Μενού Ροή
Φ. Καραβίας (Εurobank): Mέρισμα 25% μετά από 15 χρόνια

Στη σταδιακή εξομάλυνση της εικόνας σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, από το βήμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του τραπεζικού ομίλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά μάλλον βλέπουμε μπροστά μας την επιπεδοποίηση της καμπύλης”.

Την ίδια στιγμή, κατατέθηκε πρόταση στους μετόχους για έγκριση της εξαγοράς του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ, με αποτέλεσμα να καταστεί η πρώτη τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας," η συναλλαγή αποτελεί έμμεση ανταμοιβή των μετόχων γιατί αυξάνει τα κέρδη ανά μετοχή, και έλαβε την έγκριση από τον SSM, ενώ η Eurobank θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή. Από το 2024 θα διανείμει σε μέρισμα 25% της κερδοφορίας του 2023, κατόπιν της απαραίτητης εποπτικής έγκρισης”. Σημειώνεται ότι η τράπεζα είχε να μοιράσει μέρισμα από το 2008.

Ο κύριος Καραβίας αναφέρθηκε σε διάφορα σημεία της ομιλίας του, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, στη βούληση που υφίσταται από πλευράς διοίκησης της τράπεζας να ανταποδώσει τη στήριξη που έλαβε από τους μετόχους της τα προηγούμενα χρόνια.

"Μετά από χρόνια συστηματικής προσπάθειας, στενωπούς και υποτροπές, σήμερα μπορώ να πω ότι έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων. Εφεξής η κατάλληλη ανταμοιβή των μετόχων βρίσκεται στο κέντρο του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού. Οι βασικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις καθορίζουν ακόμα και τώρα το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Ωστόσο, η Ευρώπη και η Ελλάδα, προσαρμόστηκαν δύσκολα στα νέα δεδομένα και ιδιαίτερα στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας”.

Οι κίνδυνοι από την αύξηση των επιτοκίων

Ο κύριος Καραβίας αναφέρθηκε στην αύξηση των επιτοκίων που οδήγησε σε υψηλά δεκαετιών. "Η άνοδος των επιτοκίων θα έχει αναπόφευκτη επίπτωση στους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία των αγορών. Πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες στην Ευρώπη και σε μικρότερο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, προβλέπουν οικονομική ύφεση. Εάν οι αυξήσεις επιτοκίων συνεχιστούν δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω οικονομική επιδείνωση, αστάθεια των διεθνών αγορών και υποχώρηση των τιμών ακινήτων, κίνδυνοι που πρέπει να μας κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικούς”.

Τόνισε ότι σε αντίθεση με το περιβάλλον στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή και το ίδιο αναμένεται για τα επόμενα χρόνια. Ο κύριος Καραβίας συμπλήρωσε ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής  οικονομίας θα διατηρηθεί σημαντικά υψηλότερος για την επόμενη τριετία και για το 2023 θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%. "Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς σταθερότητας αποτυπώνει και η μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ευρωπαϊκών και αναμένεται να επισφραγίσει σε ορατό χρόνο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα αποτελέσει το τελευταίο ορόσημο για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική κανονικότητα”.

Οι εκκρεμότητες που άφησε η κρίση – Μονόδρομος οι επενδύσεις

Ο κύριος Καραβίας είπε ωστόσο ότι η δεκαετής κρίση άφησε εκκρεμότητες με το δημόσιο χρέος να είναι υψηλό, πάνω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ρυθμισμένο μακροπρόθεσμα και με χαμηλά επιτόκια, όπου όπως είπε μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά το ύψος του επιβάλει διαρκή, δημοσιοοικονομική σύνεση. "Το ισοζύγιο εσωτερικών συναλλαγών είναι επίσης υψηλό, κοντά στο 10% το 2022 και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διπλό έλλειμμα – δημοσιονομικό και εξωτερικού ισοζυγίου – ήταν από τα βασικά αίτια για τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας.”

Τέλος, όπως είπε, η κάλυψη του επενδυτικού κενού των 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ αποδεικνύεται δυσκολότερη από τις προβλέψεις. "Οι μεγάλες αποσβέσεις λειτουργούν ως αντίβαρο στην αύξηση των εγχώριων επενδύσεων και της εισροής ξένων κεφαλαίων. Για 13η συνεχή χρονιά εμφανίζεται μείωση του παγίου κεφαλαίου. Οι τρεις αυτές προκλήσεις και η ανάγκη για διαχειρίσιμη ανάπτυξη, μπορούν να αντιμετωπιστούν με μία μόνο συνταγή: επενδύσεις. Και κυρίως επενδύσεις που αφορούν σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες”.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε όλες τις γραμμές, βελτιώθηκε η ρευστότητα του ομίλου, ενώ τα κέρδη ενίσχυσαν οργανικά την κεφαλαιακή βάση.

Ζανιάς: Επιπεδοποίηση της καμπύλης των επιτοκίων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, τόνισε ότι η τρέχουσα συγκυρία βρίσκει τη χώρα σε ένα σημείο όπου ο κορονοϊός έχει υποχωρήσει, δίνοντας τη θέση του στην καθημερινότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει τα σημάδια του, η ενεργειακή κρίση δεν έχει κλείσει ακόμα αλλά δείχνει να βρίσκει κάποιο σημείο ισορροπίας, τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνουν, "αλλά μάλλον βλέπουμε μπροστά μας την επιπεδοποίηση της καμπύλης. Στο εσωτερικό προχωρούμε σε περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης όπου η Ελλάδα αναμένεται ότι θα αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια με ταχύτερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ώθηση θα δώσει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας”.

Ωστόσο, αναφέρθηκε και στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας όπως το έλλειμμα επενδύσεων, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα της αποταμίευσης. "Αυτά δημιουργούν, όπως είπα, την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική επαγρύπνηση”.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα ζητήματα ρευστότητας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν επηρέασαν την Ελλάδα.

Πηγή: capital,gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας