Ευνοϊκές συνθήκες για συνέχιση της αντίδρασης που ξεκίνησε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας διαμορφώνονται πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από την τριπλή λήξη παραγώγων την Παρασκευή, τη διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η αγορά μετά τη λήξη παραγώγων το μεσημέρι της Παρασκευής έδειξε στοιχεία απελευθέρωσης, καθώς όλοι οι κύριοι δείκτες αλλά και οι μετοχές του FTSE 25 μετά από αυτή την εξέλιξη πέτυχαν τα υψηλότερα επίπεδά τους, ενώ η κατά δύο «σκάλες» βελτίωση της βαθμολογίας του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody’s ήταν ευχάριστη έκπληξη, άρα δεν θεωρείται προεξοφλημένη.
Έτσι, δημιουργούνται προοπτικές για συνέχιση της αντίδρασης της αγοράς, με πρώτο στόχο την επαναπροσέγγιση της περιοχής των 1.280 – 1.300 μονάδων.
Ο οίκος Moody’s έκανε focus στη μεγάλη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, που δεν επηρεάζεται από τις τρέχουσες μικρές ή μεγαλύτερες επιμέρους καταστάσεις, όσο επώδυνες και αν είναι αυτές για ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας. Έτσι, προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας από το Ba3 στο Ba1, σημειώνοντας πως «η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές».
Ο οίκος υπογραμμίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, τονίζοντας ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας τη συνεχιζόμενη εφαρμογή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό νέων διαρθρωτικών αλλαγών, γεγονός που στηρίζει την προσδοκία για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση».
Σύμφωνα με τη Moody’s, η Ελλάδα παρουσιάζει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στο πλαίσιο μιας διαρκούς αλλαγής του οικονομικού της μοντέλου. Προβλέπει μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 2,2% για την περίοδο 2023 – 2027. Πρόκειται για πολύ σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τη μέση αύξηση κατά 0,8% ετησίως την πενταετία πριν από την πανδημία. Οι επενδύσεις και η κατανάλωση θα είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης, με τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών να αυξάνεται με αργούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα, ο οίκος αναμένει από την κυβέρνηση να διατηρήσει τα προσεχή τέσσερα χρόνια μια πολιτική στάση που χτίζει ένα ιστορικό συνεχιζόμενης εφαρμογής οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό βασίζεται στην άποψη του οίκου αξιολόγησης ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικά συνετές πολιτικές είναι αξιόπιστη και ισχυρή. Συνάμα, υπάρχει ευρεία συναίνεση στην κοινωνία για αυτές τις πολιτικές.
Ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σταθερότητα από τη ΔΕΘ
Παράλληλα, η αγορά από σήμερα θα μπει στη διαδικασία ζυγίσματος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο από τη ΔΕΘ. Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις παροχολογίας άλλων εποχών, ενώ επανέλαβε την ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της κυβέρνησης να περιφρουρήσει με κάθε τρόπο τη δημοσιονομική πειθαρχία, κάτι που ασφαλώς εκτιμούν πολύ οι αγορές. «Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μια χρεοκοπίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Γνωρίζοντας άριστα τους κανόνες των αγορών, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς που παρακολουθούν στενά την ελληνική οικονομία πως η Ελλάδα δεν θα επανέλθει σε κακές συνήθειες του παρελθόντος, «ξηλώνοντας το πουλόβερ» της δημοσιονομικής ισορροπίας. «Είναι αδιαπραγμάτευτος ο στόχος», είπε, «να έχει η χώρα 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου».
Την ίδια ώρα, υπάρχει η δέσμευση πως το κονδύλι για την επούλωση των ζημιών από τις καταστροφές από τις φωτιές και κυρίως τις πρόσφατες πλημμύρες θα καλυφτεί με κεφάλαια εκτός προϋπολογισμού, καθώς θα αλλάξουν κατεύθυνση κάποια κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είναι σε εξέλιξη ευρύτερη προσπάθεια για δωρεές και συμμετοχή ιδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Προοπτικές νέας ανόδου στο χρηματιστήριο
Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η αντίδραση της επενδυτικής κοινότητας σήμερα και τις επόμενες ημέρες, με βάσιμες προοπτικές συνέχισης της αντίδρασης που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη και συνεχίστηκε πιο δυναμικά την Παρασκευή, όπου μετά τη λήξη παραγώγων, υπήρξε κλείσιμο πάνω από τις 1.250 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,72% το τελευταίο διήμερο μηδενίζοντας τις απώλειες της εβδομάδας, ο FTSE 25 κέρδισε το ίδιο διήμερο σε ποσοστό 3,27%, ο Mid Cap είχε άνοδο 2,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,78%. Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε ανεπαίσθητα σε ποσοστό 0,07%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,30%, ο Mid Cap υποχώρησε 0,24%, ενώ ο τραπεζικός έχασε 0,97%. Πλέον, σε επίπεδο 2023, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται σε ποσοστό 35,36%, ο FTSE 25 είναι στο +36,62%, ο Mid Cap στο +45,67% και ο τραπεζικός στο +53,50%.
Ισχυρό rebalancing την Παρασκευή
Η συνεδρίαση της Παρασκευής χαρακτηρίστηκε από το ισχυρό rebalancing λόγω των αλλαγών που έλαβαν χώρα στο δείκτη FTSE Russell, καθώς στον Mid Cap εισήλθαν οι Cenergy Holdings και ΟΛΠ, στον Small Cap η Epsilon Net, ενώ στον Micro Cap μπήκαν οι Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρέθηκαν οι Intrakat και Κρι Κρι.
Βεβαίως, υπήρξε γενικότερο… παλαντζάρισμα και εναλλαγές θέσεων ευρύτερα, κάτι που έφερε πολύ μεγάλους όγκους και τζίρους σε μετοχές όπως ΟΤΕ (έκανε 32,23 εκατ. ευρώ τζίρο), Πειραιώς, Mytilineos (17,35 εκατ. τζίρος), Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings (διακίνησε 10 εκατ. τζίρο). Οι εννέα αυτές μετοχές διακίνησαν τζίρο πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως έως τις 17:00 μ.μ. η αξία συναλλαγών της αγοράς ήταν στα 94 εκατ. ευρώ, ενώ στις δημοπρασίες πέρασαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ, με το συνολικό τζίρο να φτάνει στο τέλος στα 195,65 εκατ. ευρώ.