Μενού Ροή
Όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» της ενέργειας δίνουν το παρών στο 16ο road show στο Λονδίνο

«Βροντερό» παρών στο road show της ΕΧΑΕ που ξεκινάει σήμερα στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley δίνουν οι κορυφαίοι «παίκτες» της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, με τον ευρύτερο κλάδο να έχει πάνω από δέκα εταιρείες στο επενδυτικό συνέδριο, όσες κανένας άλλος επιχειρηματικός τομέας. Το road show γίνεται εν μέσω κοσμογονικών αλλαγών όπου όλος ο κλάδος διεθνώς μεταλλάσσεται αλλά και σε μια συγκυρία που στην Ελλάδα καταγράφονται μεγάλα deals, εξαγορές, συνεργασίες, αλλά και εμφατική «πράσινη» στροφή.

Ευρύτερα το Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ λαμβάνει χώρα σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, όπου η Ελλάδα έχει επιστρέψει μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, έχει βγει από τη δημοσιονομική εποπτεία, παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη ενώ αναμένει να πάρει ξανά επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 ή του 2024, ύστερα από πολλά χρόνια επενδυτικής απομόνωσης.

Είναι το πρώτο road show όπου Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει το παρόν και θα μιλήσει, καθώς είναι προγραμματισμένη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για σήμερα, όπου θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής, ενώ θα επισημάνει πως η Ελλάδα τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχει αλλάξει προσέγγιση στις επενδύσεις, έχοντας γίνει ελκυστικός προορισμός.

Οι συμμετοχές

Στην εκδήλωση της ΕΧΑΕ από τον ενεργειακό κλάδο θα συμμετάσχουν εταιρείες όπως ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, HelleniQ Energy, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ και Cenergy Holdings. Δηλαδή εννέα από τις 29 εταιρείες που θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση είναι αμιγώς ενεργειακές, ενώ υπάρχουν και οι Viohalco, ElvalHalcor και Τιτάνας που επίσης θα δώσουν το παρών.

Οι εισηγμένες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο κορυφής και στο Λονδίνο θα παρευρεθούν επιχειρηματίες όπως Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή), Ανδρέα Σιάμισιης (HelleniQ Energy), Πέτρος Τζανετάκης (Motor Oil, Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν), Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy Holdings), Μανούσος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ), Eυθύμιος Μπουλούτας (Ελλάκτωρ).

Οι εξελίξεις που φέρνουν στο προσκήνιο τον κλάδο

Το road show γίνεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τον εγχώριο ενεργειακό κλάδο, καθώς από την προσεχή Πέμπτη εισάγεται στο δείκτη MSCI Standard Greece η Τέρνα Ενεργειακή, άρα θα έχουμε σημαντικές εισροές αυτό το τριήμερο με κορύφωση τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Παράλληλα, γίνεται και σε μια συγκυρία που ο εγχώριος ενεργειακός κλάδος βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων, έχοντας συγκεντρώσει και τα περισσότερα κεφάλαια την τελευταία διετία από αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, ενώ έχει δώσει και τα σημαντικότερα deals.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα είναι «φορτωμένοι» με πολλά ατού στο Λονδίνο. Τα διυλιστήρια τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα με ρεκόρ τζίρου και κερδών, με τη Motor Oil να καταγράφει κέρδη – ρεκόρ πάνω από 1 δισ. ευρώ στο 9μηνο, έχοντας ξεκινήσει και τη μεγαλύτερη «πράσινη» στροφή στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ ο όμιλος HelleiniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) βρίσκεται σε μεγάλη διαδικασία μετασχηματισμού ως ένας πλήρως καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος που δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τη διύλιση.

Η Μυτιληναίος βρίσκεται στην πιο αναπτυξιακή φάση της ιστορίας του, έχοντας παρουσία σε 29 χώρες, σε περίπου ένα μήνα θα παρουσιάσει τη νέα οργανωτική δομή που θα τον βοηθήσει να αλλάξει επίπεδο, ενώ οδεύει για την κορυφαία χρήση στην ιστορία του.

Η ΔΕΗ μετά τη μεγάλη ΑΜΚ των 1,35 δισ. ευρώ του 2021 βρίσκεται σε μεταβατική φάση μεγάλων αλλαγών και προσαρμογής στα νέα δεδομένα που η αγορά αλλά και οι νέοι κανόνες προτάσσουν. Συνάμα, βρίσκεται σε «ψάξιμο» πολύ μεγάλης κίνησης εξαγοράς στη Ρουμανία (ENEL Romania).

Η ΓΕΚ Τέρνα έχει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο από κάθε άλλη εταιρεία στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στα πλέον κομβικά και κρίσιμα έργα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή είναι κοντά σε συμφωνία με το αυστραλιανό fund First Sentier. Παράλληλα, από την προσεχή Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου εισάγεται στο δείκτη – βιτρίνα διεθνώς, τον MSCI Global Standard, οπότε θα υπάρξουν πολύ έντονες εισροές, με κορύφωση την Τετάρτη 31 Νοεμβρίου. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι τζίροι στη μετοχή αυξήθηκαν κατακόρυφα.

O θεσμός και οι ξένοι οίκοι

Πρόκειται για το 16ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, θεσμός που ξεκίνησε το 2006 και με τα χρόνια καθιερώθηκε ως η πιο επιτυχημένη διοργάνωση εξωστρέφειας και «διαφήμισης» της ελληνικής αγοράς. Σε αυτή συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης και επιλεγμένες εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η διοργάνωση είχε να γίνει από το 2019, καθώς το 2020 και το 2021 ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.

Τα μεγαλύτερα ονόματα των θεσμικών εταιρειών παγκοσμίως δίνουν το παρών, όπως BlackRock, BNP Paribas, Deutsche Bank, Fidelity Management & Research, Goldman Sachs, GSO, Hamblin Watsa Investments Council, Invesco, JP Morgan, One Investments, Schroders, Soros Fund Management, Stewart Investors, Trowe Price, ΤΤ Ιnternational, Wellington κ.α.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας