Μενού Ροή
stassis dei
ΔΕΗ – Η μεγάλη επιστροφή

Για δεκαετίες αποτέλεσε τον «κάδο» εξυπηρέτησης ρουσφετιών και τον κύριο εκφραστή - μαζί με τον παλιό ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τον ΟΑΣΑ, την ΕΥΔΑΠ και μερικές ακόμη πρώην ή νυν δημόσιες υπηρεσίες - των πελατειακών εξυπηρετήσεων εκατοντάδων βουλευτών – πολιτευτάδων, που έτσι συντηρούσαν τον εκλογικό τους στρατό.

Αυτό γίνονταν για δεκαετίες, ενώ δεν σταμάτησε ούτε μετά το 2001, όταν οι μετοχές της ΔΕΗ εισήχθηκαν στο Χρηματιστήριο. Ακόμα και μετά από αυτό, η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έπαψε να εκμεταλλεύεται την παρουσία της Επιχείρησης σε κάθε σπιτικό, ώστε να κάνει την εκάστοτε πολιτική που τη συνέφερε.

Η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε για κοινωνική πολιτική – ενώ έχει μετόχους που πρέπει να λογοδοτεί – χρησιμοποιήθηκε και ως εισπρακτικός μηχανισμός, για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ πάγια μέσω αυτής πληρώνονται δημοτικά τέλη αλλά και η ΕΡΤ! Αν αφαιρεθούν αυτά, τότε το (τελικό) τιμολόγιο της ΔΕΗ γίνεται πολύ πιο «ελαφρύ».

Εν μέσω όλων αυτών και με το καθεστώς της… ασυλίας και της σκανδαλώδους ανοχής (με πολιτικές ευλογίες) στους απλήρωτους λογαριασμούς να έχει εκτοξεύσει το χρέος ιδιωτών προς την Επιχείρηση προ πέντε ετών στα 2,5 δισ. ευρώ, εύλογα η Επιχείρηση, έφτασε κοντά σε αδιέξοδο.

Η εταιρεία πέρασε δια πυρός και σιδήρου και έφτασε να αποτελεί το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τη χώρα, παρουσιάζοντας ζημιές – βουνό, χάνοντας πελάτες, εγκλωβισμένη μέσα στη… μούχλα της πολιτικής – κομματικής και συνδικαλιστικής εξάρτησης και τοξικότητας. Τότε, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, η μετοχή είχε κατέλθει στα 1,28 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ (!!) που την έφερνε στην 33η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Η μετοχή δηλαδή έφτασε μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά της, που είναι στα 1,13 ευρώ από τις 6 Ιουνίου του 2012, όταν η χώρα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, φλέρταρε άμεσα με το Grexit.                           

Από τα πρόθυρα χρεοκοπίας, σε ισχυρή ανάπτυξη και εξαγορές

Έκτοτε όμως, με εντυπωσιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους, έβγαλε το 2019 με ράλι 220%, «χτίζοντας» στην προσδοκία για turnaround story. Από τις 15 Μαΐου 2019 έως σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται 875%, αποτελώντας το κορυφαίο «χαρτί» του Χ.Α. Η αγορά πόνταρε στο γύρισμα της Επιχείρησης σε τροχιά βιώσιμης λειτουργίας, με το πέρασμα στη νέα εποχή που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την «πράσινη» στροφή, κάτι που προσέδωσε λίαν επιθετικά χαρακτηριστικά στο ταμπλό, τέτοια που δεν συναντώνται συχνά, ειδικά για μετοχές του FTSE 25.

Με την αλλαγή πολιτικής στο κράτος – μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 - και κυρίως τη νέα εποχή στο management της Επιχείρησης, έχει αλλάξει εντελώς πρόσωπο, δεσπόζοντας σε deals και εξαγορές, «παίζοντας» με ίσους όρους στη μεγάλη μάχη της ενεργειακής μετάβασης. Η ΔΕΗ, υπό τη διοίκηση Στάσση, άρχισε να λειτουργεί με περισσότερο ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έλαβε αποφάσεις πολλές φορές και δύσκολες και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται από την αρχή.

Μετά την αλλαγή στο management, βγήκε επιθετικά στο προσκήνιο και «αναμετρήθηκε» με τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καταφέρνοντας το 2021 να σηκώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας την τελευταία 15εία, καθώς σήκωσε 1,35 δισ. ευρώ, ενώ βγήκε και στις αγορές με ομόλογα με δείκτες αειφορίας. Ήταν η πρώτη φορά που τότε έβγαινε η ΔΕΗ στις αγορές μετά από εφτά χρόνια αποκλεισμού.

Μάλιστα στην ΑΜΚ η Επιχείρηση έκανε επίδειξη δύναμης καθώς καλύφθηκε μέσα σε μια ώρα, ενώ η αρχική στόχευση για 750 εκατ. ευρώ αναπροσαρμόστηκε στα 1,35 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη περίπου 3,5 φορές καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ!

Επενδύσεις και στρατηγικές εξαγορές

Μετά την κεφαλαιακή θωράκιση και το ευρύτερο νοικοκύρεμα έλαβε χώρα και εθελουσία έξοδος, αλλά και σταδιακή αλλαγή στο στελεχιακό μωσαϊκό της επιχείρησης. Έχοντας εξορθολογίσει σημαντικά τα οικονομικά της, η ΔΕΗ κινήθηκε επιθετικά σε επιχειρηματικό επίπεδο θέλοντας να «τρέξει» και να καλύψει το χαμένο έδαφος, κάνοντας μπαράζ επενδυτικών κινήσεων, κυρίως προς το άνοιγμα προς τη βιώσιμη ενέργεια.

Έτσι, προχώρησε σε συνεργασίες με κορυφαίους ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, όπως η μεγάλη συμφωνία με το γερμανικό κολοσσό της RWE Renewables ύψους έως 1 δισ. ευρώ για κοινό σχήμα για έργα ισχύος 2 GW, στην ίδρυση της εταιρείας Hellenic Hydrogen Α.Ε. από κοινού με την Motor Oil με στόχο το «πράσινο» υδρογόνο, στη σύμπραξη με ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο κ.α.

Μέσα στο 2023 η ΔΕΗ έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά μη τραπεζικό τομέα αποκτώντας την Enel Romania έναντι 1,24 δισ. ευρώ, μπαίνοντας σε μια μεγάλη αγορά, με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλες προοπτικές, ενώ θέλοντας να… καθετοποιήσει περαιτέρω τις υπηρεσίες της, απέκτησε και την αλυσίδα Κωτσόβολος έναντι 200 εκατ. ευρώ, η οποία διαθέτει 95 μεγάλα καταστήματα σχεδόν σε όλα τα κομβικά σημεία της χώρας. Συνάμα, έγινε και μπαράζ μικρότερων εξαγορών όπως το χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων της Voltera, καθώς και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Garge.                                                    

Το Λονδίνο

Χθες το management της ΔΕΗ παρουσίασε στο Λονδίνο, στη… Μέκκα των επενδυτικών κεφαλαίων της Ηπείρου μας, μπροστά σε 200 στελέχη κορυφής, αναλυτές, επενδυτές και μεγάλους fund managers το business plan των επόμενων ετών, έως και το 2030. Κατά κοινή ομολογία, το road show πήγε εξαιρετικά, κάτι που είχε καλή αντανάκλαση και στη μετοχή που έκλεισε σε υψηλά 10ετίας.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε πως οι συνολικές επενδύσεις την επόμενη τριετία θα ανέλθουν στα 9 δισ. ευρώ και θα εστιαστούν κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023. Επίσης, το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. το 2026 (αύξηση ύψους 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. ευρώ που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026), ενώ για το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. περίπου.

Σε υψηλά δεκαετίας η μετοχή                                                                                                     

Άμεση ήταν η αντανάκλαση στη μετοχή χθες, καθώς πρωταγωνίστησε έχοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον Large Cap του Χ.Α. αλλά και τον κορυφαίο τζίρο σε όλη την αγορά. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 1,96% κλείνοντας στα 12,48 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά 10ετίας, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 11 Μαρτίου 2024. Παράλληλα, έκανε και τον κορυφαίο τζίρο με 14,25 εκατ. ευρώ, μέσω όγκου 1,14 εκατ. τεμαχίων. Δεν είναι πάρα πολλές οι συνεδριάσεις σε όλη τη χρηματιστηριακή ιστορία του τίτλου που έχει κάνει πάνω από 1 εκατ. τεμάχια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η JP Morgan έχει θέσει την τιμή – στόχο στα 15 ευρώ, ενώ η Εurobank Equities στα 13 ευρώ. Με ενδιαφέρον πλέον θα αναμένουμε από σήμερα και προσεχώς τις νέες εκθέσεις – αναβαθμίσεις από εγχώριους και διεθνείς οίκους, με φόντο τη χθεσινή παρουσίαση και τα νέα δεδομένα στους στόχους. Θυμίζουμε πως πέρυσι η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 70,25%, ενώ ήδη φέτος καταγράφει άνοδο 11,83%. Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον η ΔΕΗ έχει κεφαλαιοποίηση 4,76 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 7η θέση σε όλο το Χ.Α.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας