Μενού Ροή
Εμφανώς "κουρεμένα", αλλά συμφωνημένα και υψηλότερα του 2022 τα νέα WACC του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ Υποδομών

Αυξημένα σε σχέση με  αυτά που ίσχυαν το 2022, αλλά σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα προτεινόμενα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους είναι τα WACC (μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου) που ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειάς της η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ) για τους Διαχειριστές Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Φυσικού Αερίου ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ Υποδομών.

Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε WACC  7,85%  για τη Ρυθμιστική Περίοδο 2023-2026,  έναντι 9,14% που είχε εισηγηθεί ο Διαχειριστής και 7,44% που ήταν το ύψος στο οποίο «έκλεισε» το περασμένο έτος, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του energymag για μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου «λίγο κάτω από το 8%».  Πηγές από τη Ρυθμιστική Αρχή είχαν στείλει από καιρό το μήνυμα ότι  το WACC που είχε εισηγηθεί ο ΔΕΣΦΑ ήταν αδικαιολόγητα υψηλό ( «κανένας Διαχειριστής Δικτύου στην Ελλάδα δεν απολαμβάνει τέτοια απόδοση» είχαν τονίσει χαρακτηριστικά).  Η -αρκετά μικρότερη- αύξηση που τελικά ενέκρινε δείχνει ότι η ΡΑΑΕΥ έλαβε υπόψη της εν μέρει τα επιχειρήματα του ΔΕΣΦΑ για  την αύξηση του κόστους του χρήματος (λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων της ΕΚΤ) και την συγκέντρωση πόρων για την υλοποίηση του ύψους 1,27 δις. ευρώ  επενδυτικού πλάνου για την περίοδο 2023-2032.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΡΑΑΕΥ θα οδηγήσει και σε αναθεώρηση των φετινών ταριφών του ΔΕΣΦΑ για τη χρήση του ΕΣΦΑ, καθώς ο Διαχειριστής τις προσδιόρισε προ ημερών με βάση την εισήγηση του 9,14%  ενόψει των πρώτων διεθνών διαγωνισμών δέσμευσης δυναμικότητας στις τρεις διασυνδέσεις του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου που θα λάβουν χώρα την επόμενη εβδομάδα.

ΔΕΠΑ Υποδομών

Στο εύρος που προσδιόρισε την επιθυμητή  απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου για τα επόμενα χρόνια ο Διευθύνων Σύμβουλος της «μαμάς» Italgas  Paolo Gallo  («αρκετά πάνω από το 8% και κάτω από το 9%») κινείται το WACC που «κλείδωσε» η ΡΑΑΕΥ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το οποίο διαμορφώνεται για φέτος στο 8,57%, έναντι 7,03% για την προηγούμενη διετία 2021-2022.   Το ύψος αυτό θα αποτελέσει πρόκριμα και για  το  WACC που θα καλύψει τα υπόλοιπα έτη της τρέχουσας Ρυθμιστικής Περιόδου, δηλαδή την τριετία 2024-2026,  για το οποίο οι ζυμώσεις θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο με στόχο η απόφαση να έχει ληφθεί πριν από το τέλος του έτος.

H ΡΑΕΕΥ προσδιόρισε ενιαίο WACC και για τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ)   παρότι οι Ιταλοί είχαν αιτηθεί διαφορετικό WACC για την καθεμία, που ξεπερνούσε το 9,5% και στις τρεις περιπτώσεις.   Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το WACC της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι αυξημένο σε σχέση με αυτό του ΔΕΣΦΑ διότι παρουσιάζει μεγαλύτερη δανειακή  επιβάρυνση.  Και λαμβάνει υπόψη το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο κ. Gallo στις 14 Ιουνίου από το Λονδίνο ( και την παρουσίαση του Στρατηγικού Πλάνου της Italgas για την περίodo  2023-2029 στο Λονδίνο) ότι  ένα WACC  στα επίπεδα του 8,5% αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδύσεων 900 εκατ. ευρώ που προγραμματίζει για την Ελλάδα για την προαναφερθείσα περίοδο. Για να τεκμηριωθεί η αύξησης του WACC, οι Ιταλοί έχουν καταθέσει τρεις μελέτες στη ΡΑΑΕΥ, με τον κ. Gallo να δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό τους για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

 

 

                                                                            

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας