Μενού Ροή
Τσουνάμι ρυθμίσεων χωρίς χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Γαλλία

Οι γαλλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) είναι έτοιμες να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, αρκεί να μην υπάρξει «ρυθμιστικό τσουνάμι», προειδοποίησε η γαλλική ομοσπονδία ΜμΕ ενόψει της εισαγωγής των νέων απαιτήσεων της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων για πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη.

Η έκκληση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έρχεται ως απάντηση στην απόφαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να εισαγάγουν μια νέα οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) από την 1η Ιανουαρίου 2024 – η οποία, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, θα μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τον Δεκέμβριο  του 2024.

Η οδηγία θα επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG) των εταιρειών για την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για τις ΜμΕ – εταιρείες με 250 άτομα προσωπικό ή λιγότερο.

Για τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ, η νομοθεσία είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των προσπαθειών της ΕΕ για βιωσιμότητα σε ολόκληρη την εταιρική αλυσίδα αξίας, την ενθάρρυνση των πράσινων επενδύσεων και την προώθηση της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

Ωστόσο, οι γαλλικές ΜμΕ βλέπουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

«Δεν θέλουμε να συντριβούμε και να βγούμε νοκ άουτ» από επαχθείς κανονισμούς, δήλωσε την Πέμπτη ο François Asselin, πρόεδρος της γαλλικής συνομοσπονδίας ΜμΕ CPME.

Ο Asselin κατέστησε σαφές ότι δεν προσπαθεί να υποβαθμίσει την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής – απλώς οι νέοι κανονισμοί είναι τόσο επαχθείς που προειδοποιεί ότι οι ΜμΕ δεν θα μπορέσουν να τους εφαρμόσουν αποτελεσματικά. Είπε ότι δεν υπάρχει ούτε αρκετός χρόνος ούτε η κατάλληλη μέθοδος για την επιβολή αυτών των κανόνων.

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά αυτή τη ρυθμιστική εισροή – και αυτό δημιουργεί δυσπιστία μεταξύ των ΜμΕ και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής», πρόσθεσε ο Asselin.

Το επιχείρημα λέει ότι η νέα οδηγία ήταν το σημείο καμπής, αλλά οι κανονιστικές επιβαρύνσεις αυξάνονται εδώ και χρόνια. Το τελευταίο «σχέδιο ανακούφισης των ΜμΕ» της ΕΕ κατακρίθηκε από την CPME, λόγω έλλειψης φιλοδοξίας του.

«Το σχέδιο απαιτεί μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων κατά 25%, αλλά πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό όταν την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα βουνό κανονισμών;» ρώτησε ο Asselin.

Το καθήκον επιμέλειας και η απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας βρίσκονται επίσης μεταξύ των κανονισμών που έχουν να εφαρμόσουν αφού ήδη πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καταγγελίες για υποχρεώσεις δέουσας επιμέλειας, παρά την έλλειψη πόρων.

Τελικά, οι ΜΜΕ έχουν τον δικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – και χαιρετίζουν την πράσινη στρατηγική του προέδρου Emmanuel Macron, που παρουσιάστηκε στον Τύπο την περασμένη Δευτέρα.

Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει με κόστος την ακραία ρυθμιστική πίεση στις επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το συνεχώς αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τους κλυδωνισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού, επιπλέον των νέων νομικών υποχρεώσεων, λένε.

Για να διασφαλιστεί ότι οι κανονισμοί είναι εφικτοί και έχουν νόημα «επί του πρακτέου» τάσσονται επίσης υπέρ της «δοκιμής ΜΜΕ» για ζωντανές νομοθετικές δοκιμές με δείγμα μικρών επιχειρήσεων πριν από την ψήφιση ενός νόμου.

«Μιλήσαμε με την Επιτροπή γι’ αυτό το θέμα και το θεώρησαν εξαιρετική ιδέα – αλλά δεν προέκυψε τίποτα», παραπονέθηκε ο Asselin.

Η CPME ζητά επίσης καλύτερη κατάρτιση, καθώς αυξάνεται η ανάγκη για ειδικό προσωπικό συμμόρφωσης, ακόμη και σε μικρότερες εταιρείες – και προτείνει να εξορθολογιστούν όλοι οι υφιστάμενοι πράσινοι κανονισμοί.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας