Δικαιώνοντας την παράδοση πολλών ετών που τον θέλει να είναι ένας λίαν αρνητικός μήνας για το χρηματιστήριο και μαζί με το Οκτώβριο να είναι το χειρότερο διάστημα του έτους για δείκτες και μετοχές, (και) ο φετινός Σεπτέμβριος αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος.
Η αγορά επιβεβαιώνει σχεδόν καθημερινά τον τρέχοντα μήνα πως μετά από το ράλι σχεδόν +45% του πρώτου 8μήνου, έχει τιμολογήσει κάθε θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις αναβαθμίσεις και τους οίκους αξιολόγησης, οπότε «έκαψε» με χαρακτηριστική ευκολία τόσο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, όσο και τη βελτίωση κατά δύο «σκαλιά» της βαθμολογίας της χώρας από τη Moody’s στις 15/9.
Το Χ.Α., μετά από ένα ιλιγγιώδες ράλι το πρώτο 8μηνο του 2023, έχει μπει σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης, επαναπροσέγγισης δεδομένων και νέου «ζυγίσματος» αποτιμήσεων κάτω από το focus που φέρνει η νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, που μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, έχει «κάψει» σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η 9η πτωτική στις 13 που έχουν γίνει έως τώρα κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη. Ο μήνας αποδεικνύεται έντονα πτωτικός – διορθωτικός, καθώς ο Γενικός Δείκτης έως τώρα υποχωρεί σε ποσοστό 6,45%, ο FTSE 25 χάνει 6,10%, ο Mid Cap έχει πτώση 7,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 10,74%.
Η αγορά έχει δώσει πολύ μεγάλα κέρδη το πρώτο 8μηνο, οι τζίροι ενισχύθηκαν άνω του 40% έναντι του 2022, το Χ.Α. απέκτησε μεγάλο βάθος, οπότε τώρα, οι ισχυροί ξένοι τηρούν στάση αναμονής. Τις μεγάλες κινήσεις τους τις έκαναν το πρώτο 8μηνο, κάτι που είχε αποτύπωμα στο τζίρο, ενώ αυτές τις ημέρες, καταγράφεται μείωση συναλλαγών.
Προβληματισμοί
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως υπάρχει νέος προβληματισμός αναφορικά με το timing της πώλησης του ποσοστού συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, κάτι που μειώνει βραχυπρόθεσμα τη δυναμική στις μετοχές του κλάδου.
Όλες τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αυτονομηθεί έναντι των διεθνών αγορών, που χθες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, χωρίς μεγάλες κινήσεις που θα άλλαζαν το momentum. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο 0,09%, ο DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,40%, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε μόλις 0,08%, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,60%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 είχε άνοδο 0,48%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε αμυδρά σε ποσοστό 0,04%.
Διασώθηκε η περιοχή των 1.220 μονάδων
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ κινήθηκε εντελώς ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα, ενώ το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι για τρίτη συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες, διασώθηκε σε κλείσιμο η περιοχή των 1.220 μονάδων. Κάτω από τις 2.220 μονάδες, υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – του momentum του Χρηματιστηρίου, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι από τα υψηλά των 1.345,63 μονάδων που έκλεισε στις 27 Ιουλίου, η πτώση θα ξεπερνούσε το 10%, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει σε bear market.
Τόσο την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, όσο και χθες, ο Γ.Δ. «βούτηξε» ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 1.220 μονάδες, όμως στο τέλος κράτησε αυτή τη ζώνη. Την περασμένη Τετάρτη (13/9) ο Γ.Δ. έφτασε έως το χαμηλό των 1.219,34 μονάδες, όμως στο τέλος έκλεισε στις 1.225,25 μονάδες (-1,73%). Την Πέμπτη (14/9) έφτασε έως το χαμηλό των 1.213,64 μονάδων, όμως στο τέλος έκλεισε στις 1.233,81 μονάδες με άνοδο 0,70%.
Χθες τέλος, ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 1.219,92 μονάδων όταν υποχωρούσε κατά 2,54%, όμως στο τέλος έκλεισε στις 1.227,78 μονάδες με πτώση 1,91%.
Οι αναβαθμίσεις των τραπεζών από Moody’s και Fitch Rating
Μένει να δούμε αν η αντοχή αυτής της περιοχής θα επιβεβαιωθεί και σήμερα και προσεχώς, ή αν θα διασπαστεί, «λύνοντας» περαιτέρω τις αναστολές των πωλητών. Παράλληλα, μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά και αν οι τράπεζες θα βγάλουν αντίδραση, μετά από τις δύο χθεσινές αναβαθμίσεις από τους οίκους Moody’s και Fitch Rating
Ο οίκος Fitch Ratings προχώρησε χθες σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η Moody's αναβαθμίζοντας με τη σειρά της έξι ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα (Alpha Bank, Attica Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Παγκρήτια και Τράπεζα Πειραιώς). Η αναβάθμιση των ανωτέρω τραπεζικών μετοχών έγινε είτε κατά μία, είτε κατά δύο βαθμίδες, με τις προοπτικές και για τις έξι τράπεζες να είναι θετικές.
Από την πλευρά της, η Moody's προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών με οδηγό «την ανθεκτική οικονομία και τα βελτιωμένα θεμελιώδη», όπως αναφέρει σχετικά. Η Moody's μάλιστα έδωσε επενδυτική βαθμίδα σε ΕΤΕ και Eurobank (Baa3) για τις καταθέσεις τους.
Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η δράση της αυτή έχει οδηγό τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία καθώς και τη σημαντική βελτίωση στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των τραπεζών. Η Moody's έδωσε θετικό outlook και στις έξι τράπεζες κάτι που σημαίνει ότι ο οίκος περιμένει περαιτέρω βελτίωση στο λειτουργικό περιβάλλον της χώρας καθώς και στο ανεξάρτητο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών τους επόμενους 12-18 μήνες παρά τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.
Η Moody's περιμένει ότι όλες οι τράπεζες θα είναι σε θέση να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση μέσω ισχυρών παρακρατηθέντων κερδών και ότι τυχόν καθοδικοί πιστωτικοί κίνδυνοι από τις πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν διαχειρίσιμοι χωρίς άμεσο σημαντικό κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού τους.