Τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020, χρονιά εμφάνισης του Covid-19 είχαν χθες και οι τρεις δείκτες της Wall Street, η οποία καταποντίστηκε πολύ περισσότερο από τις αγορές της υπόλοιπης υφηλίου, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ότι το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία από την επιβολή των δασμών Τραμπ θα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες – οικονομίες.
Στη Μέκκα των παγκοσμίων αγορών, στη Wall Street, χάθηκαν πάνω από 2,5 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, καθώς οι εξαγγελίες Τραμπ περί «απελευθέρωσης» και αντεπίθεσης της αμερικανικής οικονομίας μετατράπηκαν σε ένα γενικευμένο ξεπούλημα, ύστερα από την επιβολή αμοιβαίων δασμών από 10% έως 50% σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1.679,39 μονάδες ή ποσοστό -3,98% πέφτοντας στις 40.545,93 μονάδες, ενώ ο S&P 500, ο αποκαλούμενος και «δείκτης των δεικτών» λόγω του τεράστιου ειδικού του βάρους, υποχώρησε κατά 4,84% στις 5.396,52 μονάδες, στη μεγαλύτερη πτώση της 5ετίας και μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του.
Με τη σειρά του, ο τεχνολογικός Nasdaq, που φιλοξενεί ορισμένες από τις πλέον διεθνοποιημένες εταιρείες στον πλανήτη, όπως είναι οι εταιρείες τεχνολογίας, διαδικτυακών πωλήσεων και κοινωνικής δικτύωσης, κατέγραψε απώλειες 1.050,44 μονάδες ή ποσοστό 5,97% κλείνοντας στις 16.550,61 μονάδες, στη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 2020, όταν οι αγορές δέχτηκαν το σοκ της εμφάνισης του Covid-19. Συνάμα, ο δείκτης φόβου VIX στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε κατά +8,51% στις 30,02 μονάδες, σε ένα από τα μεγαλύτερα άλματα της ιστορίας του.
Πολύ μεγάλες οι απώλειες και σε επιμέρους μετοχές παγκόσμιου βεληνεκούς, μεταξύ των οποίων οι Apple (-9,1%) και Nvidia (-7,6%), καθώς όπως και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις, έχουν καταλυτική εξάρτηση από την Ασία και κυρίως από την Κίνα και την Ταϊβάν. Περίπου το 90% των iPhones της Apple εξακολουθεί να συναρμολογείται στην Κίνα, όπου πλέον ο συνολικός δασμός θα φτάσει στο 54%, ενώ
Ισχυρή πτώση και στην Ευρώπη
Ισχυρότατες απώλειες κατέγραψαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, που όμως, ακόμη και στα χαμηλά ημέρας, δεν έδειξαν την εικόνα άκριτου ξεπουλήματος που παρουσιάστηκε στη Wall Street.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,55% στις 8.474,74 μονάδες, ο γερμανικός DAX είχε πτώση 3,01% χάνοντας και τις 22.000 μονάδες με κλείσιμο στις 21.717,39 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι είχε πτώση 3,31% στις 7.598,98 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 3,60%, ο ισπανικός IBEX 35 είχε τις μικρότερες απώλειες -1,19%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 2,57% με κλείσιμο στις 523,12 μονάδες.
Τέλος, ο δανικός ναυτιλιακός γίγαντας Maersk, που θεωρείται ευρέως βαρόμετρο για το παγκόσμιο εμπόριο, υποχώρησε κατά 9,5%, συμπεριφορά που μαρτυρά ξεκάθαρα τις ανησυχίες. Η απόφαση του Τραμπ για την επιβολή τόσο γενικευμένων και τόσο ισχυρών δασμών, στην ουσία ακυρώνει το παγκόσμιο εμπόριο όπως το ξέραμε τις τελευταίες δεκαετίες, αναγκάζοντας πλέον όλο το σύστημα σε γενικευμένη αναδίπλωση και αναζήτηση εναλλακτικών που όμως δεν υπάρχουν. Στην Ασία, οι αγορές αντιμετώπισαν πτωτικά αλλά με ψύχραιμα – τηρουμένων των αναλογιών - τους δασμούς Τραμπ.
Το σοκ και η πίστη για αλλαγές
Εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν «χτιστεί» πάνω στο ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των λαών και των χωρών, πολλές εξ αυτών δουλεύουν με συγκεκριμένες αγορές με αιχμή την Αμερική που είναι ο ισχυρότερος καταναλωτής στον κόσμο, οπότε θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα.
Είναι τόσο μεγάλοι οι τριγμοί και οι κλυδωνισμοί που δημιουργούνται σε γεωπολιτικό, γεωοικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε αναλυτές κρίνουν πως είναι σχεδόν αδύνατον να παγιωθούν αυτοί οι δασμοί, θεωρώντας κάτι παραπάνω από σίγουρο την άρση τους, και μάλιστα πολύ σύντομα.
Ψυχραιμία στο Χ.Α., μικρή η έκθεση στην αμερικανική οικονομία
Το ελληνικό χρηματιστήριο, τηρουμένων των αναλογιών, έδειξε αρκετά ψύχραιμη και ανθεκτική εικόνα, δεδομένου και του ράλι που είχε προηγηθεί, τόσο το Μάρτιο όσο και συνολικά το πρώτο τρίμηνο όπου είχε καταγράψει άνοδο κοντά στο 15%.
Η Ελλάδα έχει πολύ μικρή βιομηχανική παραγωγή, δεν διαθέτει αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να κάνει εξαγωγές που «χτυπούν» στους δασμούς, δεν εξάγει ισχυρή τεχνολογία στις ΗΠΑ (εξάγει ελάχιστη έτσι κι αλλιώς) και γενικώς η έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων στην αμερικανική οικονομία – ως συνολικό εκτόπισμα είναι μικρή, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Όπως λένε οι αναλυτές, οι περιορισμένες εξαγωγές της Ελλάδας στις ΗΠΑ και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη χώρα μειώνουν τον άμεσο αντίκτυπο των νέων δασμών. Σύμφωνα με την Optima Bank, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ το 2024, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν το 1,58 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 7,3% του συνόλου.
Η εικόνα στο ελληνικό ταμπλό
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχασε το όριο των 1.700 μονάδων, κλείνοντας στις 1.678,70 μονάδες με πτώση 1,77%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 4.136,84 μονάδες με απώλειες 1,93%, ενώ ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,85% στις 2.634,66 μονάδες. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης καταποντίστηκε κατά 3,70% στις 1.572,39 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 221,24 εκατ. ευρώ, επίδοση μεγαλύτερη από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά όχι τέτοια που να δείχνει πως καταγράφηκε γενικευμένο ξεπούλημα και συστημικό σήκωμα κεφαλαίων από το Χ.Α..
Οι ενεργειακές
Μολονότι οι 22 από τις 25 μετοχές του Large Cap υποχώρησαν, εντούτοις οι περισσότερες μετοχές της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, έδειξαν σχετικά ψύχραιμη εικόνα, τηρουμένων των αναλογιών. Στην κορυφή της πτώσης στον FTSE 25 έκλεισε η Eurobank η οποία έχασε 4,85%, ενώ ισχυρή πίεση δέχτηκε η ElvalHalcor (-4,18%), καθώς οι επενδυτές έκαναν συνειρμούς για τους δασμούς. Όμως, τα προϊόντα χάλυβα, χαλκού και αλουμινίου εξαιρούνται από τους (νέους) δασμούς.
Ισχυρή πτώση σε ποσοστό 3,96% κατέγραψε και η Motor Oil λόγω των προχθεσινών αποτελεσμάτων, η Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 3,20%, η Τιτάν έχασε 3,16%, η Aktor -2,71%, η Cenergy Holdings -2,28%, AVAX -1,92%, Viohalco -1,90%, ΔΕΗ -1,73%, Helleniq Energy -1,68%, ΓΕΚ Τέρνα -1,43%, Metlen -0,74%, ΑΔΜΗΕ -0,32% κ.λπ.