Μενού Ροή
Πράσινα κι έξυπνα κτίρια: “Λίφτινγκ” στις επιδοτήσεις για την επόμενη μέρα του κτιριακού αποθέματος

Με στόχο την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και τη βελτίωση τόσο των δεικτών ενεργειακού αποτυπώματός τους, αλλά και της δυνατότητας να υποδεχτούν νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που ενισχύουν την προσπάθεια ενεργειακής εξοικονόμησης στη βάση των “έξυπνων” μετρητών η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές σε δύο βασικά προγράμματα, που ήδη τρέχουν.

Πιο συγκεκριμένα με βάση όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα σε εκδήλωση στο συνέδριο «Real Estate και Ελληνική Οικονομία, νέοι δρόμοι προοπτικές και ευκαιρίες», προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο Οικογένειας, η ενίσχυση των κινήτρων που προβλέπει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» το οποίο δεν λειτούργησε όπως αναμενόταν, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές επενδύσεις.

Ψηφιακές πληρωμές για αναβαθμίσεις

Επίσης, ενόψει και της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, αξίζει να σημειωθεί προβλέπεται έκπτωση στο  φόρος εισοδήματος έως και 1.600 ευρώ για δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα στις εργασίες επισκευής του ακινήτου. Ειδικότερα, στους κωδικούς 627-628 του Ε1, συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του 2023 και αφορούν στη λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.  Οι δαπάνες αυτές, με ανώτατο συνολικά όριο τις 16.000 ευρώ, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος. Πρακτικά, προβλέπεται έκπτωση φόρου ως 6.400 ευρώ, που κατανέμεται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις των 1.600 ευρώ.  Όμως εάν το ποσό της πίστωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που αναλογεί, το πλεονάζον ποσό δεν επιστρέφεται, δεν συμψηφίζεται με άλλη φορολογική υποχρέωση, δεν μεταφέρεται και δεν εκπίπτει σε επόμενο φορολογικό έτος ούτε μεταφέρεται προς έκπτωση στον άλλο σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.  

Αλλαγές στο πρόγραμμα Smart Readiness

Επίσης, “λίφτινγκ” γίνεται στο πρόγραμμα Smart Readiness που επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομών για τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο» ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία που αφορά σε περίπου 120.000 κτίρια φέρνει η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΦΕΚ.

Το πρόγραμμα  επιχορηγεί την πραγματοποίηση εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση υποδομών που θα διευκολύνουν τη μετατροπή ενός κτιρίου σε «έξυπνο», αλλά και τη διασύνδεσή του με δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) μέσω νέων «έξυπνων» μετρητών. 

Για το σκοπό αυτό, το «Smart Readiness» παρέχει επιταγές (Vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους του κόστους των ανωτέρω εργασιών, η ονομαστική αξία των οποίων θα καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν και τα ειδικά χαρακτηριστικά των κτιρίων. Στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρεται, είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν τόσο την μετατροπή των κτιρίων σε «έξυπνα», όσο και τη διασύνδεσή τους με «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Με τις νέες προσαρμογές, που προώθησε η κυβέρνηση, γίνεται προσπάθεια να τρέξει πιο γρήγορα η υλοποίηση του  προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ  για την ενίσχυση 120.000 κτιρίων με υπερυψηλές ταχύτητες μέσω της εγκατάστασης οπτικής ίνας μέχρι το τέλος του 2025.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3678/ 26.06.2024) προβλέπεται ότι πλέον για την ταυτοποίηση του κτιρίου θα χρησιμοποιείται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ) της κάθετης ιδιοκτησίας, ο οποίος θα συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, μετά την επιλογή του προς επιδότηση κτιρίου κατά την υποβολή της Αίτησης Έκδοσης «Smart Readiness Vouchers». 

Στο πλαίσιο του έργου επιχορηγούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ). Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμισης της  «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών  ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου. Επίσης, πραγματοποιείται η απαραίτητη προετοιμασία για την εγκατάσταση και την επικοινωνία κατάλληλων αισθητήρων σχετικά με την ασφάλεια, τον έλεγχο καλής λειτουργίας και τη λήψη μετρήσεων που αφορούν στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων (λεβητοστάσιο κεντρικής θέρμανσης και ανελκυστήρας).

Ειδικότερα, οι κατηγορίες επιλέξιμων εργασιών αφορούν στα ακόλουθα:

  • Κατασκευή της κάθετης καλωδίωσης οπτικών ινών εντός κτιρίου που περιλαμβάνει την εγκατάσταση Κεντρικού Κατανεμητή (ΚΚ), έως έναν δευτερεύοντα κατανεμητή ανά όροφο (Floor Box-FB), της κάθετης καλωδίωσης που συνδέει τον ΚΚ με τα FBs. Η κάθετη καλωδίωση οπτικών ινών θα πρέπει να υποστηρίζει την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας τουλάχιστον 1 Gbps χωρίς την ανάγκη πρόσθετων εργασιών πλέον των εργασιών κατασκευής της οριζόντιας καλωδίωσης οπτικών ινών για τη διασύνδεση της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Η μελέτη, κατασκευή και τεκμηρίωση της κάθετης καλωδίωσης οπτικών ινών εντός κτιρίου θα πρέπει να συμμορφώνεται με το προσάρτημα Α2 της υπό στοιχεία οικ. 53538 ΕΞ 2023 (Β' 7037) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
  • Διασύνδεση των μετρητών κατανάλωσης ρεύματος που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με τον ΚΚ.
  • Διασύνδεση των μετρητών φυσικού αερίου που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών φυσικού αερίου με τον ΚΚ.
  • Διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης για τη σύνδεση του χώρου στέγασης του λέβητα κεντρικής θέρμανσης με τον ΚΚ.
  • Διασύνδεση του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα που περιλαμβάνει την κατασκευή σωλήνωσης για τη σύνδεση του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα με τον ΚΚ.

Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες που βρίσκονται εντός της Περιοχής Παρέμβασης και δεν διαθέτουν ήδη ενδοκτιριακή οπτική καλωδίωση.  Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από τη δράση τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, το οποίο χρηματοδοτείται από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι εγκαταστάτες μέσω της πλατφόρμας smartreadiness.gov.gr μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025,  για τα κτίρια που είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο της Δράσης «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια (Smart Readiness)».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας