Μενού Ροή
Έπεσαν οι υπογραφές για το δάνειο που θα χρηματοδοτήσει το mega - φωτοβολταϊκό 200 MW του σχήματος ΔΕΗΑΝ- RWE

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Η πρώτη μεγάλη συμφωνία της εταιρείας «Μέτων Ενεργειακή», δηλαδή του κοινού σχήματος ΔΕΗΑΝ- RWE, με το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δανειοδότηση του φωτοβολταϊκό στο Αμύνταιο αποτελεί γεγονός.

Οι υπογραφές με τις τράπεζες Eurobank και Alpha έπεσαν χθες και αφορούν δανειακή σύμβαση προς το ελληνογερμανικό σχήμα, ίση με περίπου το 50% το συνολικό προυπολογισμό του έργου, ύψους 180 εκατ ευρώ. Σύντομα αναμένονται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και οι επίσημες ανακοινώσεις της συμφωνίας.

Το φωτοβολταϊκό συνολικής ισχύος 210 MW είναι το πρώτο από συνολικά εννέα έργα συνολικής ισχύος 940 MW, τα οποία θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στο πρώην λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου από την Μέτων Ενεργειακή.

Βασικό στοιχείο του έργου ότι η παραγόμενη πράσινη ενέργεια θα διατίθεται μέσω διμερών συμβολαίων (PPA’s) σε βιομηχανίες και μεγάλους πελάτες, οι οποίοι θέλουν να μειώσουν τα κόστη τους.

Διμερείς δηλαδή συμβάσεις, με σταθερή τιμή ρεύματος, προερχόμενου κυρίως από χαμηλού κόστους φωτοβολταϊκά, όπως αυτές διάρκειας 10 ετών, που διαπραγματεύεται ήδη η ΔΕΗ με βιομηχανίες, οι οποίες πασχίζουν  να «θωρακιστούν» απέναντι σε ακραίες καταστάσεις μελλοντικών ανατιμήσεων.

Το όφελος; Αν οι τιμές χονδρικής αυξηθούν στην πορεία, πάνω από την τιμή στην οποία θα συμφωνήσουν με τη ΔΕΗ, τότε οι βιομηχανίες θα βγουν ενισχυμένες. Αν πάλι σημειώσουν μεγάλη βουτιά, θα βγουν χαμένες. Το κέρδος στην παρούσα συγκυρία μοιάζει μεγαλύτερο του όποιου ρίσκου.

Σημειωτέον ότι στόχος της Μέτων είναι η υλοποίηση έργων ΑΠΕ στη χώρα έως 2 GW με επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Εργα τα οποία υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρουν περίπου 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Η συνεργασία με την RWE μία από τις πολλές κινήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των ΑΠΕ στη χώρα. Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο 2022 είχε ανακοινώσει και την εξαγορά της συμμετοχής της Volterra, θυγατρικής της Αβαξ, σε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 112 MW καταβάλλοντας τίμημα 59,7 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας