Μενού Ροή
peristeris-giorgos
ΓΕΚ Τέρνα: Τα μεγέθη ανά τομέα, το ανεκτέλεστο και οι μεγάλες προοπτικές

Εξαιρετικά ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, με σημαντική αύξηση εργασιών σχεδόν σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του, με το ανεκτέλεστο στον κατασκευαστικό τομέα να φτάνει στα 5 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει ισχυρή δύναμη πυρός από πλευράς ταμείου, με 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό, σε συνδυασμό με τις εξασφαλισμένες γραμμές χρηματοδότησης μπορεί να καλύψει όλα τα project, χωρίς να υπολογίζεται το 1 δισ. ευρώ (περίπου) που θα λάβει στην περίπτωση που γίνει η πώληση της Τέρνα Ενεργειακή.

Άρα, συνολικά, αν πουληθεί και η Τέρνα Ενεργειακή, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα θα φτάσει να έχει ταμείο 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τα πολλά και κορυφαία έργα που έχει κερδίσει, αλλά και να μειώσει το δανεισμό του.

Η κατασκευή πλέον στην Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και παράγει κέρδη. Στο πρώτο τρίμηνο τα EBITDA από την κατασκευή διαμορφώθηκαν στα 32,2 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή από τον κλάδο των παραχωρήσεων με 38,2 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιάζει και η βελτίωση των μεγεθών στον τομέα των ΑΠΕ με τα EBITDA να βελτιώνονται κατά 46,6% και να ανέρχονται στα 62,2 εκατ. ευρώ.

Στην επίδοση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε και το έργο του Καφηρέα ισχύος 327 MW. Πλέον διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 1227 MW και σε φάση κατασκευής είναι άλλα 63 MW, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή άλλων 560 MW.

Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6,0 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Αναλυτικά οι επιδόσεις

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 747,3 εκατ. έναντι 819,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023, λόγω των χαμηλότερων τιμών στην αγορά ενέργειας.

Τα καθαρά κέρδη των μετόχων του Ομίλου προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν αύξηση 51,3% και ανήλθαν στα 34,8 εκατ.. Η λειτουργική κερδοφορία (adj.EBITDA) αυξήθηκε κατά 20% στην ίδια χρονική περίοδο, ανερχόμενη στα 148,3 εκατ., ενισχυμένη από τους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ, με το σχετικό περιθώριο (adj.EBITDA margin) να διαμορφώνεται σε 19,8% έναντι 15,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) του Ομίλου παρέμεινε σε ισχυρά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 148,3 εκατ. ευρώ έναντι 123,6 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με το σχετικό περιθώριο να ανέρχεται σε 19,8% έναντι 15,1%, ως αποτέλεσμα του μείγματος των πωλήσεων. Συγκεκριμένα:

Τα Λειτουργικά Αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT)1 διαμορφώθηκαν σε 98,6 εκατ. έναντι 77,5 εκατ. κατά το Α’ Τρίμηνο του 2023. Τα Κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 61,9 εκατ. έναντι 63,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τα Κέρδη μετά από φόρους που κατανέμονται στους ιδιοκτήτες της μητρικής διαμορφώθηκαν σε 31,1 εκατ. έναντι 38,8 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Τα ελεύθερα χρηματικά διαθέσιμα του ομίλου παρέμειναν υψηλά και διαμορφώθηκαν σε 1,408,4 δισ. ευρώ, στις 31 Μαρτίου 2023, (μη συμπεριλαμβανομένων δεσμευμένων καταθέσεων ύψους 116,6 εκατ.) έναντι 1,310,7 δισ. ευρώ στη λήξη της περασμένης χρήσης.

Σε λειτουργικό επίπεδο, και το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ΓΕΚ Τέρνα διατήρησε τα ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας σε συνέχεια της περαιτέρω ωρίμανσης των επενδύσεων στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ.

Στον κλάδο ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 1.227 MW από το τέλος του 2023, μαζί με την ομαλοποίηση των ανεμολογικών συνθηκών, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 42,2%.

Επιδόσεις ανά τομέα

Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα διαμορφώθηκαν σε 299,9 εκατ. ευρώ έναντι 297,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023, συνεχίζοντας να υλοποιεί έργα ιδιωτών αλλά και του δημοσίου. Τα προσαρμοσμένα EBITDA στις κατασκευές διαμορφώθηκαν σε 32,2 εκατ. έναντι 34,0 εκατ., σε συνέχεια της διατήρησης σε ικανοποιητικό επίπεδο του περιθωρίου κέρδους των εν εξελίξει έργων.

Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν 3,2 δισ. ευρώ, ενώ έκτοτε ο Όμιλος έχει συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση νέων έργων ύψους 1,8 δισ. που έχει εξασφαλίσει. Από το ανεκτέλεστο, πάνω από 75% αφορά σε ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ άνω του 55% αφορά σε έργα ιδίων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς προχωρά η συμβασιοποίηση έργων που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος (πχ. Παραχώρηση ΒΟΑΚ).

Τα έσοδα του τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 61,1 εκατ. από 48,1 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε συνέχεια της αύξησης της κίνησης στη Νέα και Κεντρική Οδό, αλλά και της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Στον τομέα των παραχωρήσεων, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν στα 38,2 εκατ. ευρώ έναντι 27,9 εκατ., ακολουθώντας την αύξηση των εσόδων.

Σχετικά με τον τομέα παραχωρήσεων, οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα και Κεντρική Οδός) κατά το Α’ Τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 9,0% σε σχέση με την περασμένη χρονιά αποτυπώνοντας την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, αλλά και τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες.

Επίσης από την αρχή του έτους, και σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης, αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω οι τιμές των διελεύσεων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των έργων που συμμετέχει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 457,5 εκατ. ευρώ έναντι 491,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση του τζίρου οφείλεται στη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Τα συνολικά προσαρμοσμένα EBITDA στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό διαμορφώθηκαν στα 81,7 εκατ. έναντι 68,1 εκατ., σε συνέχεια της αυξημένης κερδοφορίας από ΑΠΕ και παρά τα μειωμένα έσοδα από την θερμική ενέργεια.

Στον τομέα των ΑΠΕ, η εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου ανήλθε σε 1.227 MW έναντι 906 MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα, ισχύος 327 MW, ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Από την αρχή του έτους, ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους 370 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6,0 GW έως το τέλος της δεκαετίας. Τέλος, έχουν πλέον τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι τρεις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων του σχετικού έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας