Μενού Ροή
siamisiis vardinogiannis
Helleniq Energy - Motor Oil: Πορεία κατώτερη των περιστάσεων – Τι λέει η Eurobank Equities

Σε επανεξέταση δεδομένων, προοπτικών, περιθωρίων διύλισης και άλλων παραμέτρων που επηρεάζουν την χρηματοοικονομική εικόνα - άρα και την πορεία των μετοχών των δύο κορυφαίων διυλιστηρίων της χώρας μας προχώρησε η Eurobank Equities. Οι νέες προβλέψεις της χρηματιστηριακής, έγιναν υπό το focus των εκτιμήσεων για τα λειτουργικά κέρδη της διετίας 2023 – 2024.

Για τη μετοχή της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) η ΑΧΕ ανεβάζει την τιμή – στόχο από τα 9,2 στα 9,4 ευρώ, ενώ για τη Motor Oil αυξάνει το στόχο στα 27,5 ευρώ, έναντι 26,6 ευρώ που ήταν η σύσταση σε προηγούμενη ανάλυση.

Οι αναλυτές της Eurobank Equities επισημαίνουν με έμφαση πως τα δύο κορυφαία διυλιστήρια της χώρας επέδειξαν αξιοσημείωτη λειτουργική ανθεκτικότητα το 2023, ενώ αναμένει ότι και οι δύο όμιλοι θα διατηρήσουν επίπεδα λειτουργικών κερδών άνω των 800 εκατ. ευρώ το 2024.

Μάλιστα, οι αναλυτές της ΑΧΕ σημειώνουν πως με τις δύο μετοχές να διαπραγματεύονται με δείκτη EV/EBITDA στο 5, θεωρούν πως η τρέχουσα αποτίμηση δεν περιλαμβάνει την αυξανόμενη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα κερδών.

Η αποτίμηση

Έτσι, η αποτίμηση και των δύο εταιρειών χαρακτηρίζεται ελκυστική από τη Eurobank Equities. Παράλληλα, με βάση τις τάσεις για βελτίωση των περιθωρίων διύλισης και μεγαλύτερης ορατότητας για τις ΑΠΕ, η ΑΧΕ αυξάνει την πρόβλεψη για τα EBITDA 2023-24 της Helleniq Energy κατά 20%, αναμένοντας πλέον EBITDA 1,1 δισ. ευρώ εφέτος και 700 εκατ. ευρώ το 2024.

Αντίστοιχα, για τον όμιλο Motor Oil, αυξάνει την πρόβλεψη για τα EBITDA 2023-24 κατά 9% φέτος και κατά 5% το 2024, με μέγεθος να διαμορφώνεται σε 1,1 δισ. ευρώ το 2023 και στα 900 εκατ. ευρώ το 2024.

Η πορεία των δύο μετοχών

Αμφότερες οι μετοχές των δύο μεγαλύτερων διυλιστηρίων της χώρας και εκ των μεγαλύτερων της Ευρώπης, παρουσιάζουν εικόνα κατώτερη των περιστάσεων, των συνθηκών και των απαιτήσεων της αγοράς. Μολονότι πέρυσι παρουσίασαν ρεκόρ μεγεθών και οι δύο όμιλοι, ενώ και το 2023 συνεχίζουν με εξαιρετικά μεγέθη, εντούτοις οι μετοχές τους δείχνουν να παραμένουν σε μόνιμη βάση εκτός κλίματος.

Το μήνα Οκτώβριο η μετοχή της Motor Oil έχει ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 5,35%, ενώ ο τίτλος της Helleniq Energy χάνει 7,96%. Το ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει πτώση 1,99%, ενώ ο FTSE 25, δηλαδή ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, υποχωρεί μόλις κατά 0,22%.

Παρόμοια – αναλογικά – εικόνα επικρατεί και σε επίπεδο 10μήνου 2023, όπου η μετοχή της Helleniq Energy υποχωρεί σε ποσοστό 10,14%, παραμένοντας εντελώς εκτός κλίματος αγοράς, ενώ η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται ανεπαίσθητα κατά 3,85%, παρουσιάζοντας επίσης εκκωφαντική υστέρηση έναντι των ευρύτερων αποδόσεων της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης, παρά την πρόσφατη ισχυρή διόρθωση, κρατάει κέρδη 27,47% από την αρχή του χρόνου, ενώ ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 30%. Οι δύο μετοχές των κορυφαίων διυλιστηρίων της χώρας, απογοητεύουν χρηματιστηριακά φέτος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πέρυσι, η μετοχή της Motor Oil ήταν η πρώτη σε απόδοση σε όλο το Χ.Α. (πλην ακραία περιφερειακών τίτλων με αστεία εμπορευσιμότητα) με άνοδο +59%, ενώ ο τίτλος της Helleniq Energy είχε ενισχυθεί κατά 24%. Αμφότερες είχαν υπεραποδόσει το Γενικού Δείκτη που πέρυσι, εν μέσω πολύ μεγάλων κλυδωνισμών, είχε κλείσει το έτος στο +4,08%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας