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών της Ευρώπης υφίστανται εκροές χρημάτων», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τις πρώτες ύλες, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

«Ο IRA των ΗΠΑ θα πρέπει να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη. Αντί να διαμαρτυρόμαστε για την αμερικανική προσέγγιση, θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν. Και αντί να τιμωρούμε τις δικές μας βιομηχανίες, θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να τις βοηθήσουμε να προωθήσουν την απεξάρτηση από τον άνθρακα», κατέληξε η πηγή.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας