Μενού Ροή
Στο τελικό στάδιο η προετοιμασία για τη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy

της Σύλβιας Χριστοφόρου

Στο τελικό στάδιο έχει μπει η προετοιμασία της διάθεσης πακέτου μετοχών της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο από τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρείας, την Paneuropean Oil and Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ που εκπροσωπεί το Δημόσιο.

Το επόμενο διάστημα στελέχη της εταιρείας θα βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της αγοράς, κάνοντας επαφές με δυνητικούς επενδυτές ενόψει της αύξησης του free float κατά περίπου 10%. Η μετοχοποίηση θα γίνει αναλογικά με το ποσοστό που κατέχουν οι δύο μέτοχοι, με την Paneuropean να διαθέτει περίπου το 60% και το ΤΑΙΠΕΔ το 40% από το συνολικό πακέτο που θα διατεθεί στους επενδυτές.

Η εξέλιξη του εγχειρήματος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και εάν θα υπάρξει περαιτέρω μετοχοποίηση της Helleniq Energy, ακολουθώντας την ίδια συνταγή με ταυτόχρονη διάθεση μετοχών των δύο μεγαλύτερων μετόχων. Ουσιαστικά, θα αποτελέσει μια άσκηση που θα αποτυπώσει σε τι επίπεδα κυμαίνεται το ενδιαφέρον της αγοράς να επενδύσει στην εταιρεία.

Ο στόχος είναι η τιμή στην οποία θα πουληθούν οι μετοχές να αποτυπώνει την αξία του ενεργειακού ομίλου προκειμένου να αντλήσει έσοδα το Δημόσιο και κεφάλαια η Helleniq Energy για τον μετασχηματισμό της.

Παράλληλα, η αύξηση των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά θα εξυπηρετήσει και την ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, η οποία δοκιμάζεται από το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η μετοχή της Helleniq Energy έχει υποχωρήσει πάνω από 10%, καθώς διαμορφώθηκε σε 7,36 ευρώ την Τετάρτη έναντι 8,31 ευρώ στις 29 Αυγούστου.

Όπως έχει γράψει το energymag.gr, η διάθεση των μετοχών της Helleniq Energy έχει προγραμματιστεί έως το τέλος του έτους και θα προηγηθεί της εισαγωγής της ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο, με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας τον επόμενο Νοέμβριο.

Με την πρόσφατη ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα να κάνει τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο ενώ οι συναλλαγές του Ταμείου μέσω της κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο εντός 48 ωρών μετά από τη συμφωνία ως προς το ύψος του τιμήματος.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας