Μενού Ροή
Αντιμέτωποι με το κρύο και τις τιμές του πέλλετ στη Βόρεια Μακεδονία

Πάνω από 45.000 οικογένειες στη Βόρεια Μακεδονία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις τιμές των πέλλετ στα 6,50 ευρώ, τιμή στην οποία οι χονδρέμποροι αρνήθηκαν να πουλήσουν.

Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, η πλήρης ισχύς της ενεργειακής κρίσης γίνεται αισθητή, καθώς το κόστος ανεβαίνει στα ύψη, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους να στραφούν στην καύση ξύλων και πέλλετ για να ζεσταθούν. Όμως η αυξημένη ζήτηση έχει ανεβάσει σημαντικά τις τιμές.

«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε σε αυτές τις τιμές. Βρισκόμαστε σε μια παράλογη κατάσταση στην οποία δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Το τελικό αποτέλεσμα, δυστυχώς, θα είναι ότι πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν πέλλετ στην αγορά», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Στογιάνοφσκι, πρόεδρος της ένωσης Biomak.

Αντ’ αυτού, οι εταιρείες ζήτησαν να αυξηθεί το ανώτατο όριο και το περιθώριο κέρδους να περιοριστεί στο 10% αντ’ αυτού.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει επιδοτήσει τις οικογένειες για την αγορά σόμπας πέλλετ με έως και 500 ευρώ ανά οικογένεια. Επί του παρόντος, η μέση οικογένεια που διαθέτει σόμπα δαπανά μεταξύ 240 και 480 ευρώ το μήνα, αλλά το ποσό αυτό πρόκειται να φθάσει έως και τα 1.440 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Ενώ οι οικογένειες θα αγωνίζονται για ζεστασιά αυτό το χειμώνα, οι εταιρείες λαμβάνουν χείρα βοηθείας από το κράτος. Όσοι παράγουν βασικά είδη διατροφής θα πληρώνουν μόλις 80 ευρώ ανά μεγαβάτ, μειώνοντας το κόστος των προϊόντων κατά τουλάχιστον 10%.

«Υποσχέθηκα ότι θα υπάρχουν τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση για όλους αυτόν τον χειμώνα. Με τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις, παρέχουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, περίπου 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις επιχειρήσεις που παράγουν βασικά προϊόντα διατροφής» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ένα από τα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνει την προμήθεια πόσιμου νερού με ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ώστε να διατηρηθούν χαμηλοί οι λογαριασμοί του νερού.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας