Μενού Ροή
peristeris mytilineos vardinogiannis
Ενεργειακές μετοχές Σεπτέμβριο και 9μηνο – Οι εξωστρεφείς, τα deals και οι επενδύσεις

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι ενεργειακές μετοχές το εννεάμηνο του 2024 που ολοκληρώθηκε χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη, συνεχίζοντας την καλή παράδοση που έχουν «χτίσει» όλα τα τελευταία χρόνια, καθώς θυμίζουμε πως και πέρυσι, οι ενεργειακές μετοχές ήταν στην πρωτοκαθεδρία των αποδόσεων σε όλο το Χ.Α. φτάνοντας έως το +213%.

Μολονότι τα φετινά κέρδη δεν συγκρίνονται με τα περυσινά, όπως και όλου του υπόλοιπου χρηματιστηρίου, εντούτοις υπάρχουν μετοχές με διψήφια άνοδο, ενώ στον κλάδο έχουν δοθεί και μερίσματα ή άλλες κεφαλαιακές διανομές.

Ο κλάδος παραμένει ο πιο hot μαζί με τις τράπεζες, ελκύοντας τις περισσότερες θετικές εκθέσεις – αναβαθμίσεις από εγχώριους και διεθνείς οίκους, φέρνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά και κάνοντας τα πλέον σημαντικά deal σε όλη την εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Ο ευρύτερος ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε γενική… επιστράτευση τα τελευταία χρόνια διεθνώς λόγω της κλιματικής κρίσης και της επιτακτικής ανάγκης διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, ενώ μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κλάδος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της «ευθύνης» για την ομαλή μετάβαση της Ευρώπης στη νέα εποχή και τη βιωσιμότητα νοικοκυριών, επιχειρήσεων και οικονομιών.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, ολόκληροι όμιλοι αλλάζουν εντελώς το ενεργειακό τους μείγμα μετά από δεκαετίες (ΔΕΗ, Motor Oil, HelleniQ Energy, Τιτάν) με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Παράλληλα, στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα ανήκουν και οι πιο εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές που ετοιμάζουν ή έχουν ήδη κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό. Η Metlen έχει κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στο εξωτερικό, μεγάλη εξαγορά στον Καναδά, ενώ ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο δείκτη FTSE 100.

Η Τιτάν (απολύτως ενεργοβόρα επιχείρηση) αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη βαριά ελληνική βιομηχανία, ενώ ετοιμάζεται να εισάγει τις μετοχές της αμερικανικής θυγατρικής Titan USA στη Wall Street, ενώ η Cenergy Holdings, που έχει (διεθνές) ανεκτέλεστο περί τα 3 δισ. ευρώ, δρομολογεί μεγάλη επένδυση στο Μέριλαντ των ΗΠΑ για μονάδα κατασκευής καλωδίων.

Η ΔΕΗ συνεχίζει την επέλασή της στην αγορά της Ρουμανίας με στρατηγικού τύπου εξαγορές έχοντας ήδη καταστεί πολύ μεγάλος «παίκτης» στη ΝΑ Ευρώπη, το ΑΔΜΗΕ πρωταγωνιστεί στο μεγάλο project της ενεργειακής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ κινήσεις στη ΝΑ Ευρώπη έχουν κάνει τόσο η HelleniQ Energy όσο και η Motor Oil. Σημαντική παρουσία έχει επίσης στη Ρουμανία τόσο η AVAX όσο και η Intrakat μέσω της Άκτωρ.

Η εικόνα των μετοχών – Κερδισμένοι και χαμένοι

Τιτάν: Με άνοδο 12,60% το μήνα Σεπτέμβριο και +66,40% το 9μηνο του 2024, είναι το κορυφαίο blue chip της αγοράς φέτος, ξεχωρίζοντας με έμφαση, ενώ χθες έκλεισε στα 35,70 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά από τότε που έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Αθήνα, αλλάζοντας και φορολογική έδρα. Όπως προαναφέρθηκε ο όμιλος ετοιμάζεται να εισάγει την αμερικανική θυγατρική του στη Wall Street με στόχο να σηκώσει άνω του ενός δισ. ευρώ, κάτι που θα αναβαθμίσει όλο τον οργανισμό. Βλέπει την είσοδό της στον MSCI Standard Index προσεχώς, ενώ αποτιμάται 2,79 δισ. ευρώ, έχοντας φτάσει στην 11η θέση στον FTSE 25 για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του Χ.Α. Μολονότι οι αναλυτές, μεγάλων αλλά και μικρότερων χρηματιστηριακών εταιρειών για χρόνια την είχαν στο περιθώριο, αγνοώντας την αξία της, μετά το περυσινό +77,86% ξεκίνησαν να την καλύπτουν. Πρόσφατα η Εθνική Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή – στόχο 41 από 38,2 ευρώ.

Cenergy Holdings: Μετά το +137% πέρυσι, που την έφερε με έμφαση στο προσκήνιο και έλκυσε επίσης αρκετούς αναλυτές αλλά και επενδυτές που αγνοούσαν πλήρως την αξία της, φέτος κερδίζει 39,70% το 9μηνο, ενώ το Σεπτέμβριο έκλεισε στο +3,10%. Χθες διόρθωσε κατά 0,60% κλείνοντας στα 10 ευρώ, ενώ προχθές έκλεισε στα 10,06 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά.

ΓΕΚ Τέρνα: Μετοχή χωρίς εξάρσεις και εξαλλοσύνες, φέτος αρχίζει σταδιακά να καρπώνεται αυτά που αξίζει, έχοντας άνοδο 34,20%, αποτελώντας μια από τις λίγες μετοχές με καλύτερη επίδοση από το περυσινό, πανηγυρικό έτος, όπου η συγκεκριμένη είχε ενισχυθεί μόλις 20,73%, υστερώντας έναντι της αγοράς. Έβγαλε το Σεπτέμβριο στο +0,80%, χθες έκλεισε στα 17,66%, ενώ στα τέλη Ιουλίου έφτασε στα 18,24 ευρώ που είναι υψηλά 24 ετών. Θα κερδίσει πολλά από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στο αραβικών συμφερόντων επενδυτικό σχήμα Masdar, ενώ αυτές τις ημέρες παίρνει τα «κλειδιά» της Αττικής Οδού.

Τέρνα Ενεργειακή: Καταγράφει άνοδο 22,70% φέτος, λαμβάνοντας ώθηση από τη συμφωνία με τη Masdar για την εξαγορά της στα 20 ευρώ ανά μετοχή, με τη διαδικασία να ξεκινά εντός του Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο διάστημα του νέου έτους. Το Σεπτέμβριο ενισχύθηκε κατά 2,10%, ενώ αποτιμάται στα 2,30 δισ. ευρώ.

Viohalco: Καταγράφει άνοδο 10,60% φέτος και είναι από τα λίγα blue chips της αγοράς με διψήφιο ποσοστό κερδών, ενώ το Σεπτέμβριο έκλεισε στο +0,30%. Θυμίζουμε πως πέρυσι ενισχύθηκε κατά 31,34%, ενώ συνεχίζει να αποτιμάται κάτω από τη θυγατρική της Cenergy Holdings, αλλά και πολύ κάτω από τη συνολική αξία που αθροίζει η τελευταία με την έτερη θυγατρική ElvalHalcor.

ΔΕΗ: Διόρθωσε 1,63% περιορίζοντας στο +3,60% την απόδοση του Σεπτεμβρίου, που όμως ήταν ένας καλός μήνας για τη μετοχή, καθώς την επανέφερε πάνω από τα 12 ευρώ και σε υψηλά σχεδόν 7μήνου. Το 9μηνο είναι στο +7,90%, πέρυσι ενισχύθηκε κατά 70,25%, ενώ από τα χαμηλά των 1,28 ευρώ του Μαΐου 2019 (λίγο πριν τις εκλογές), κερδίζει +850%. Την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσε ένα ακόμη κορυφαίας σημασίας deal μέσω της εξαγοράς χαρτοφυλακίων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από τους Ομίλους Κοπελούζου - Σαμαρά αλλά και μεριδίου στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης. Η Eurobank Equities έχει δώσει τιμή – στόχο τα 17,50 ευρώ.

Intrakat: Υποχώρησε κατά 4,90% το Σεπτέμβριο, ενώ το 9μηνο είναι στο +7,20%. Θυμίζουμε πως πέρυσι πρωταγωνίστησε με ράλι +213%. Χθες ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 533 εκατ. ευρώ από 404 εκατ. το περυσινό εξάμηνο, ενώ στο σύνολο της χρήσης θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 28,5 εκατ. ευρώ έναντι 7 εκατ. πέρυσι (+307%),

ΑΔΜΗΕ: Παρά την ήπια διόρθωση το τελευταίο διήμερο του μήνα, έβγαλε το Σεπτέμβριο με άνοδο 10,80%, κάνοντας την έκπληξη δεδομένου του άκρως συντηρητικού προφίλ που διακατέχεται από τότε που αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ και εισήλθε ως ανεξάρτητη μετοχική οντότητα στο ταμπλό του Χ.Α. το καλοκαίρι του 2017. Η άνοδος του Σεπτέμβρη γύρισε θετικά το έτος καθώς ενισχύεται κατά 6,50%, ενώ ώθηση έλαβε από τα εξαιρετικά αποτελέσματα 6μήνου, αλλά και την τροχοδρόμηση του καλωδίου σύνδεσης με την Κύπρο.

ElvalHalcor: Αδιάφορη πορεία, χωρίς «νεύρο» και μάλιστα διαχρονικά. Στο +1,80% το Σεπτέμβριο, μόλις +1,30% το 9μηνο.

Metlen: Διόρθωσε περί το 2,20% το τελευταίο διήμερο, όμως έβγαλε το Σεπτέμβριο με άνοδο 3,90%, κάτι που μείωσε τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο -3,60%. Πέρυσι είχε κάνει άνοδο 81,79%. Εγχώριοι και διεθνείς οίκοι έχουν ανεβάσει την τιμή – στόχο έως και τα 50 ευρώ, ήτοι αρκετά πάνω από τα 35,38 ευρώ που έκλεισε χθες. Πρόσφατα η Morgan Stanley έδωσε σύσταση αγοράς με στόχο τα 47 ευρώ.

HelleniQ Energy: Τα διυλιστήρια είναι εκτός φόρμας φέτος, όπως και ήταν και πέρυσι που η συγκεκριμένη υποχώρησε κατά 4,08% σε μια χρονιά ράλι για την αγορά. Με απώλειες 2,20% το Σεπτέμβριο ακι 4,10% το 9μηνο.

Revoil: Αδιάφορη εικόνα και πενιχρή εμπορευσιμότητα σε μόνιμη βάση. Απώλειες 6,60% το Σεπτέμβριο και -4,10% το 9μηνο.

Πλαστικά Θράκης: Μετά το «μπουμ» που έκανε το 2020 λόγω του Covid-19 και το μπάσιμο στις μάσκες, τα τελευταία χρόνια έχει κακή πορεία. Το 2022 έκλεισε με πολύ μεγάλες απώλειες, πέρυσι ενισχύθηκε μόλις 5,81%, ενώ φέτος έχασε 3,60% το Σεπτέμβριο και 9,50% το 9μηνο.

Motor Oil: Σε πολύ δύσκολο… φεγγάρι ο όμιλος, καθώς έχουν συμπέσει πολλές λίαν αρνητικές εξελίξεις που ασφαλώς την επηρεάζουν σημαντικά. Χθες ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της επιβάλει πρόστιμο ύψους 9,2 εκατ. ευρώ για παρεμπόδιση ελέγχου, με την εταιρεία να προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη. Είχε προηγηθεί η επιβολή της φορολόγησης στα (υπερ)κέρδη, η έξοδος πριν από ένα μήνα από τον MSCI Standard Greece, το χτύπημα στο πλοίο Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα που μετέφερε πετρέλαιο για τον όμιλο, αλλά και η πρόσφατη πυρκαγιά στα διυλιστήρια. Η μετοχή έχασε 2% το μήνα που έφυγε και 10,50% το 9μηνο. Το… μόνο σίγουρο είναι ότι θα επανέλθει, αργά ή γρήγορα. Ο όμιλος Motor Oil δεν αποτελεί μόνο την πιο κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση, εντός και εκτός Χ.Α. (εξαιρουμένων των τραπεζών), διαθέτοντας παράλληλα το πιο σύγχρονο διυλιστήριο στην Ευρώπη με εξαιρετική απόδοση κεφαλαίων συγκριτικά με ομοειδείς επιχειρήσεις διεθνώς, αλλά έχει διαχρονικά και σταθερά την καλύτερη και πιο γενναία μερισματική πολιτική, καθώς στα 23 χρόνια που βρίσκεται στο Χ.Α. έχει σταθμισμένη μέση μερισματική απόδοση 6,7%.

Ελινόιλ: Μόνιμα αδιάφορη εικόνα, ασχέτως αποτελεσμάτων ή άλλων στοιχείων. Απώλειες 3,30% το Σεπτέμβριο και -16% το 9μηνο.

AVAX: Ενισχύθηκε κατά 11,50% το μήνα Σεπτέμβριο, μειώνοντας τις απώλειες το 9μηνο στο -16,90%. Το τελευταίο εξαήμερο, έχει κάνει ράλι +15,20% με πολύ ανεβασμένους όγκους και τζίρους. Προέρχεται βεβαίως από την περυσινή κούρσα σε ποσοστό +144,74%.

Ελλάκτωρ: Σε αναζήτηση επιχειρησιακής… ταυτότητας είναι ο όμιλος, μετά την αποψίλωση όλων των παραγωγικών assets όπως την πώληση της Άκτωρ, της Anemos Holding και της Ηλέκτωρ. Η μετοχή έχασε 5,50% το Σεπτέμβριο ενώτο 9μηνο είναι στο -23,30%, κάτι που βεβαίως πρωτίστως οφείλεται στο -19% που έκανε στις 22 Ιουλίου, όταν και έγινε η αποκοπή των 0,50 ευρώ ανά μετοχή της επιστροφής κεφαλαίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας