Λήψη απόφασης ως το τέλος του 2024 για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, συνέχιση των επενδύσεων με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αύξηση των εξαγωγών σε νέες αγορές καθώς η Ευρώπη απομακρύνεται από τους υδρογονάνθρακες ανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.
Ο κ. Σιάμισιης μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ξεκαθάρισε προς τους μετόχους πως η κερδοφορία ρεκόρ που κατέγραψε ο όμιλος το 2022 δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά.
Ο όμιλος πραγματοποίησε το 2022 ιστορικά υψηλή κερδοφορία (λειτουργικά κέρδη EBITDA ύψους 1,4 δισ. ευρώ) η οποία όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης δεν αναμένεται να επαναληφθεί. Υπενθυμίζεται ότι τα EBITDA το 2022 ανήλθαν σε 1,6 δις. ευρώ με τα καθαρά κέρδη να κινούνται άνω του 1 δις. ευρώ.
Σε ερώτηση δε για την έκτακτη κερδοφορία και φορολόγηση ανέφερε ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση για το 2022 είναι 500 εκατ. ευρώ (από τα οποία 300 εκατ. είναι η έκτακτη εισφορά) και θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα. “Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, δεν μας βρίσκει αντίθετους. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σταθερή αντιμετώπιση καθώς δυο χρόνια πριν είχαμε 500 εκατ. ζημιές”, είπε.
Απέδωσε τα οικονομικά μεγέθη στη μεγάλη αύξηση των περιθωρίων διύλισης που πυροδότησε η ενεργειακή κρίση. Όπως είπε τα περιθώρια έχουν υποχωρήσει πια και ενδεχομένως το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά.
Το δεύτερο του μήνυμα αφορούσε στα μερίσματα. Και σε αυτό το θέμα ήταν σαφής πως η μερισματική πολιτική της περασμένης χρονιάς δεν πρόκειται να επαναληφθεί συνδέοντας την με την ιδιαίτερη χρονιά του 2022.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Εnergy κλείνοντας τον απολογισμό του ομίλου στη γενική συνέλευση είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να πάμε καλύτερα αλλά μπορεί να πάμε και χειρότερα. Τα νούμερα μπορεί να μην είναι τόσο καλά αλλά θα έχουμε καλές ειδήσεις».
Πάντως ο ίδιος δεν απέκλεισε τη διανομή προμερίσματος το 2023 αν τα οικονομικά αποτελέσματα κινούνται υψηλά. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η απόφαση θα ληφθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.
Ολοκλήρωση σεισμικών ερευνών
Σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, το 2022 ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και τους επόμενους 18-24 μήνες θα γίνει η ερμηνεία των δεδομένων και θα ληφθεί απόφαση για πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης. “Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν οι υδρογονάνθρακες υπάρχουν σε ικανοποιητικές ποσότητες και ποιότητα ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμοι”, ανέφερε.
Μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει να λάβουμε την απόφαση για το αν θα προχωρήσουμε σε ερευνητικές γεωτρήσεις», τόνισε ο κ. Σιάμισιης.
Οι ΑΠΕ και το VISION 2025
Ο κ. Σιάμισιης έδωσε έμφαση στη στρατηγική του ομίλου στον πυλώνα των ΑΠΕ και την υλοποίηση της στρατηγικής VISION2025 για τον εταιρικό και ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου. Όπως είπε πάνω από 50% των επενδυτικών δαπανών της εταιρείας αφορούν πλέον την ανάπτυξη του πυλώνα της πράσινης ενέργειας.
Η εγκατεστημένη ισχύς το 2022 ήταν 341 μεγαβάτ και προβλέπεται να αυξηθεί σε 356 εφέτος, 1 γιγαβάτ ως το 2025 και 2 γιγαβάτ το 2030.
Η εταιρεία μελετά ένα project στην Θεσσαλονίκη το οποίο σχεδιάζει να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο, σταθμό αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες και ενδεχομένως και παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Για το σχέδιο αυτό, η διοίκηση της Helleniq Energy θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πιο συγκεκριμένα πράγματα στα τέλη του έτους.
Όπως είπε ο όμιλος ήδη έχει επενδύσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ «και σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέα πράγματα. Δεν πρόκειται να εξαγοράσουμε πάρκα σε λειτουργία αλλά πάρκα έτοιμα προς ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε βέβαια, πως «οι εξαγορές θα είναι οι τελευταίες. Θα στραφούμε στην αποθήκευση ενέργειας. Και ήδη προετοιμαζόμαστε για επενδύσεις». Όπως εξήγησε δεν έχει νόημα η περαιτέρω ανάπτυξη σε έργα ΑΠΕ καθώς απαιτούνται συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για να μπορούν να είναι σε λειτουργία.
Πετρέλαιο
Στόχος είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των εξαγωγών σε αγορές που δεν είναι παραδοσιακές, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, καθως η Ευρώπη έχει μπει σε διαδικασία μείωσης των καταναλώσεων σε πετρελαιοειδή. Είναι σημαντικό να δούμε αγορές που είναι πιο μπροστά και αυτό σημαίνει αύξηση εξαγωγών σε νέες αγορές, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης.
Μέρισμα
Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,15 ευρώ ανά μετοχή.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 351 εκ. ευρώ.
Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος είναι η 28η Ιουνίου, ενώ η έναρξη καταβολής του ορίστηκε η 5η Ιουλίου