Μενού Ροή
mytilineos
«Βασιλιάς» ο κλάδος ενέργειας στα μεγέθη της Mytilineos – ΑΠΕ και φυσικό αέριο δεσπόζουν

Σε απόλυτη ναυαρχίδα των δραστηριοτήτων του ομίλου Mytilineos έχει αναδειχτεί ο κλάδος της ενέργειας, φέρνοντας το 79% του κύκλου εργασιών και τη μερίδα του λέοντος στα EBITDA, κάτι που αποδεικνύει τα τεράστια περιθώρια κέρδους που έχει ο συγκεκριμένος τομέας, συγκριτικά με τον τομέα της μεταλλουργίας, που μολονότι ο όμιλος έχει πολλές πρωτιές, όπως την κυριαρχία στο Αλουμίνιο και στο Βωξίτη, εντούτοις η κερδοφορία βγαίνει πολύ πιο δύσκολα, καθώς υπεισέρχονται πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.

Όπως έδειξαν τα χθεσινά μεγέθη 1ου τριμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος, ο κλάδος της ενέργειας, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών λόγω πτώσης των τιμών, κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία του σε επίπεδο EBITDA κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με κινητήριο μοχλό τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών (M Renewables).

Η Mytilineos ευνοήθηκε επίσης σημαντικά και από τη δραστηριότητα παραγωγής ενέργειας, και συγκεκριμένα από τη σημαντική συνεισφορά της νέας μονάδας H-CLASS 826MW, η οποία επιτυγχάνοντας υψηλή απόδοση, είναι πλέον ο πιο αποδοτικός χρήστης φυσικού αερίου της χώρας, συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην αυξημένη παραγωγή της εισηγμένης σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1ου τριμήνου του 2023.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα ενέργειας της Mytilineos το πρώτο φετινό τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 904 εκατ. ευρώ έναντι 1,112 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19%, η οποία οφείλεται στην πτώση των τιμών σε όλη την «αλυσίδα» του συγκεκριμένου τομέα.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), με οδηγό την M Renewables, διαμορφώθηκαν στα 184 εκατ. αυξημένα κατά 22% έναντι του 1ου τριμήνου του 2023 που ήταν στα 150 εκατ. ευρώ.

O «χάρτης» του χαρτοφυλακίου στην ενέργεια

Το χαρτοφυλάκιο στον κλάδο της ενέργειας του ομίλου Mytilineos διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΠΕ - Συνολικό χαρτοφυλάκιο                        -  Ισχύς (GW)

 

Σε          Λειτουργία                                                 0,8

Υπό Κατασκευή                                                        1,6

Σε Προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης                           2,4

 Σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης                                     5,7

Συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ                                    10,5

 

Συμπεριλαμβάνονται τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, έργα έτοιμα προς κατασκευή είτε άμεσα είτε κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών.

Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, που επεκτείνεται δυναμικά και στις πέντε ηπείρους, είναι πλέον της τάξεως των ~4,8 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου ~5,7 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο της Mytilineos πλέον ξεπερνά τα 10 GW, στο τέλος του 1ου τριμήνου 2024.

Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 779 MW στο τέλος του 1ου ’ τριμήνου του 2024, ανήλθε σε 325 GWhs. Από αυτές, οι 182 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 143 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.

Ενεργειακό μείγμα – Επελαύνουν οι ΑΠΕ

Οι ΑΠΕ ήταν ο «βασιλιάς» στον τομέα της ενέργειας της Mytilineos το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς αύξησαν το μερίδιό τους στο συνολικό εκτόπισμα του τομέα ενέργειας του ομίλου στο 46%, έναντι 40% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Δεύτερο τη τάξει ενεργειακό όπλο της εταιρείας είναι το φυσικό αέριο που ανέβασε το μερίδιό του το πρώτο τρίμηνο στο 33% από 24% πέρυσι. Στο 8% του μείγματος είναι η ενέργεια που έρχεται από το λιγνίτη, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν στο 12%, κάτι που σημαίνει ότι περιορίστηκε περαιτέρω η συμμετοχή του. Τέλος, 7% του μείγματος αντιπροσωπεύουν τα υδροηλεκτρικά και 5% οι καθαρές εισαγωγές, έναντι 18% πέρυσι.

Ενσωμάτωση εταιρειών που εξαγοράστηκαν – Στους 550 χιλ. οι μετρητές

Κατά τη διάρκεια του 2024, πέραν των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων, η Mytlineos προχώρησε στην πλήρη ενσωμάτωση μιας σειράς εξαγορών όπως των εταιρειών EfAEnergy και Volterra (τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού), που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της εισηγμένης και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την καθετοποίηση στη λιανική αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και ενέργειας.

Ως εκ τούτου, στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2024, η Mytilineos εκπροσωπεί πλέον 550 χιλιάδες μετρητές ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, ενώ το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρισμού τον Μάρτιο του 2024 ξεπέρασε το 17% (μερίδια ΕΧΕ). Το επόμενο διάστημα, η εταιρεία στοχεύει να ξεπεράσει το 25% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου της Ελλάδος, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο «πράσινο» utility με διεθνή παρουσία.

Πλην της παρουσίας στην ελληνική αγορά, πλέον η εισηγμένη έχει επιτύχει μεγάλη διείσδυση και σε άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης όσον αφορά στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της συνολικής περαιτέρω διεθνοποίησής της.

Έχοντας δεσμεύσει τις περισσότερες χρονοθυρίδες εκφόρτωσης και αεριοποίησης στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για τα επόμενα έτη, και αυξάνοντας σταθερά τους όγκους που εμπορεύεται, η Mytilineos σταδιακά εδραιώνεται στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου τόσο στα Βαλκάνια, όσο και ευρύτερα στη ΝΑ Ευρώπη, διασφαλίζοντας ανταγωνιστικές τιμές στην προμήθεια ΦΑ, ενώ ο όφελος διαχέεται μέσω του συνεργατικού μοντέλου της επιχείρησης σε όλες τις δομές της.

Ενεργειακά έργα – 35 έργα σε 11 χώρες

Ισχυρότατο είναι το momentum του τομέα M Power Projects, δηλαδή του τομέα κατασκευής ενεργειακών έργων παγκοσμίως, όπως αυτά υλοποιούνται από τη θυγατρική Μεταλλικές Κατασκευές, πιο γνωστή ως ΜΕΤΚΑ, την οποία απορρόφησε ο όμιλος προ 7ετίας. Ο εν λόγω τομέας ενισχύει συνεχώς τη διεθνή του παρουσία εκτελώντας σήμερα 35 έργα σε 11 διαφορετικές χώρες, εστιάζοντας σε έργα που προωθούν τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο τέλος Μαρτίου 2024, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 10% αφορά σε έργα στην Ελλάδα, το 24% στην Πολωνία και το 45% στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ενισχύεται ο τομέας M Power Projects σε κεφάλαια και management

Τέλος, επισημαίνεται πως ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του Τομέα M Power Projects προέρχεται από τη δραστηριότητα στον τομέα των δικτύων, όπου υπάρχει καταρχήν απόφαση του Top Management της Mytilineos για ενίσχυση του κεφαλαιακά με νέες υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό (Ελλήνων κυρίως) εξειδικευμένων μηχανικών ενόψει (και σε συνέργεια με την M Renewables) για μία τουλάχιστον χρυσή δεκαετία στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας