Μπορεί οι δεύτερες φετινές εκλογές, αυτές που έγιναν στις 25 Ιουνίου να ήταν αυτές που «κλείδωσαν» την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης μακράς πνοής καθώς έδωσαν μια διαφορά 23 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ο καταλύτης ήταν οι πρώτες εκλογές, αυτές που έγιναν στις 21 Μαΐου.
Ήταν οι εκλογές που έφεραν ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν στα ραντάρ καμιάς δημοσκόπησης, ενώ ούτε τα επιτελεία των κομμάτων διανοούνταν να «μετρήσουν» μια διαφορά 20 μονάδων, όπως αυτή καταγράφηκε στις πρώτες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές λοιπόν ήταν αυτές που ουσιαστικά «κλείδωσαν» και το αποτέλεσμα που ήρθε στις δεύτερες.
Εύλογα, από εκείνη την ημέρα, το χρηματιστήριο καταγράφει εντυπωσιακό ράλι και μάλιστα με δυναμική που ξάφνιασε αρκετούς εκ των συμμετεχόντων. Εκείνες οι εκλογές αποτέλεσαν εφαλτήριο για ένα νέο γύρο τοποθετήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αυτές οι τοποθετήσεις, εστιάστηκαν πρωτίστως στις μετοχές της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, οι οποίες και ξεχωρίζουν από πλευράς αποδόσεων. Τούτο, σύμφωνα με αναλυτές, συνδέεται με την προεξόφληση της αγοράς ότι – μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα και την εκλογή κυβέρνησης φιλικής προς τις επενδύσεις, θα «τρέξουν» όλα τα κατασκευαστικά έργα, τα projects των υποδομών αλλά και όλα τα μεγάλα ενεργειακά έργα.
Τα έργα που μένουν να γίνουν έως το 2026 είναι πολλά και ποικίλα, περιλαμβάνουν όλες τις εταιρείες, μικρές, μεσαίες και μεγάλες που δραστηριοποιούνται πέριξ του κλάδου των υποδομών, των κατασκευών και της ενέργειας και αυτό έχει πυροδοτήσει ένα μεγάλο ράλι στις μετοχές. Επιταχυντής όλων αυτών είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που φέρνει τεράστια κεφάλαια έως το 2026.
Η απουσία πολιτικού ρίσκου
Η απουσία πολιτικού ρίσκου έχει καταλυτική σημασία για τον κλάδο των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη των δεύτερων εκλογών, αυτών της 25ης Ιουνίου, η εταιρεία Mytilineos ανακοίνωσε την έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία μεταξύ 4 και 6 Ιουλίου, πετυχαίνοντας δύο φορές υπερκάλυψη.
Επίσης αμέσως μετά τις εκλογές κλείδωσαν αναθέσεις λιμανιών, έγιναν κάποια placements (Proffile Software), επισπεύσθηκαν οι διεργασίες για deals, ενώ στο ΧΑ έγινε μπαράζ πακέτων σε πολλές συνεδριάσεις. Υπάρχουν πολυάριθμοι διαγωνισμοί και αναθέσεις έργων που μένουν να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες, οπότε όλος ο κλάδος είναι σε εγρήγορση.
Οι αποδόσεις
Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ενισχύεται σε ποσοστό 18,27%. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 κερδίζει 17,38%, ο Mid Cap έχει ανεβάσει στροφές με άνοδο 33,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 24,07%.
Στο χώρο του Large Cap στην κορυφή των κερδών είναι η Cenergy Holdings που ενισχύεται σε ποσοστό 40%, πετυχαίνοντας αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, κλείνοντας την περασμένη Παρασκευή στα 6,80 ευρώ με νέα άνοδο +3,03%. Συνολικά, εντός του 2023, η μετοχή καταγράφει ράλι +125%.
Ακολουθεί η ΔΕΗ που στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές, τη Δευτέρα 22 Μαΐου έκλεισε με άνοδο 15,93%, καθώς ανέκαθεν θεωρείται μια κατ’ εξοχήν «κυβερνητική» μετοχή. Συνολικά, η μετοχή της ΔΕΗ κερδίζει 37,28% στις 44 συνεδριάσεις που έχουν μεσολαβήσει από τις πρώτες εκλογές, κλείνοντας την περασμένη Παρασκευή πάνω και από τα 11 ευρώ, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2021. Παράλληλα, ανέβασε την απόδοση από την αρχή του χρόνου στο +69,64%.
Η μετοχή της Mytilineos ενισχύεται σε ποσοστό 30,83% από τις 21 Μαΐου, έχοντας μια άκρως εντυπωσιακή πορεία με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας έως τα 36,30 ευρώ την περασμένη Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή διόρθωσε κατά -1,32%. Πλέον η ΜΥΤΙΛ αποτιμάται πάνω από τα 5,1 δισ. ευρώ, έχοντας φτάσει στην 6η θέση στο σύνολο του ΧΑ, ενώ από την αρχή του χρόνου κερδίζει +76,45%. Επίσης, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται σε ποσοστό +19,90%.
Σε υστέρηση από πλευράς ενεργειακών μετοχών από τις πρώτες εκλογές, είναι τα διυλιστήρια και η Τέρνα Ενεργειακή. Η μετοχή της Motor Oil κερδίζει μόλις 9%, η Hellenic Energy είναι στο +8,79%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έχει επηρεαστεί από την καθυστέρηση του deal υποχωρώντας κατά 3,85% το εξεταζόμενο διάστημα.
Στον Mid Cap
Στο μεσαίο χώρο κυριαρχεί η μετοχή της Intrakat που ενισχύεται κατά 89,57% από τις εκλογές του Μαΐου, έχοντας αλλάξει επίπεδο πλέον. Η μετοχή βρίσκεται στα 3,09 ευρώ που είναι υψηλά 13 και πλέον ετών, ενώ η αποτίμηση διαμορφώνεται στα 496 εκατ. ευρώ. Μετά από αυτό το μετεκλογικό ράλι, η άνοδος της Intrakat από την αρχή του τρέχοντος έτους φτάνει στο +111,64%.
Εξαιρετική επίδοση με άνοδο 73,40% έχει και η AVAX που επίσης πετυχαίνει πολυετή υψηλά, εν μέσω κάποιων φημών για deal, που όμως δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά. Μολονότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις διορθώνει περί το 7%, ο τίτλος κρατάει κέρδη +114,47% το 7μηνο του 2023.
Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ με φόντο τις επικείμενες αλλαγές στο WACC έχει επίσης ανεβάσει στροφές τελευταία, ενώ από τις εκλογές ενισχύεται κατά 35,30%. Συνολικά το τρέχον έτος βρίσκεται στο +43%, επίδοση που φανερώνει ότι έως τις εκλογές δεν είχε παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο.
Οι μικρότερες
Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, ξεχωρίζει με εμφατικό τρόπο το ράλι της Δομικής Κρήτης που στο εξεταζόμενο διάστημα έχει εκκωφαντικό ράλι +132,53%. Μολονότι έχει διορθώσει κοντά στο 10% το τελευταίο τριήμερο, ο τίτλος βρέθηκε την περασμένη Τρίτη στα 1,90 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά 16 ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Οκτώβριο του 2007. Η αγορά επικροτεί την είσοδο του παλαιού των κατασκευών Δημήτρη Κούτρα στο μετοχικό της κεφάλαιο, θεωρώντας ότι – μολονότι έχουν αλλάξει οι καιροί, τα μεγέθη και οι ισορροπίες στον κλάδο – εντούτοις η εταιρεία θα βγει κερδισμένη.
Η μετοχή της ΕΚΤΕΡ από την αρχή του έτους έως τις πρώτες εκλογές, δηλαδή όλο το πρώτο πεντάμηνο δεν είχε κάνει καμιά κίνηση, έχοντας εντελώς flat πορεία. Έκτοτε όμως, ο τίτλος κερδίζει +39,16%, παρά τη διόρθωση περί το 6% των τριών τελευταίων συνεδριάσεων. Την περασμένη Τρίτη έκλεισε στα 2,29 ευρώ, επίπεδα που είχε να βρεθεί από το Μάρτιο του 2004, ήτοι 19 χρόνια πίσω.