Μενού Ροή
Η μετεξέλιξη της ΔΕΗ από ρυπογόνος οργανισμός και συστημικός κίνδυνος, στην ΔΕΗ του Στάσση με υγιή οικονομικά που επενδύει στις ΑΠΕ, στο υδρογόνο και στις εξαγορές στο εξωτερικό

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Η είδηση από τη χθεσινή παρουσίαση Στάσση, του μάνατζερ της ΔΕΗ, στην Γενική της Συνέλευση δεν είναι ότι βάζει τον πήχη για τα φετινά EBITDA στα 1,2 δισ ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από την αρχική πρόβλεψη. Ούτε ότι προτίθεται να συνεχίσει εξαγορές και επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδας με στόχο την πράσινη ανάπτυξη. Η είδηση είναι ότι πλέον όποια «πέτρα» και να σηκώσει κανείς στον νέο κόσμο της ενέργειας, βρίσκει από κάτω την ΔΕΗ.

Στο υδρογόνο όπου κάνει τα πρώτα βήματα, μέσω της Hellenic Hydrogen, του κοινού σχήματος με την Motor Oil με πολλές συνέργειες και πρώτο flagship έργο στη Δυτική Μακεδονία. Στις παραδοσιακές ανανεώσιμες εντός και εκτός Ελλάδας, με αγορά χαρτοφυλακίων πράσινων μεγαβάτ και με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου να φθάνει σε περίπου 4 GW, έναντι 3,5 GW στα τέλη του 2022. Στο φυσικό αέριο όπου κατασκευάζει μονάδα στη Κομοτηνή από κοινού με ΔΕΠΑ και Damco του ομίλου Κοπελούζου.

Ακούγοντας χθες τον επικεφαλής της Γιώργο Στάσση να περιγράφει πώς τα κατάφερε η ΔΕΗ, έχει μπει σε κάθε μια από τις τεχνολογίες του μέλλοντος και οδεύει φέτος για EBITDA 1,2 δισ, δεν μπορεί παρά να μην θυμηθεί πώς ήταν η επιχείρηση προ τετραετίας.

Οταν η κεφαλαιοποίησή της κόστιζε… 290 εκατ, δηλαδή όσο μια κανονική μονάδα ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, όταν ο ορκωτός εκτιμητής προειδοποιούσε ακόμη και με κίνδυνο λουκέτου, η επιχείρηση έγραφε ζημιές 542 εκατ. και όλη η αγορά μιλούσε για συστημικό κίνδυνο.

Αλλά για να κατανοήσει κανείς τα άλματα πρέπει να κοιτάξει προς τα πίσω σε ορίζοντα δεκαετίας. Από ένα στόλο κοντά στις 20 μονάδες, σήμερα διαθέτει μόνο οκτώ, με τη προσθήκη και της Πτολεμαΐδας V. Από εκεί που κάθε χρόνο ο λιγνίτης την έβαζε μέσα 300 εκατ. ευρώ, σήμερα το κόστος αυτό έχει σχεδόν μηδενιστεί, ενώ παράλληλα η επιχείρηση είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή στρατηγική της μηδενικής εκπομπής ρύπων έως το 2050.

Η ΔΕΗ σήμερα

Τι είπε στην ουσία χθες ο κ. Στάσσης προς τους μετόχους της επιχείρησης; Οτι το positioning που έχει κάνει η ΔΕΗ στον χάρτη του πράσινου μετασχηματισμού και των νέων τεχνολογιών και στην ΝΑ Ευρώπη, σημαίνει μεγάλες επιδόσεις στα EBITDA και ακόμη ψηλότερη τιμή στην μετοχή της.

  • Στο υδρογόνο (H2). Στήνει από κοινού με την Motor Oil επένδυση, ύψους 130 εκατ ευρώ με έδρα τα πεδία των πρώην λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο, που έχουν κλείσει από το 2020. Στόχος, είναι από την πρώτη κιόλας φάση του North-1, όπως λέγεται το progect, να παράγονται 12.600 τόνοι ανανέωσιμου αερίου σε ετήσια βάση. Το όφελος για την εθνική οικονομία θα αγγίξει τα 1,6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας. Επίσης, το North-1 θα συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας, με την αποφυγή έκλυσης CO2 στην ατμόσφαιρα να φτάνει τους 80.500 τόνους ετησίως. Στα σχέδια μάλιστα βρίσκεται τόσο η επέκταση του έργου, ώστε να διπλασιαστεί η ισχύς της μονάδας ηλεκτρόλυσης – στα 200 MW, από 100 αρχικά - όσο και δύο ακόμη ανάλογου μεγέθους εγκαταστάσεις. Στη Μεγαλόπολη (επίσης πρώην λιγνιτική περιοχή), όσο και στην ευρύτερη περιοχή του διυλιστηρίου της Motor Oil στην Κόρινθο.
  • Συνολικά στις ανανεώσιμες. Εχει προς ανάπτυξη έργα 15 GW (+50%), ενώ όλη η παραγωγή της Enel Ρουμανίας προέρχεται από ΑΠΕ γεγονός που αυξάνει το ποσοστό πράσινου EBITDA στο συνολικό EBITDA της εταιρείας. Και ταυτόχρονα διατηρεί την κατεύθυνση για σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, παρά την προσωρινή καθυστέρηση για λόγους ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Τα προς ανάπτυξη έργα ΑΠΕ υπολογίζονται σε 15 GW (+50%).
  • Στην ΝΑ Ευρώπη. Η συναλλαγή με την Enel την Ρουμανία, έναντι 1,26 δισ. ευρώ, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2023. Τα νούμερα λένε ότι η περιουσιακή βάση της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 1,15 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 40%. Κι αυτό καθώς το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από τη δραστηριότητα της διανομής που είναι ρυθμιζόμενη. Επομένως σταθερή βρέχει- χιονίσει. Η προμήθεια ενισχύεται κατά 3,2 εκατ. πελάτες, ώστε ο συνολικός αριθμός των πελατών της ΔEΗ θα προσεγγίσει τα 9 εκατ. Οι δε, ανανεώσιμες κατά περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργα προς ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου να φθάσει σε περίπου 4 GW, έναντι 3,5 GW στα τέλη του 2022.

Και μπορεί κάποιος να διερωτηθεί αν και σε τι βαθμό έχει πληγεί το επενδυτικό πλάνο από τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, η απάντηση είναι ότι αυτό έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστο. Καθώς ο όμιλος είχε ενσωματώσει ένα επαρκές περιθώριο στα μεγέθη του στρατηγικού σχεδίου μας, ενώ σε ό,τι αφορά το δανεισμό,  μεγάλο μέρος από το χαρτοφυλάκιό του είναι σε σταθερά επιτόκια.

Κάποτε η ΔΕΗ ήταν μια αμιγώς συμβατική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής στραμμένη στον λιγνίτη με παρουσία μόνο στην Ελλάδα. Πάσχιζε πώς θα διασώσει τη λιγνιτική της ηλεκτροπαραγωγή, παίρνοντας παρατάσεις και ερχόμενη σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες. Την θεωρούσαν συννώνυμο της ενεργειακής «οπισθοδρόμησης». Ευρωπαϊκές πολιτικές και πιέσεις της αγοράς, άλλοτε ανέκοπταν και άλλοτε ευνοούσαν τις προσπάθειες. Ελλάδα και Πολωνία ήταν οι δύο χώρες που επιχειρούσαν με τον πιο δυναμικό τρόπο να προστατεύσουν τη λιγνιτική τους ηλεκτροπαραγωγή απέναντι στα μέτρα που ήθελε να επιβάλει η ΕΕ, κερδίζοντας χρόνο ζωής για τις μονάδες τους.

Κρίονοντας από τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες, σήμερα η επιχείρηση κινείται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό προφανώς αποτιμά η αγορά, όπως δείχνει η κεφαλαιοποίηση των 3,9 δισ και η πορεία της μετοχής πάνω από 10 ευρώ (από 1,3 ευρώ το 2019).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας