Ισχυρό είναι το σοκ σε όλη την αγορά από την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, που ήρθε να προσγειώσει με τραγικό τρόπο ολόκληρη την εγχώρια πολιτικοοικονομική «κουλτούρα» κομπασμού και αριστείας και να αλλάξει πιθανότατα σημαντικά τους έως πρότινος πολιτικούς συσχετισμούς.
Ολόκληρη η κοινωνία είναι σε σοκ, ενώ σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στην ευρύτερη λειτουργία της αγοράς, στην κατανάλωση, στη διασκέδαση και σε άλλες εκφάνσεις του δημοσίου βίου που η τραγωδία αφήνει βαρύ το αποτύπωμά της. Εκδηλώσεις εταιρειών, εισηγμένων και μη, δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος ακυρώνονται ή αναβάλλονται, ενώ όλη η λειτουργία της αγοράς φαίνεται πως για κάποιο διάστημα θα «κουβαλάει» ένα πέπλο μαυρίλας και πένθους.
Εύλογα αλλάζει και η ψυχολογία σε πολιτικό επίπεδο καθώς το κλίμα ευδαιμονίας και ενθουσιασμού που υπήρχε έως πρότινος, το οποίο είχε οδηγήσει σε υψηλά οκτώμισι ετών το χρηματιστήριο και σε εξαιρετικά αισιόδοξη ανάγνωση της πραγματικότητας των επόμενων εβδομάδων, πλέον θολώνει.
Συνάμα, μεταβάλλεται εξ ολοκλήρου και η πολιτική – κυβερνητική ατζέντα, με αδιευκρίνιστες ακόμη επιπτώσεις στη δημοφιλία της τωρινής κυβέρνησης, η οποία εκ των πραγμάτων οδηγείται σε ολοσχερή αλλαγή πλάνων, τόσο για το χρόνο των εκλογών, όσο και για όλη τη φρασεολογία και την επιχειρηματολογία που θα συνόδευε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.
Οι εκλογές εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γίνουν μέσα στον Απρίλιο όπως φαίνεται πως ήταν κάποιοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, με τις νέες πληροφορίες να επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει εντελώς τα χρονικά – κατά το Σύνταγμα – περιθώρια, ορίζοντας τις πρώτες εκλογές για τα τέλη Μαΐου και τις δεύτερες για τις 2 Ιουλίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, «απλώνει» πολύ η προεκλογική περίοδος, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την αμήχανη αυτή τρίμηνη συγκυρία, που στην ουσία για την κυβέρνηση θα είναι ένα «χαμένο» διάστημα όπου η ατζέντα θα είναι «κουτσουρεμένη» και περιχαρακωμένη σε συγκεκριμένες νόρμες απολογίας, μακριά από τις δοξασίες κομπασμού και επιτυχίας που επικρατούσαν έως πρόσφατα.
Συνάμα, η μεταβολή των εκλογικών σχεδιασμών αλλά και η επιστροφή της εσωστρέφειας και της πόλωσης, φέρνει και ανησυχίες για το αν η νέα πραγματικότητα διαφοροποιήσει και τις προγραμματισμένες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.
Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο τα απρόβλεπτα χαρακτηριστικά της τρέχουσας συγκυρίας και τα νέα δεδομένα στον πολιτικό στίβο να οδηγήσουν τους οίκους σε δεύτερες σκέψεις και πιθανή αναβολή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, όπως ήταν και το κεντρικό «στοίχημα» που προεξοφλούσε η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό μένει να απαντηθεί πρώτα την προσεχή Παρασκευή 10 Μαρτίου που είναι προγραμματισμένη η έκθεση της καναδικής DBRS και στις 21 Απριλίου που επίκειται η ετυμηγορία της Standards and Poor’s.
Ισχυρές πιέσεις στις ενεργειακές ή ενεργοβόρες μετοχές
Μέσα σε αυτό το το τοπίο, ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού και κατασκευαστικού τομέα, καθώς και οι μετοχές των ενεργοβόρων μετοχών. Μια ενδεχόμενη αλλαγή πλάνων από τους οίκους αξιολόγησης οπωσδήποτε θα επιφέρει πλήγμα, ενώ ο κλάδος αφενός αναμένει τα αποτελέσματα χρήσης 2022, αφετέρου υπάρχει και κόπωση για τις καθυστερήσεις κάποιων deals, που έως προ κάποιων μηνών, θεωρούνταν σίγουρα.
Ο λόγος για το deal πώλησης της Τέρνα Ενεγειακή στο αυστραλιανό fund First Sentier που ήταν να έχει «κλειδώσει» έως τα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, όμως είμαστε ήδη στο Μάρτιο του 2023 και ακόμη δεν έχει υπάρξει (επίσημη) εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι η πλευρά των Αυστραλών αναζητά την καλύτερη φόρμουλα χρηματοδότησης και βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις και συζητήσεις με εγχώριες αλλά και ξένες τράπεζες για να βρει τα κεφάλαια.
Τέρνα Ενεργειακή: Η μετοχή υποχωρεί 4,74% το τελευταίο τριήμερο που διορθώνει όλη η αγορά, ενώ γενικά παρουσιάζει σημάδια κόπωσης το 2023, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 7,21% φέτος, έχοντας τη χειρότερη συμπεριφορά στον FTSE 25. Βεβαίως, προέρχεται από το περυσινό +50%, ενώ όλα τα περασμένα χρόνια ήταν μέσα στις πρώτες των αποδόσεων.
ΔΕΗ: Ανέκαθεν θεωρούνταν… κυβερνητικό «χαρτί». Θυμίζουμε πως το 2019, χρονιά που εκλέχθηκε η Ν.Δ., η μετοχή έκανε πάρτι με ιλιγγιώδη κέρδη, καθώς υπό το φόβο της χρεοκοπίας είχε πέσει τον Απρίλιο του 2019 στα 1,26 ευρώ, ενώ ολοκλήρωσε εκείνο το έτος στα 4,13 ευρώ, με ράλι +228% από το χαμηλό του Απριλίου. Το τελευταίο διήμερο όμως, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στα Τέμπη, η μετοχή καταγράφει τη μεγαλύτερη «βουτιά» στον Large Cap χάνοντας 5,16% χθες και συνολικά 10,36% το τριήμερο. Και εδώ η αγορά αναμένει το deal, όμως, μετά τα τραγικά γεγονότα, ασφαλώς η θετική προβολή που θα έχει η εξαγορά στη Ρουμανία, θα είναι λιγότερο ενθουσιώδης…
ΓΕΚ Τέρνα: Ο τίτλος υποχωρεί κατά 4,33% το τριήμερο της διόρθωσης, ενώ από την αρχή του χρόνου είναι στο +5,32%, όταν ο Γ.Δ. κερδίζει +16,38%.
Motor Oil: Διορθώνει σε ποσοστό 5,06% το τριήμερο μετά τα διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ το 2023 βρίσκεται στο +11,82%. Πέρυσι πρώτευσε με απόδοση +59%.
Helleniq Energy: Πτώση σε ποσοστό 5,30% το τριήμερο, ενώ η χθεσινή ήταν η 6η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Μόλις στο +3,56% φέτος.
Mytilineos: Εύλογη και θεμιτή διόρθωση σε ποσοστό 4,61% το τριήμερο, καθώς τελευταία πετύχαινε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Στο +18,33% φέτος, ενώ συνεχίζονται οι αναβαθμίσεις.
Ελλάκτωρ: Ήταν η μόνη μετοχή σε όλον τον FTSE 25 χθες που έκλεισε θετικά (+1,90%), ενώ το τριήμερο υποχωρεί μόλις 0,46%. Φαίνεται πως η αγορά εκτιμά θετικά το ναυάγιο της πώλησης του κατασκευαστικού βραχίονα, της Άκτωρ, καθώς στη συνείδηση των επενδυτών, η κατασκευαστική ήταν για πάνω από είκοσι χρόνια η ναυαρχίδα του ομίλου και η αιχμή του δόρατος. Στο +22,86% από την αρχή του χρόνου.
Revoil: Διόρθωση 5,38% έχει το τριήμερο η μετοχή, ενώ χθες υποχώρησε κατά 4,69% με ισχυρό για τα δεδομένα της όγκο άνω των 20 χιλ. τεμαχίων. Στο «φτωχό» +3,13% φέτος.
Ελινόιλ: Απώλειες 4,41% έχει το τριήμερο με ελαφρώς ανεβασμένους όγκους Παρασκευή και Δευτέρα, ενώ από την αρχή του 2023 βρίσκεται στο +18%.
Cenergy Holdings: Κλείνει πτωτικά μόνο το τελευταίο διήμερο έχοντας απώλειες 4,52%, καθώς την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε στα 4,0950 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά. Στο +29,5% φέτος. Αύριο Τετάρτη ανακοινώνει μεγέθη 2022 που θα είναι ιστορικά τα καλύτερα.
Τιτάν: Ισχυρές πιέσεις 7,12% δέχεται ο τίτλος το τριήμερο, κυρίως λόγω του χθεσινού 5,32%. Πάντως, κρατάει ένα +21% το 2023.
AVAX: Ιδιαίτερα ευάλωτη, καλή εικόνα όλο το τελευταίο διάστημα, ακόμη και στην καλή περίοδο της αγοράς. Ισχυρή πτώση 8,79% το τριήμερο, χωρίς να έχει πρότερη άνοδο! Συμπλήρωσε εννέα σερί πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 13,09%.
Intrakat: Διορθώνει σε ποσοστό 2,89% το τριήμερο, ενώ από την αρχή του χρόνου είναι στο +15,07%, υστερώντας έναντι του Γ.Δ.
Αλουμύλ Μυλωνάς: Διόρθωση 3,08% το τριήμερο, ενώ έχει μετριαστεί η άνοδος από την αρχή του χρόνου που πλέον διαμορφώνεται στο +11,68%.
Viohalco: Πιέσεις 5,18% δέχεται το τελευταίο τριήμερο της διόρθωσης, ενώ περιορίστηκαν στο +9,61% τα κέρδη από την αρχή του χρόνου. Την Πέμπτη 9 Μαρτίου δημοσιεύει αποτελέσματα χρήσης 2022.
ElvalHalcor: Στο -4,72% το εξεταζόμενο διάστημα, γενικώς έχει κακή εικόνα, όχι αντάξια του επιχειρηματικού εκτοπίσματος του ομίλου. Μόλις στο +4,69% το 2023. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα 2022.
Πλαστικά Θράκης: Πτώση 3,86% το τριήμερο, ενώ κλείνει πτωτικά στις εφτά από τις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 11,12%. Μόλις στο +3,91% φέτος.