Πρόκειται για την περιοχή με το πλέον δραστήριο (...μανιασμένο) αιολικό δυναμικό της χώρας, καθιστώντας την πλέον ελκυστική για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συστάδα αιολικών πάρκων στην Ελλάδα με 17 επιμέρους αιολικά πάρκα και συνολικά 102 ανεμογεννήτριες! Αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό έργο στην Ελλάδα, με εγκατεστημένη ισχύ 330 MW, ενώ το κόστος της αποπεράτωσης ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ!
Ο λόγος για το ενεργειακό «χωριό» του Καφηρέα, το οποίο εδρεύει στο Δήμο Καρύστου στην Εύβοια και έως σήμερα αποτελεί το πιο κομβικό έργο για την κορυφαία «πράσινη» εταιρεία της χώρας, την Τέρνα Ενεργειακή, αποφέροντας από εδώ και πέρα, περίπου το 1/3 των κερδών του ομίλου. Πρόκειται για έργο – ορόσημο για την εισηγμένη αλλά και για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας.
Έως το τέλος του 9μήνου 2023 είχε επενδυθεί σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων για το έργο του Καφηρέα, με το έργο να έχει μια μικρή μόνο συνεισφορά στα έσοδα για το σύνολο το 9μήνου του 2023, ενώ με την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του έργου, ο συντελεστής μόχλευσης αναμένεται να ομαλοποιηθεί.
Σύμφωνα με το πλάνο, το κομβικό αυτό έργο, αναμένεται να συνεισφέρει καταλυτικά στις ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή, ενώ σύμφωνα με αναλυτές η ετήσια παραγωγή λειτουργικών κερδών θα αυξηθεί κατά 65 εκατ. ευρώ (ή 35% σε σχέση με την κλεισμένη χρήση του 2022) ανεβάζοντας τον πήχη της λειτουργικής κερδοφορίας πάνω από τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η εγκατεστημένη ισχύς
Η εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακής αυξήθηκε σε 1.225 MW στο τέλος Σεπτεμβρίου (έναντι 905 MW στο τέλος του 2022) μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο έργο του Καφηρέα, κατά το τέλος του τρίτου τρίμηνου.
Για τις αμέσως επόμενες περιόδους, ο όμιλος αναμένει σημαντική ενίσχυση των εσόδων και της λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια της έναρξης πλήρους λειτουργίας του αιολικού συμπλέγματος Καφηρέα, η οποία σηματοδοτεί μια αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά περίπου 35% και αναμένεται να έχει μία αντίστοιχη θετική συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία (σε ετησιοποιημένη βάση).
Επίσης, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εμπορική λειτουργία το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και μαζί με τα λοιπά έργα του τομέα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ (διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου, Ηλεκτρονικό Εισιτήριο) θα ενισχύσουν περαιτέρω τις επιδόσεις του Ομίλου σε μακροπρόθεσμη βάση.
Ως προς τις ανεμολογικές συνθήκες, μετά από μια αδύναμη απόδοση κατά τους πρώτους εφτά μήνες του έτους, η εικόνα άλλαξε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, μήνες που κινήθηκαν στα συνήθη φυσιολογικά επίπεδα της αυξημένης δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο συντελεστής φόρτισης κατά το 3ο τρίμηνο ανήλθε σε 29,6% έναντι 29,2% κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.
Ισχυρή βελτίωση μεγεθών στο 3ο τρίμηνο
Το τρίτο τρίμηνο του έτους τα συνολικά έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 90,2 εκατ. ευρώ έναντι 63,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, σε συνέχεια της αυξημένης κατά 28,4% παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και της περαιτέρω θετικής συνεισφοράς από την έναρξη λειτουργίας της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς και της δραστηριότητας της κατασκευής.
Σε επίπεδο κερδοφορίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για το 3ο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 49,8 εκατ. ευρώ έναντι 33,0 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022. Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το 3ο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 18,0 εκατ. ευρώ έναντι 9,6 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Το 9μηνο
Σε επίπεδο 9μήνου, τα συνολικά έσοδα της Τέρνα Ενεργειακή ανήλθαν σε 235,9 εκατ. ευρώ, έναντι 218,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ διαμορφώθηκαν σε 173,1 εκατ. ευρώ έναντι 175,2 εκατ. ευρώ. H προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 124,5 εκατ. ευρώ έναντι 126,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 54,6 εκατ. ευρώ έναντι 50,8 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο 9μηνο διαμορφώθηκαν σε 40,7 εκατ. ευρώ έναντι 32,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
H προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (adj. EBITDA) διαμορφώθηκε σε 124,5 εκατ. ευρώ έναντι 126,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά το 9μηνο του 2022 είχε διαμορφωθεί σε 105,6 εκατ., επιβαρυνόμενη με πρόβλεψη (μη-ταμειακή) 20,9 εκατ. ευρώ σχετιζόμενη με το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών, έναντι λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) 123,6 εκατ. ευρώ για το 2023.
Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 54,6 εκατ. ευρώ έναντι 50,8 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στο τέλος του Εννεαμήνου του 2023 διαμορφώθηκαν σε 40,7 εκατ. ευρώ έναντι 32,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ήταν 113,9 εκατ. ευρώ για το 9μηνο του 2023 (58,9 εκατ. ευρώ για το 3ο τρίμηνο), ενώ οι συνολικές επενδύσεις (capex) ανήλθαν σε 178,0 εκατ. ευρώ, σχετιζόμενες σχεδόν αποκλειστικά με τις νέες επενδύσεις της εταιρείας. Επίσης, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους έγινε και η πληρωμή του μερίσματος προς τους μετόχους για το έτος 2022 συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ.
Νέα έργα
Η εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Επιπλέον, σταδιακά από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW, ενώ συνεχίζουν να εξετάζονται κατά περίπτωση και με βάση τις συνθήκες τις αγοράς νέα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Παράλληλα, ο όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή από το επόμενο έτος. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.