Μενού Ροή
Credits: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Το energymag.gr στο Λονδίνο: Τι είπε ο πρωθυπουργός για ΑΠΕ, ΔΕΗ, υδρογονάνθρακες και Εθνική Τράπεζα

Του ειδικού συνεργάτη

Ειδική αναφορά σε ενεργειακά επενδυτικά σχέδια, τα οποία προγραμματιζονται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα, στην προοπτική των επενδύσεων της ΔΕΗ στα Βαλκάνια καθώς και στις έρευνες των υδρογονανθράκων περιελάμβανε η ομιλία του πρωθυπουργού στο επενδυτικό συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διοργανώνει η Morgan Stanley στο Λονδίνο.

ΑΠΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τα πλεονεκτήματα των επενδύσεων σε ΑΠΕ καθώς όπως είπε η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο στην ανάπτυξή τους. Έκανε ειδική αναφορά στις προοπτικές μεταφοράς ηλεκτρισμού που παράγεται από ηλιακή ενέργεια στην Αίγυπτο και μέσω της χώρας μας στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ προανήγγειλε την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων και τις προοπτικές επένδυνσης σε αυτά.

Υδρογονάνθρακες

Στην ομιλία του πρωθυπουργού τονίστηκαν οι δυνατότητες διευρύνσης, ιδίως από την αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, της ύπαρξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να έχουμε πλήρη γνώση για τα επίπεδα των κοιτασμάτων στους επόμενους 18  μήνες.

ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ που όπως είπε ο πρωθυπουργός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα αναζητείται η ανάπτυξη παρόμοιου ρόλου και στα Βαλκάνια μέσω της επέκτασής της σε ενεργειακά project στη Βόρεια Μακεδονία και στη Ρουμανία.

Σε ό,τι αφορά την υπερφορολόγηση των κερδών των ενεργειακών εταιριών εξέφρασε την άποψη ότι σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό δεν αναμένει ότι θα διαρκέσει για πολύ. Αντίθετα προανήγγειλε ότι λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας έρχεται φόρος στα υπερκέρδη των πετρελαικών εταιριών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Εθνική Τράπεζα

Για την Εθνική τράπεζα και το ενδιαφέρον κρατικού σαουδαραβικού fund για την απόκτησή της διαβεβαίωσε ότι δεν έχει σκόπο η Ελλάδα να τους αποκλείσει. Χρειαζόμαστε, είπε, περισσότερα κεφάλαια από τον Κόλπο που θα ενισχύσουν περισσότερο τη σχέση των δυο χωρών αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε αξιόπιστο εταίρο των χωρών της περιοχής. Διευκρίνησε ωστόσο ότι η διαδικασία θα είναι ανοιχτή και θα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι.

Δημοσιονομικά

Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 και στη διοχέτευση του  στοχευμένα χωρίς οριζόντιες περικοπές ΦΠΑ. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη των πιο ευάλωτων και ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει στο πλαίσιο του τρέχοντος προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί.

Aναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και στη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχουν θέσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμη τροχιά ανάπτυξης.

Όπως τόνισε, δε, με οδηγό την ανάπτυξη, η Ελλάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2019 στην Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας