Ιδρύθηκε πριν από 88 χρόνια, πλέον στο τιμόνι είναι η τρίτη γενιά, αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα στον κλάδο των κεραμικών δομικών υλικών, ενώ έως το τέλος του 2024 θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων θα πάνε σε «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις, με στόχο την αυτονομία της επιχείρησης καθ’ ότι έχει τεράστια εξάρτηση από την ενέργεια, αλλά και με σκοπό το μηδενικό αποτύπωμα έως το 2030.
Ο λόγος για την οικογενειακή επιχείρηση Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) που ιδρύθηκε το 1935, διαθέτει πολύ μεγάλη μονάδα στη Νέα Σάντα του Κιλκίς έχοντας και δεύτερη μονάδα στη Λάρισα, εξάγει το 60% της παραγωγής της σε περισσότερες από 40 χώρες, κάνοντας κύκλο εργασιών 47,2 εκατ. ευρώ το 2022.
Όπως τόνισε χθες στην πρώτη στα χρονικά «εμφάνιση» στην Αθήνα και σε παρουσίαση σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΒΕ, Άγις Κοθάλης, «περίπου 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία αιολικού σταθμού στη Ροδόπη που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024. Το καινούριο αιολικό πάρκο θα παράγει 14,4 μεγαβάτ ενέργειας, τροφοδοτώντας το εργοστάσιο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο».
Επίσης σημείωσε πως η εταιρεία επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήδη από το 2000, ενώ το 2011 ολοκληρώθηκαν τα πρώτα αιολικά. «Οι επενδύσεις που γίνονται στις ΑΠΕ, πρωτίστως δεν γίνονται για το κόστος, αλλά για την ενεργειακή αυτονομία και για την αειφορία», σημείωσε ο κ. Κοθάλης.
Όπως ο ίδιος τονίζει, πρωταρχικός στόχος είναι η απεξάρτηση της επιχείρησης από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος έως το 2030 κατά 69% για τα κεραμίδια και 65% για τα τούβλα, σε σύγκριση με το 1990, ενώ έχει ήδη πετύχει μείωση της τάξεως του 47% και 41% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, το εργοστάσιο στη Νέα Σάντα του Κιλκίς καταναλώνει 1.000 μεγαβατώρες την ημέρα σε φυσικό αέριο και 130 μεγαβατώρες σε ρεύμα. Παράλληλα, έως τους 700 βαθμούς Κελσίου όπου «ψήνονται» τα προϊόντα χρησιμοποιείται ρεύμα, ενώ από εκεί και πάνω και έως τους 900 βαθμούς μπαίνει το φυσικό αέριο. Δηλαδή μοιράζεται το μείγμα ενέργειας για καλύτερα αποτελέσματα.
Τέσσερις άδειες παραγωγής ενέργειας
Με το βλέμμα στραμμένο στο 2030 και στην πράσινη μετάβαση, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος επενδύει στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας μέσω τεσσάρων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 386.4MW και ωφέλιμης χωρητικότητας 762.9MWh - που εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το περασμένο καλοκαίρι.
Με ετήσια δυναμικότητα 700.000 τόνων τούβλων και 75.000.000 τεμαχίων κεραμιδιών και αξεσουάρ στέγης, η εταιρεία με την επένδυση αυτή επιδιώκει να διασφαλίσει τα μεγέθη της παραγωγής, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Μάλιστα, το εργοστάσιο στην Νέα Σάντα στο Κιλκίς σε συνδυασμό με αυτό στη Λάρισα διαθέτουν την υψηλότερη παραγωγική δυναμικότητα στην Ευρώπη, παράγοντας 2.000 τόνους τούβλα την ημέρα και 170.000 τεμάχια σε κεραμίδια, ποσότητες αρκετές για να χτιστούν 100 σπίτια.
Μέσω της χρήσης των συγκεκριμένων αδειών, η ΚΕΒΕ αποσκοπεί στην ενίσχυση της αξιοποίησης των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις. Επιπλέον, η ΚΕΒΕ, μέσω των θυγατρικών εταιρειών της, διατηρεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ συνολικής ισχύος 135MW, εκ των οποίων 19.5MW είναι σε λειτουργία, 14MW έχουν όρους σύνδεσης και 69MW είναι σε ώριμο στάδιο.
Η ΚΕΒΕ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη, που εκτείνεται σε ιδιόκτητο χώρο 235.000 τ.μ. στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Εμφανίζοντας έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, η ΚΕΒΕ προμηθεύει περισσότερες από 40 χώρες σε όλον τον κόσμο με δομικά προϊόντα, που προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία.
Οι υπόλοιπες επενδύσεις
Ένα σημαντικό κομμάτι από τις επενδύσεις των 25 εκατ. ευρώ συνολικά θα κατευθυνθεί για τη βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του χρόνου και κόστους παραγωγής. Παράλληλα, στο επίκεντρο της δραστηριότητας της εταιρείας βρίσκεται το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με τη συμμετοχή της εταιρίας σε ερευνητικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η εταιρεία συμμετέχει σε έξι ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια, εστιάζοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων και αποδοτικών προϊόντων δόμησης, νέων τεχνικών δόμησης με δομικά κεραμικά προϊόντα και πολυμερή υλικά, στη βέλτιστη διαχείριση κινδύνων και στην αυξημένη διάρκεια ζωής του παραγωγικού εξοπλισμού. Επίσης έχει σε εξέλιξη έρευνες για καινοτόμα συστήματα δόμησης φέρουσας οπλισμένης τοιχοποιίας με αντισεισμικά, θερμομονωτικά και ενεργειακά, φιλικά προς το περιβάλλον, χαρακτηριστικά.
Τα μεγέθη της επιχείρησης
Όπως προαναφέρθηκε, το 2022 ο κύκλος εργασιών του 2022 διαμορφώθηκε στα 47,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 5,6% έναντι του 2021, ενώ τα EBITDA έφτασαν στα 8,5 εκατ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός το 2022 ανέρχονταν στα 20,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 θα κατέλθει πλησίον των 13 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει αποπληρωμή.
Σε βάθος δεκαετίας και από το 2012 που η εταιρεία έκανε 7,5 εκατ. ευρώ τζίρο με εξαγωγές σε εννέα χώρες, έχει υπάρξει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, ενώ καταλυτικής σημασίας ήταν ο στρατηγικός στόχος για εξωστρέφεια και άπλωμα στο εξωτερικό, σε μια συγκυρία που η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έπεσε στο ναδίρ πολλών δεκαετιών. Έκτοτε υπάρχει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 129%, των EBITDA κατά 31%, του τζίρου από το εξωτερικό κατά +240%, ενώ αυξήθηκε το προσωπικό κατά 50%, καθώς σήμερα η εταιρεία απασχολεί 170 εργαζόμενους.
Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται στην συνεχώς αναπτυσσόμενη δυναμική της ΚΕΒΕ στην εγχώρια και διεθνή αγορά, στη διατήρηση των μακροχρόνιων σχέσεων με τους υπάρχοντες πελάτες που ανέρχονται σε περισσότερους από 1.400, καθώς και στην ανεύρεση νέων πελατών για την περεταίρω διεύρυνση του πελατολογίου της.
Χώρες που ταξιδεύουν τα προϊόντα της
Όπως σημείωσε χθες η κα Αγγελική Βαλταδώρου, χημικός του ΑΠΘ και διευθύντρια marketing της επιχείρησης, φέτος προστέθηκαν τέσσερις ακόμη χώρες στις εξαγωγές (Ολλανδία, Γερμανία, Μαρόκο και Κουρασάο της Καραϊβικής), ενώ σημείωσε πως η ΚΕΒΕ έχει ισχυρή δραστηριότητα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετέχοντας και σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις δομικών – οικοδομικών υλικών.