Ο πλέον πτωτικός μήνας όχι μόνο του 2023, αλλά των τελευταίων 14 μηνών είναι ο φετινός Σεπτέμβριος, καθώς ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περί το 8,30%, ο FTSE 25 χάνει γύρω στο 8%, ενώ άνω του 12% είναι οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη. Παράλληλα, ολοκληρώνεται και το 9μηνο που πάντα λειτουργεί ως ένα κομβικό σημείο αναφοράς για την αγορά, τους θεσμικούς αλλά και τους ξένους, που κάνουν μια… ανακεφαλαίωση των πεπραγμένων του έτους.
Η λήξη του Σεπτέμβρη και του 9μήνου βρίσκει σε μια κομβική φάση την ελληνική αγορά, καθώς από τη μία έχει προηγηθεί μια αξιοσημείωτη διόρθωση που έχει καταστήσει δείκτες και μετοχές «καθαρούς» τεχνικά και… άδειους από την επάνω πλευρά, ενώ αφετέρου υπάρχει μπαράζ ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνων, κάτι που βοηθάει στο ξεδιάλυμα χαρτοφυλακίων και σε επανεξέταση προτεραιοτήτων.
Ο Γενικός Δείκτης χθες έχασε ενδοσυνεδριακά και τις 1.200 μονάδες, πέφτοντας στις 1.196,57 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 1,89%, ενώ τελικώς έκλεισε στις 1.204,11 μονάδες, με πτώση 1,27%, διασώζοντας προς το παρόν το όριο ψυχολογίας των 1.200 μονάδων. Ήταν η τρίτη συνεδρίαση στις έξι τελευταίες που ο Γ.Δ. ενδοσυνεδριακά έχασε το όριο των 1.200 μονάδων αλλά στο τέλος το κράτησε, όμως, με την ανασφάλεια και την κακή ψυχολογία που υπάρχει, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα κρατηθεί επί μακρόν αυτή η περιοχή.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου, έχουν ήδη φέρει σημαντικές διαρθρωτικές κινήσεις από τους επενδυτές, που μετά από ένα 8μηνο εξαιρετικών κερδών και συνολικά έντεκα μηνών ακάθεκτης ανόδου (καθώς το ράλι ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου 2022), πλέον δεν έχουν αναστολές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις και μάλιστα με ένταση.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στη χθεσινή συνεδρίαση όπου επικράτησαν συνθήκες μίνι ξεπουλήματος, με αιχμή τις τράπεζες, αλλά και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας. Eurobank και Alpha Bank έχασαν άνω του 4%, άνω του 3% υποχώρησαν μετοχές όπως Aegean Airlines, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή, άνω του 2% έχασαν οι Mytilineos, Τιτάν, Εθνική και Πειραιώς, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Ελλάκτωρ, Quest Συμμετοχών και ΟΠΑΠ.
Πολλές από αυτές μετοχές έχουν πιεστεί τα μέγιστα το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες αν συνυπολογιστεί η τιμή που είχαν στα υψηλά 9ετίας, στα τέλη Ιουλίου. Υπάρχουν αρκετές μετοχές που καταγράφουν διψήφιο ποσοστό απωλειών το μήνα Σεπτέμβριο, έχοντας διορθώσει εκτενώς, οπότε σε μια ενδεχόμενη καλυτέρευση του κλίματος, θα μπορούσαν να ελκύσουν νέο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η αλλαγή του σκηνικού στο Χ.Α. τον τρέχοντα μήνα, μολονότι προήλθε πρωτίστως από εσωτερικούς παράγοντες, εντούτοις συμπίπτει με την έντονα επιδεινούμενη εικόνα των διεθνών αγορών, που λόγω επιτοκίων, σημειώνουν ισχυρή πτώση τελευταία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε χθες στις 446,91 μονάδες (-0,18%) που είναι νέα χαμηλά έξι μηνών.
Μολονότι λοιπόν φαίνεται πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες (πλέον) στο Χ.Α. μετά τη διόρθωση αλλά και τη (νέα) γνώση που προσφέρουν οι δημοσιεύσεις μεγεθών, εντούτοις υπάρχει η αίρεση και η αβεβαιότητα από τις διεθνείς εξελίξεις.
Η εικόνα των αποδόσεων το Σεπτέμβριο
Στο χώρο του FTSE 25 το μήνα Σεπτέμβριο πρώτη σε απώλειες είναι η μετοχή της Viohalco που υποχωρεί σε ποσοστό κοντά στο 26%, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος από τη λάμψη που είχε έως τα τέλη Αυγούστου, δεδομένου ότι τα κέρδη του 2023 πλέον είναι στο +31%, ενώ στη λήξη του 8μήνου έφταναν στο +75%.
Η θυγατρική της στο χώρο των μετάλλων ElvalHalcor υποχωρεί κατά 19,5%, υστερώντας έτσι κι αλλιώς (και) φέτος έχοντας άνοδο λίγο πάνω από το 9%, ενώ τα προσχήματα για τον όμιλο σώσει η Cenergy Holdings που μολονότι διορθώνει άνω του 5% το Σεπτέμβριο, το 9μηνο είναι στο +122%. Η Ελλακτωρ, λόγω της απώλειας της Αττικής Οδού υποχωρεί σε ποσοστό 13,5% το Σεπτέμβριο, ενώ σε επίπεδο έτους είναι στο +25%.
Πολύ κακή συμπεριφορά εξακολουθεί να έχει η Τέρνα Ενεργειακή που χθες οδηγήθηκε σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους πέφτοντας στα 14,45 ευρώ (-3,02%), ενώ χάνει περίπου 13% το μήνα και κοντά στο 30% το 9μηνο.
O τίτλος της Helleniq Energy υποχωρεί περί το 10% το μήνα γυρνώντας αρνητικά (-1,80%) το 2023, ενώ η Mytilineos
μετά το -2,98% χθες, χάνει άνω του 7% το Σεπτέμβριο, ενώ το 2023 είναι στο +73%. Χθες ο τίτλος έκλεισε κάτω από τα 35 ευρώ για πρώτη φορά από τις 18 του περασμένου Ιουλίου, ενώ απώλεσε τα 5 δισ. ευρώ από πλευράς κεφαλαιοποίησης.
Στον αντίποδα, σαφώς ανθεκτικότερη εικόνα έχουν οι Motor Oil που υποχωρεί το μήνα κατά 2,25% και ΓΕΚ Τέρνα που χάνει 2,05%.
Στο χώρο του Mid Cap Σημαντικές απώλειες περί το 17% καταγράφει η AVAX το μήνα, λόγω της απώλειας της Αττικής Οδού και εδώ, ενώ στο 9μηνο βρίσκεται στο +69,50%. Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ υποχωρεί κατά 8% το μήνα, ενώ το 9μηνο βρίσκεται στο +25%. Τέλος, η Intrakat χάνει λίγο πάνω από το 5% το Σεπτέμβριο, όπως σε επίπεδο 9μήνου κρατάει κέρδη περίπου 106%.