Μενού Ροή
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κ. Ξιφαράς
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Ρόλος “ανάχωμα” στην κρίση τιμών αερίου

Πυλώνας για τη στήριξη των καταναλωτών σε μια περίοδο δύσκολη για τους χρήστες φυσικού αερίου ήταν ο “κουμπαράς” της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που τροφοδοτήθηκε από τις υψηλές πωλήσεις. Έτσι, βέβαια, χορηγώντας σημαντικές εκπτώσεις “ψαλίδισε” την κερδοφορία της, σφραγίζοντας, όμως, ένα ρόλο “κλειδί” στα ενεργειακά δρώμενα και επιβεβαιώνοντας όσους και όσες υποστηρίζουν ότι στην ενέργεια ο κρατικός έλεγχος σε εταιρείες ενέργειας δίνει σημαντικά εργαλεία άσκησης πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στην οικονομική χρήση 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι πωλήσεις τετραπλασιάστηκαν, λόγω των τιμών, κι έφτασαν τα 4,2 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ του 2021. Σε επίπεδο Ομίλου οι πωλήσεις έφθασαν τα 4,8 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Το λειτουργικό αποτέλεσμα έφτασαν τα 28,4 εκατ. ευρώ έναντι 316 εκατ. ευρώ του 2021 και σε επίπεδο ομίλου στα 70 εκατ. ευρώ έναντι 332,8 εκατ. ευρώ.

Με βάση, πληροφορίες, οι εκπτώσεις που δόθηκαν ανήλθαν στο επίπεδο των τα 108,69 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά οικιακούς καταναλωτές, που εξυπηρετούνται μέσω τρίτων προμηθευτών ή παρόχων, ή τους χρήστες αερίου για αυτοκίνητα.

«Με αφορμή την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και της πρωτοφανούς αύξησης στις διεθνείς τιμές ενέργειας η οποία επιβάρυνε τους τελικούς καταναλωτές, η ΔΕΠΑ ανέπτυξε στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 μηχανισμό απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου μέσω του οποίου οι οικιακοί καταναλωτές που τροφοδοτούνταν άμεσα ή έμμεσα (μέσω τρίτων Προμηθευτών ή Παρόχων) έλαβαν εκπτώσεις από τη ΔΕΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας και το επίπεδο των διεθνών τιμών, η εφαρμογή του μηχανισμού αυτού συνεχίστηκε και στο 1ο τετράμηνο του 2022 καθώς και στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Για το 2022 η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε χορήγησε εκπτώσεις κατά κύριο λόγο στους οικιακούς καταναλωτές (ως ανωτέρω) και στους πελάτες της αεριοκίνησης συνολικού ποσού 108,69 εκ ευρώ» αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου.

Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διέγραψε στη χρήση 2022 απαίτηση ποσού από το ελληνικό δημόσιο 39,1 εκατ. ευρώ, που αφορούσε σε παρακρατηθέντα φόρο μερισμάτων για την 5ετία 2008-2012 μετά από δικαστική απόφαση, που ήλθε μετά από διαμάχη που είχε με το ελληνικό δημόσιο για τη φορολόγηση των μερισμάτων της περιόδου 2008-2012.

Παρά τον περιορισμό της κερδοφορίας της εταιρίας, η διοίκηση της προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 27,57 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους, ήτοι, συνολικό ποσό 5.485.878,60 ευρώ. Η απόφαση τελεί υπό την έγκριση της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, που έχει συγκληθεί για την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε σχέση με την εικόνα της αγοράς, τονίζεται, ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, παρά τις όποιες αβεβαιότητες. Ως “άμυνα” στις διακυμάνσεις η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις ότι έχει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμηθευτών, με μακροπρόθεσμα συμβόλαια που συνδέονται τόσο με το πετρέλαιο όσο και με Ευρωπαϊκούς κόμβους συναλλαγών φυσικού αερίου (TTF, PSV) ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται και στην spot αγορά, κινήσεις που της επιτρέπουν, όπως τονίζει, να παραμείνει ανταγωνιστική στην ελληνική αγορά και να επεκταθεί στις γειτονικές αγορές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας