Μενού Ροή
Στον "πάγο" το πλάνο για "πράσινο" ομόλογο

“Παγώνει”, με βάση πληροφορίες, ο σχεδιασμός για την πρώτη πράσινη έκδοση λόγω της απουσίας ώριμων επενδυτικών έργων αλλά και επειδή πολλά "πράσινα" έργα π.χ. έργα αποθήκευσης, υποδομές ΑΠΕ, διαχείρισης αποβλήτων, ενεργειακής αναβάθμισης, έχουν "κλειδώσει" χρηματοδότηση. Μάλιστα, επισημαίνεται, ότι καθώς ένα τέτοιο ομόλογο έχει μακρά διάρκεια θα πρέπει ο κατάλογος των έργων όπου θα αναφέρεται να έχει μακρά ωρίμανση και ανάλογο μέγεθος, κάτι που προς ώρας δεν διαφαίνεται να υπάρχει από το υπάρχον "μενού".

Αναπόφευκτα, πλέον, το βάρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ)  πέφτει στην κάλυψη του 1 δισ. ευρώ που είναι σε εκκρεμότητα από το φετινό πρόγραμμα δανεισμού.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές σε σχέση με την κάλυψη των εναπομεινάντων, μικρών αναγκών του φετινού δανειακού προγράμματος πιθανές είναι κινήσεις re-opening, δηλαδή άνοιγμα παλιότερων εκδόσεων, καθώς το ποσό που υπολείπεται είναι μικρό. Σημειώνεται ότι με το 5ετές που δημοπρατήθηκε την περασμένη εβδομάδα και το 10ετές που εκδόθηκε αρχές του 2023 ο ΟΔΔΗΧ έχει σηκώσει 6 δισ. από τα 7 δισ. που ήταν ο στόχος για φέτος.

Στο 5ετές το επιτόκιο ήταν σχετικά αυξημένο τσιμπημένο ανήλθε στο 3,92% ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων καθώς τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται ενώ στον χάρτη υπάρχει και η επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι σε συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη o επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας είχε περιγράψει την πιθανότητα για έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της χώρας ύψους περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ,

“Εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθεί πράσινο ομόλογο με μια πρώτη έκδοση που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στη στρατηγική χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου το 2022” είχε αναφέρει τότε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου το δεύτερο εξάμηνο του 2022, παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη τοποθέτησή του στην κλειστή συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, στη Γλασκώβη στις αρχές του Νοεμβρίου του 2021.

Το πράσινο ομόλογο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση ενός πράσινου ομολόγου δεσμεύει τον εκδότη για την αξιοποίηση των αντληθέντων πόρων από τις αγορές για “πράσινες” μόνο δράσεις εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Μάλιστα θα πρέπει ο εκδότης να αναλύσει, στους δυνάμει επενδυτές, το πρόγραμμα επενδύσεων που θα υλοποιήσει αλλά και τα αντίστοιχα “παραδοτέα”. Όπως είχε πει πέρυσι ο κ. Τσάκωνας, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να καταρτιστεί κατάλογος «πράσινων έργων» «δεν απορρίπτεται η δυνατότητα επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της πράσινης στρατηγικής χρηματοδότησης ώστε να ενσωματώνει έργα και προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα ή έργα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη εν γένει».

Βέβαια τα εν λόγω ομόλογα θα λειτουργήσουν παραπληρωματικά με το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού της χώρας. Ανοίγουν, βέβαια, την “βεντάλια” των επενδυτών στους οποίους αναφέρεται η χώρα και βέβαια καθώς η ποιότητά τους είναι υψηλή βελτιώνουν τη διεθνή εικόνα του Ελληνικού Δημοσίου σε μια περίοδο όπου η επιστροφή στις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας