Μενού Ροή
Σε χαμηλό 9μήνου η Ελλάκτωρ – Η πώληση των assets και ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα

Έντονο προβληματισμό φέρνει στην αγορά η διαρκής πίεση στη μετοχή της Ελλάκτωρ τις τελευταίες ημέρες, καθώς χθες συμπλήρωσε την έβδομη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, έχοντας συνολικές απώλειες 23,64% αυτό το διάστημα, αλλά βεβαίως, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτής της πτώσης, ήτοι το -19% που έκανε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου οφείλεται στην αποκοπή του 0,50 ευρώ της επιστροφής κεφαλαίου.

Όμως και μετά την αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου ο τίτλος πιέζεται συνεχώς, φέρνοντας προβληματισμό, καθώς φαίνεται πως οι επενδυτές δεν βλέπουν άλλον θετικό καταλύτη μετά τη γενναία πριμοδότηση που έγινε, οπότε αποχωρούν από τη μετοχή.

Χθες η μετοχή είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σε όλο τον FTSE 25 χάνοντας 2,96%, κάτι που την οδήγησε κάτω από τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τις 3 Νοεμβρίου 2023, που σημαίνει ότι έπεσε σε νέο χαμηλό εννέα μηνών! Η Ελλάκτωρ βγάζει το μήνα Ιούλιο – και ενώ απομένει και η σημερινή συνεδρίαση για την ολοκλήρωσή του – με απώλειες 20,24%, ενώ σε επίπεδο 7μήνου 2024 υποχωρεί κατά 22,74%.

Μάλιστα, από τα υψηλά τελευταίων ετών και τα 2,84 ευρώ που βρέθηκε ο τίτλος ενδοσυνεδριακά στις 13 Μαΐου και στις 15 Φεβρουαρίου, τότε οι απώλειες ξεπερνούν το 30%.

Πλέον, η κεφαλαιοποίηση του ομίλου κατήλθε κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ πέφτοντας στα 686 εκατ. ευρώ και πλέον είναι τρίτη από το τέλος στον Large Cap μετά τις Autohellas και ΕΥΔΑΠ που παραμένουν ουραγοί εδώ και μήνες, αποτιμώμενες στα 598 και 602 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί η μετοχή σήμερα και τις επόμενες εβδομάδες και αν επιβεβαιωθεί ότι όσοι ρευστοποιούν, το κάνουν επειδή δεν βλέπουν ρεαλιστικό, υπαρκτό και προσοδοφόρο επιχειρηματικό story πλέον στον όμιλο, ο οποίος έχει ρευστοποιήσει σχεδόν το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων τα τελευταία χρόνια.

Εύλογα, υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι η επιχειρηματική κατεύθυνση, ποιος τομέας θα γίνει το core business και κατά πόσο αυτός θα μπορέσει να φανεί αντάξιος για την ιστορία και το εκτόπισμα του πάλαι ποτέ ισχυρού brand.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος έχει ρευστοποιήσει τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα παραγωγικά του assets, κάποια εκ των οποίων μάλιστα ανήκαν στην αιχμή της νέας εποχής, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Anemos) και η κυκλική οικονομία (Ηλέκτωρ). Η Anemos Holdings είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρείας ΑΠΕ στην Ελλάδα μετά την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Ηλέκτωρ είναι η σημαντικότερη (μαζί με τη Μεσόγειος) εταιρεία στον ευρύτερο κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.

Πλην των ανωτέρω που αποκτήθηκαν από τον όμιλο Motor Oil, η διοίκηση της Ελλάκτωρ πούλησε την Άκτωρ ΑΤΕ - που έως πριν ελάχιστα χρόνια ήταν το ισχυρότερο brand στο χώρο των κατασκευών στη χώρα και η πιο εξειδικευμένη εταιρεία με το πλέον «τρανταχτό» παλμαρέ έργων - στον όμιλο Intrakat, αλλά και το Smart PARK, το εμπορικό πάρκο στα Σπάτα, στην Trade Estates, τη θυγατρική του ομίλου Fourlis.

Πλέον, τα μοναδικά assets που έχουν απομείνει στον όμιλο Ελλάκτωρ είναι η Reds και η Άκτωρ Παραχωρήσεις. Βεβαίως, η εισηγμένη διαθέτει ταμείο πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το «γύρισμα» του 0,50 ευρώ ανά μετοχή στου μετόχους, ήταν η πρώτη χρηματιστή επιβράβευση που έγινε ύστερα από το 2011.

Κατά τα πρότυπα της Intracom;

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το επιχειρηματικό πλάνο και το προφίλ της εισηγμένης στο εξής και μετά την πώληση των assets. Οι παραχωρήσεις ίσως είναι ένας τομέας που θα επικεντρωθεί πλέον η εταιρεία, ενώ κάποια σενάρια λένε ότι πιθανότατα η Ελλάκτωρ να γίνει εταιρεία συμμετοχών, με επενδύσεις σε διάφορους κλάδους, κατά τα πρότυπα της Intracom Holdings που επίσης ρευστοποίησε όλες τις παραγωγικές της δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια όπως Intrakat (κατασκευές – ενέργεια), Intrasoft International (πληροφορική) και Intracom Defense Electronics (άμυνα), έχοντας αλλάξει εντελώς προσανατολισμό, με επενδύσεις σε ασφάλειες, ακίνητη περιουσία κ.λπ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας