Μενού Ροή
SPYROS THEODOROPOULOS
Σπ. Θεοδωρόπουλος: Πρόβλημα “ασανσέρ” η ενέργεια - Η “ατζέντα” της υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΕΒ

Την ανάγκη για ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν την παραγωγική βάση με τόνωση της μεταποίησης έθεσε σε ενημέρωση των ΜΜΕ την Τετάρτη ο υποψήφιος για την προεδρεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ο επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος σήμερα του ΣΕβ και επικεφαλής του ομίλου Bespoke έκρουσε “καμπανάκι’ κινδύνου σημειώνοντας ότι το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, που βασίζεται στην κατανάλωση (75% του ΑΕΠ) δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Διαφορετικά, δεν έκρυψε ότι και πάλι το φάσμα της χρεοκοπίας δεν είναι μακριά. “Ποσό μακριά θα πάμε έτσι; Πλέον, δεν μπορούμε να υποτιμούμε το  νόμισμα” ανέφερε και τόνισε ότι θα πρέπει να άρουμε αντικίνητρα για την παραγωγή. “Όλοι θέλουν αλλά πρέπει να μιλάμε για κοινωνική αντίληψη για βιομηχανία και παραγωγή. Πρέπει νο αλλάξει η νοοτροπία. Να βοηθήσετε και τα ΜΜΕ στην άρση αντικινήτρων Δεν μπορεί η κυβέρνηση μόνη της” τόνισε.

Σε σχέση με το ενεργειακό τόνισε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα που ανάλογα με την πορεία των τιμών έρχεται και παρέρχεται. “Δεν είναι το ενεργειακό κόστος το πρώτο θέμα. Είναι ένα από θέματα αλλά με διακυμάνσεις. Τώρα δεν αποτελεί βασικό πρόβλημα πριν ένα χρόνο ήταν.” 

Ωστόσο έθεσε το ζήτημα συνολικά της ανταγωνιστικότητας, όπου βέβαια το ενεργειακό κόστος επέχει σημαντικής θέσης.

«Δυστυχώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική, προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά ενώ η Ευρώπη όχι. Υπάρχει αποβιομηχάνιση. Οπότε πρέπει να αφήσουμε τις πολυτέλειες και να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα». Επίσης στάθηκε στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. «Δυστυχώς αυτό το μοντέλο είναι ακριβό στην χρηματοδοτηση διότι δεν γεννάμε παιδιά και χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα. Οπότε σε λίγο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτείται. Ισως το λύσουμε το θέμα της υπογεννητικότητας μέσω μετανάστευσης όμως το θέμα βαθύτερο», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτηρίζοντας ως “ευχάριστο μήνυμα” την κοινή επιστολή Μακρόν – Σολτς.

 

Σε σχέση με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραγωγή έθεσε το ενεργειακό κόστος, το εργασιακό με τις πολύπλοκες ρυθμιστικές διαδικασίες και την απουσία ευελιξίας, αλλά και τα ζητήματα αδειοδοτήσεων και χωροταξίας στη βιομηχανία. Παράλληλα έθεσε την ατζέντα του για την επόμενη μέρα του ΣΕΒ, όπου και ο ίδιος, όπως και η συνυποψήφιά του έχει ήδη θέσει, προτάσσει σημαντική θέση για τις μικρές επιχειρήσεις και την περιφέρεια.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιοργάνωσης του ΣΕΒ έτσι ώστε  να συγκροτηθεί ειδική ομάδα για τις ΜμΕ και αντίστοιχη ομάδα για τις εταιρείες της “νέας οικονομίας” που αντιμετωπίζουν ειδικά θέματα, όπως είπε.

 Αναφερόμενος στις προκλήσεις είπε ότι η αβεβαιότητα για το τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα, είναι ακόμη μεγαλύτερη στην Ελλάδα γιατί έχουμε έλλειψη προσωπικού και εξειδικευμένων εργαζόμενων, έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις, τεράστια αδειοδοτικά ζητήματα και έλλειψη ελεύθερων χώρων για βιομηχανική δραστηριότητα.

«Ζούμε σε μια εποχή με αβεβαιότητα και κάθε μέρα έχουμε ένα νέο θέμα. Θέματα που παλιά δεν μας απασχολούσαν όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα οι Χούθι με τις επιπτώσεις στην αύξηση των μεταφορικών. Επιπλέον έχουμε τα ζητήματα που προέκυψαν στην ενέργεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που επηρεάζει πολλούς κλάδους της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα παράγονται ντιρεκτίβες από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως για παράδειγμα η μείωση του διοξειδίου που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος περιέγραψε τις προτεραιότητες που θέτει. 

·      Εργασιακά: Στο θέμα των εργασιακών έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και αναφέρθηκε στο νέο ξεκίνημα που έκανε πριν έξι μήνες η Ισπανία με ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Νέο παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο  βλέπει και ο ILO, όπως είπε γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες. «Πρέπει λοιπόν να εκσυγχρονίσουμε την εργασιακή νομοθεσία, δεν είναι ξεκάθαρη, είναι πολύπλοκη και μη κωδικοποιημένη. Και πιο δίκαιη. Και πρέπει να δώσουμε και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους αυτό που ο καθένας επιθυμεί. Περισσότερη ευελιξία οι μεν περισσότερα χρήματα οι δε. Δεν είναι δυνατόν οι υπερωρίες να μην μπορούν να υπολογιστούν εκτός εβδομαδιαίου διαστήματος. Είμαστε παγιδευμένοι σε κάποια στερεότυπα» είπε χαρακτηριστικά.

·      Αύξηση παραγωγικότητας: Ως  προϋπόθεση για να μην βρεθεί η χώρα ξανά σε νέα κρίση ανέφερε την αύξηση της παραγωγικότητας. «Πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα. Δεν έχω δει μέχρι σήμερα κυβέρνηση που δεν το θέλει αλλά κολλάμε στην κοινωνική αντίληψη για τη βιομηχανία» όπως είπε. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι  «η Ελλάδα ζει με 75% του ΑΕΠ κατανάλωση. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να πάμε στην επόμενη κρίση. Όχι πολλά. Στην προηγούμενη κρίση μας βοήθησαν. Την επόμενη φορά δεν θα μας βοηθήσει. Δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε» σημείωσε.

·      Χωροταξία και αδειοδοτήσεις: Παράλληλα έθεσε το θέμα της χωροταξίας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα για να στήσεις μια βιομηχανία. «Ξέρω επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και δεν το κάνουν για αυτόν τον λόγο» σημείωσε. Σημαντικό ζήτημα για τον κ. Θεοδωρόπουλο είναι και το αδειοδοτικό  ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπουργείο Βιομηχανίας.  Γιατί δεν έχουμε ένα υπουργείο Βιομηχανίας όταν η βιομηχανία είναι το 10% του ΑΕΠ με πολλαπλασιαστικά οφέλη; είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας