της Σύλβιας Χριστοφόρου,
Σχέδια για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας επεξεργάζονται οι δύο μέτοχοι της εταιρείας, δηλαδή το Δημόσιο που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 65% του μετοχικού κεφαλαίου και ο όμιλος Helleniq Energy που έχει στη διάθεσή του το υπόλοιπο 35%.
Με την επιθυμία της Helleniq Energy για αποχώρησή της από τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας να είναι εκπεφρασμένη, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε σχετικά προχωρημένο στάδιο όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές.
Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις
Κατά τις ίδιες πηγές, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διάθεση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο Αθηνών για την οποία έχουν συμφωνήσει επί της αρχής η Paneuropean Oil and Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ.
Το χρηματιστήριο
Ένα από τα σενάρια υπό εξέταση προβλέπει την απόκτηση από το Δημόσιο του 35% που κατέχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και στη συνέχεια την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο με τη διάθεση μέρους του μετοχικού της κεφαλαίου σε ιδιώτες επενδυτές.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση στοχεύει να συνεχίσει τη στρατηγική που έχει δρομολογήσει για την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και η οποία παίρνει σάρκα και οστά με τις συμφωνίες για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του 20% της ΔΑΑ και της αύξησης του ποσοστού της Helleniq Energy που βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά.
Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι το σενάριο αυτό θα μπορούσε να έχει αμοιβαία οφέλη τόσο για το Δημόσιο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει το 35% των μετοχών που κατέχει τώρα η Helleniq Energy αποκομίζοντας κέρδος μελλοντικά, όσο και για τον έτερο μέτοχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Από κοινού διάθεση μετοχών
Ένα διαφορετικό σενάριο προβλέπει την από κοινού διάθεση μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και τη Helleniq Energy σε ιδιώτες επενδυτές και πάλι μέσω του Χρηματιστηρίου, στα πρότυπα της συμφωνίας για την αύξηση των μετοχών της Helleniq Energy σε free float.
Στην περίπτωση που προκριθεί το σενάριο της απόκτησης από το Δημόσιο του ποσοστού της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της εταιρείας θα κληθούν να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της, με τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδου οι οποίες τώρα βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο φυσικό αέριο.
Την τελευταία τριετία η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει κάνει σημαντικά βήματα για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της σε έργα ΑΠΕ, ενόψει της κατακόρυφης μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου έως το τέλος της δεκαετίας στο πλαίσιο της σταδιακής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Τα φωτοβολταικά
Για τον σκοπό αυτόν εξαγόρασε τη North Solar η οποία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα στη Δυτική Μακεδονία ισχύος 500 MW, τη New Spes Concept που κατασκευάζει φωτοβολταϊκούς σταθμούς 222 MW και τη North Solar 1 που αναπτύσσει φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 95 MW στα Φάρσαλα.
Παράλληλα, έχει αποκτήσει το 29% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 840 MW. Για το έργο αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και τη Damco Energy συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.
Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία πιλοτικό έργο παραγωγής βιομεθανίου από την εταιρεία, ενώ στα μελλοντικά σχέδια της ΔΕΠΑ εντάσσεται και η ανάπτυξη πρατηρίων υδρογόνου για τον ανεφοδιασμό οχημάτων.