Μενού Ροή
Αύξηση κατανάλωσης ρεύματος τον Νοέμβριο στη Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια του Bojan Stokovski

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, οι κρατικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (ESM) αγόρασαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Βάσκο Κοβατσέβσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ τον Νοέμβριο δαπανήθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ, τον Δεκέμβριο θα διατεθούν 25 εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές. Ωστόσο, ο Κοβάτσεφσκι διευκρίνησε ότι αυτό το κόστος δεν θα πέσει στις πλάτες των πολιτών.

«Οι υπολογισμοί των τιμών θα γίνουν γύρω στις 15-16 Δεκεμβρίου και αυτές οι αγορές δεν θα επηρεάσουν την τιμή από την 1η Δεκεμβρίου. Δεν θα επηρεαστεί επειδή η αυξημένη παραγωγή του ESM σημαίνει χαμηλότερη τιμή για τους κατοίκους », πρόσθεσε ο Κοβατσέβσκι .

Ο ESM θα πρέπει επίσης να αυξήσει την παραγωγή από τις αρχές του μήνα για να προμηθεύσει τις εταιρείες και τα σχολεία όπως είχε εξαγγείλει, με τη βοήθεια των TPPs Oslomej και Negotino.

«Με την προηγούμενη τιμή που ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η τιμή παραγωγής του TPP Negotino ήταν 236 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τώρα, με τη νέα τιμή θα είναι περίπου 200 ευρώ", σημείωσε ο Κοβατσέβσκι .

 

Οι πολίτες δεν θα πληρώσουν περισσότερα από ό,τι τώρα

Οι αρχές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι οι εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα επηρεάσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά από την πρώτη Ιανουαρίου, ωστόσο, ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς μετά το νέο έτος θα αυξηθεί από 5% σε 10%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας Kreshnik Bekteshi, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τα εισαγόμενα τιμολόγια μπλοκ, δεν υπάρχουν πλέον παράπονα σχετικά με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ο ESM είναι μια επαγγελματική εταιρεία που υποβάλλει πρόταση στην Κυβέρνηση σε κλειστή συνεδρίαση. Το κόστος του ESM γιατον καθολικό προμηθευτή βαραίνει την κυβέρνηση. Αυτή η Κυβέρνηση με επικεφαλής τον (Πρωθυπουργό Ντίμιταρ) Κοβατσέφσκι θα συνεχίσει έτσι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, από σήμερα μπορώ να πω ότι την κρίση δεν θα την φέρουν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι μικροί καταναλωτές. Ό,τι κι αν συμβεί με την παραγωγή του ESM και στο ενεργειακό σύστημα, οι πολίτες δεν θα πληρώσουν ποτέ περισσότερα από αυτά που πληρώνουν σήμερα", τόνισε ο Bekteshi.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας