Μενού Ροή
Ισχυρό κρεσέντο αναβαθμίσεων για τις ενεργειακές μετοχές στο Χ.Α. από εγχώριους και ξένους οίκους

Στην κορυφή των προτιμήσεων εγχώριων αλλά και ξένων οίκων βρίσκονται οι ενεργειακές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, που από την αρχή του 2024 έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες εκθέσεις – αναλύσεις, οριοθετώντας νέες τιμές στόχους, που σε αρκετές περιπτώσεις δίνουν σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, των υποδομών και της βιομηχανίας είναι αυτές άλλωστε που όλα τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούν σε αποδόσεις, σε placements και σε μερισματικές πολιτικές (ειδικά τα δύο μεγάλα διυλιστήρια HelleniQ Energy και Motor Oil). Οι εταιρείες της ενέργειας, των υποδομών και της βιομηχανίας είναι αυτές που παρουσιάζουν τα πιο ανθεκτικά αποτελέσματα όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και αυτές που έχουν ανακοινώσει τα σπουδαιότερα deals, τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και διεθνώς καθώς ο κλάδος έχει κάνει πολύ σημαντικές κινήσεις εξωστρέφειας την τελευταία διετία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήρθε και το μεγάλο deal της Τέρνα Ενεργειακή και τη συμφωνία με την αραβικών συμφερόντων Masdar να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη για τις ενεργειακές εισηγμένες και κυρίως όσες δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς πέτυχε μια εξαιρετική αποτίμηση, που είναι case study και διεθνώς.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές χαιρετίζουν τα πολύ μεγάλα σχέδια που έχουν για τις ΗΠΑ οι Τιτάν και Cenergy Holdings, της Metlen που ετοιμάζεται για είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ δρομολογεί μεγάλες εξαγορές σε Μ. Βρετανία και Ιταλία, της ΔΕΗ που καθίσταται κομβικός ενεργειακός πυλώνας για όλη τη ΝΑ Ευρώπη μετά τις κινήσεις στη Ρουμανία, της Motor Oil που υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΝΑ Ευρώπης αξίας 4 δισ. ευρώ κ.α.

Οι κυριότερες εκθέσεις – αναβαθμίσεις της αγοράς το 2024

Metlen: Η Metlen, πρώην Mytilineos, είναι η μετοχή που έχει δεχτεί – μακράν – τις περισσότερες εκθέσεις – αναβαθμίσεις όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και το 2024. Άλλωστε, αυτά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ξαναγίνει στην ελληνική επιχειρηματικότητα – σε αυτό το επίπεδο, καθώς μέσα σε περίπου μια τριετία διπλασίασε τα μεγέθη και την κερδοφορία της. Προ ημερών η Edison ανέβασε την τιμή – στόχο στα 49 ευρώ έναντι 45 πριν, κάτι που δίνει περιθώριο ανόδου άνω του 35%. Αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου της M Renewables πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ αλλά εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ.

Συνάμα, πολύ πρόσφατα η Morgan Stanley αναφέρθηκε στη φετινή υποαπόδοση της μετοχής η οποία δεν δικαιολογείται και τα τρέχοντα επίπεδα της τιμής στο ταμπλό προσφέρουν ένα πολύ ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές. Ο οίκος εκτιμά την αποτίμηση για τη Metlen στις 5,4 φορές σε όρους EV/EBITDA για το 2025, ενώ την ίδια στιγμή η αποτίμηση για τις εταιρείες integrated utilities είναι στις 7,5 φορές και στις 6 φορές για τις εταιρείες αλουμινίου. Η τιμή-στόχος της επενδυτικής τράπεζας παραμένει στα 46 ευρώ.

Πρωτύτερα φέτος η Citi είχε δώσει τιμή – στόχο τα 46 ευρώ για τη μετοχή, τονίζοντας ότι βάσει του αισιόδοξου σεναρίου η μετοχή μπορεί να φθάσει στα 61 ευρώ και βάσει του απαισιόδοξου τα 28 ευρώ. Από την πλευρά της, η Eurobank Equities, μετά το deal της ΜΥΤΙΛ με τη ΔΕΗ ανέβασε το στόχο στα 48,40 ευρώ, από 45,20 ευρώ πριν, εκτιμώντας ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα φθάσουν στο επίπεδο των 1,14 δισ. ευρώ φέτος. Επίσης μέσα στο τρέχον έτος η Παντελάκης Χρηματιστηριακή έχει δώσει τιμή – στόχο τα 46 ευρώ, με την Εθνική Χρηματιστηριακή να ανεβάσει το στόχο στα 50 ευρώ από 41,3 ευρώ πριν, προβλέποντας καθαρά κέρδη 650 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα διαμορφωθούν στα 1,1 δισ. Επίσης, οίκοι όπως Euroxx και Optima έχουν βάλει τον πήχη πάνω από τα 45 ευρώ.

ΓΕΚ Τέρνα: Ο όμιλος πέτυχε ένα από τα σπουδαιότερα deal στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και οι αναλυτές έπιασαν δουλειά. Η Axia ανέβασε την τιμή στόχο στα 24,80 ευρώ, σημειώνοντας πως η αποκρυστάλλωση της αξίας και η επενδυτική περίπτωση του ομίλου θα οδηγήσουν τις προσαρμογές αποτίμησής της. Η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή στόχο στα 20 ευρώ (από 18 πριν), με σύσταση «διακράτηση» από «αγορά», τονίζοντας ότι είναι ο βασικός ωφελημένος της συμφωνίας. Τέλος, η Euroxx Χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει τη σύσταση υπεραπόδοσης για τη μετοχή και την τιμή στόχο των 20,2 ευρώ και αναφέρει πως διατηρεί την bullish στάση της. Με βάση τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση για το 2025 με δείκτη αποτίμησης P/E στις 6,2 φορές και δείκτη EV/EBITDA στις 9,3 φορές.

Τιτάν: Εντυπωσιακό και άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα της συγκεκριμένης μετοχής είναι το μπαράζ αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους, αρκετοί εκ των οποίων βεβαίως την ανακάλυψαν… ξαφνικά φέτος, ύστερα από το +77% που έκανε πέρυσι. Η Euroxx Χρηματιστηριακή θεωρεί τη μετοχή κορυφαία επιλογή από την Ελλάδα οριοθετώντας το στόχο στα 45 ευρώ, ενώ σημειώνουν πως διαπραγματεύεται με μεγάλο discount σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές, αλλά και λόγω των προοπτικών από την αγορά των ΗΠΑ.

Η Alpha Finance έχει ανεβάσει το στόχο στα 35,83 ευρώ με σύσταση αγοράς, ενώ η Eurobank Equities ανέβασε το στόχο από τα 25,30 στα 31 ευρώ. Ο οίκος Citi έχει ανεβάσει την τιμή – στόχο από τα 26 στα 30 ευρώ με σύσταση αγοράς, έχοντας τη μετοχή στις top pick από τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης διεθνώς. Στο «καλό» σενάριο, η τιμή-στόχος αυξάνεται σε 35 ευρώ.

Cenergy Holdings: Στα 11 ευρώ από 8 προηγουμένως ανέβασε την τιμή – στόχο για τη μετοχή η Euroxx Χρηματιστηριακή δίνοντας σύσταση «overweight». Οι αναλυτές τονίζουν πως οι πολλαπλασιαστές είναι πολύ ελκυστικοί ενόψει των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν, με εξασφαλισμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ, επισημαίνει. Η εταιρεία καθοδηγεί τώρα για ένα προσαρμοσμένο EBITDA για το 2024 από 230 εκατ. ευρώ έως 250 εκατ. ευρώ, λόγω της ισχυρής αύξησης του βιβλίου παραγγελιών.

Από την πλευρά της η NBG Securities ανέβασε επίσης την τιμή στόχο από τα 8,65 ευρώ πριν στα 11 ευρώ, διατηρώντας σύσταση outperform, ενώ επισημαίνει τις θετικές προοπτικές για την εταιρεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Επίσης, αναβαθμίζει τις προβλέψεις της, αναμένοντας μέση ετήσια άνοδο των εσόδων, των a-EBITDA και των καθαρών κερδών κατά 11%, 14% και 26% αντίστοιχα, ως το 2026. Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η μετοχή αποτελεί την καλύτερη πρόταση για να τοποθετηθεί κανείς στην τάση ενεργειακής μετάβασης ενώ προσφέρει έκθεση και στην τάση ψηφιοποίησης.

ΔΕΗ: Αξιοσημείωτο είναι το κρεσέντο των εκθέσεων και για τη ΔΕΗ, με τη Euroxx να ανεβάζει το στόχο στα 19,7 ευρώ με σύσταση «overweight», εκτιμώντας ότι η νέα στρατηγική ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 68% έως το 2026. Η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί για επενδύσεις ανάπτυξης ύψους 9 δισ. ευρώ την περίοδο 2024-2026 και η στρατηγική επικεντρώνεται σε επιθετικές προσθήκες δυναμικότητας ΑΠΕ, προσθέτοντας >4,0GW σε αιολικά, ηλιακά και αποθήκευση.

Η Goldman Sachs ξεκίνησε κάλυψη της μετοχής δίνοντας στόχο τα 14 ευρώ με ουδέτερη σύσταση, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο μετασχηματισμός της σε μια καθαρά πράσινη εταιρεία θα είναι επιτυχής. Σε αναβάθμιση της τιμής – στόχου για τη στα 17,50 ευρώ από 13 ευρώ πριν, με σύσταση «αγορά» προχώρησε η Eurobank Equities, έχοντάς τη στα top picks. Η Axia ανέβασε την τιμή – στόχο στα 22,9 ευρώ συστήνοντας «αγορά», ενώ από τα σημερινά επίπεδα προϋποθέτει άνοδο άνω του 100%. Η Optima Bank ανέβασε το στόχο στα 17,40 από 12,2 πριν, με σύσταση αγοράς, ενώ έκανε λόγο για μεγάλο discount, κατατάσσοντάς τη στις κορυφαίες επιλογές.

Motor Oil: Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 36,7 από 27,9 ευρώ έθεσε φέτος η Optima Bank διατηρώντας σύσταση αγοράς, θέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα. Αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη του 2024 θα διαμορφωθούν στα 627 εκατ. ευρώ το 2024. Η Alpha Finance από την πλευρά της, προ μηνών, ανέβασε την τιμή – στόχο στα 32,38 από 25,56 πριν, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τη μετοχή έπειτα από την επικαιροποίηση του στρατηγικού πλάνου 2030 της Motor Oil, ύψους 4 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, προ ημερών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει εφάπαξ φόρο στα κέρδη των διυλιστηρίων για το 2023, η Goldman Sachs προχώρησε σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεών της, μειώνοντας κατά 30% σε μέσο όρο τις προσδοκίες της για τα κέρδη τόσο της Motor Oil όσο και της HelleniQ Energy. Η Goldman Sachs τηρεί ουδέτερη στάση για τη Motor Oil με τιμή στόχο τα 30 ευρώ, λόγω της υπεραπόδοσης των μετοχών της έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών του κλάδου.

HelleniQ Energy: Η Goldman Sachs διατυπώνει σύσταση sell με την τιμή στόχο στα 7,70 ευρώ για τη μετοχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της για το 2025, η Helleniq Energy διαπραγματεύεται κάτω από την μέση απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών του κλάδου στην Ευρώπη και με περίπου 6x μέσο όρο δείκτη EV/EBITDA, πάνω από αυτόν της Motor Oil αλλά και τον δικό της μέσο όρο στα μέσα του κύκλου.

Πρωτύτερα μέσα στο τρέχον έτος, η Eurobank Equities ανέβασε την τιμή – στόχο για την HelleniQ Energy στα 9,70 ευρώ από 9,4 ευρώ προηγουμένως, διατυπώνοντας σύσταση αγοράς, με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα άνω του 22%. Αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 6,5%, οδηγεί σε συνολική απόδοση 29,3%.

Η Eurobank Equities επισημαίνει πως τα ισχυρά αποτελέσματα της τελευταίας διετίας σε συνδυασμό με την αύξηση της διασποράς μετά το επιτυχημένο private placement (ιδιωτική τοποθέτηση) του 11% των μετοχών τον Δεκέμβριο του 2023 έφεραν την HelleniQ Energy στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες, γεγονός που φάνηκε από τη σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών το 2024.

Επιπλέον, προβλέπει ότι θα είναι συνεχές το ενδιαφέρον για την HelleniQ Energy τους επόμενους μήνες, εν όψει ενός πιθανού δεύτερου placement και της εταιρικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τις μετοχές του ομίλου στην Elpedison και τη ΔΕΠΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας