Μενού Ροή
Βουλή - Σουηδός πρεσβευτής: H πράσινη μετάβαση στις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ

Για τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ενημέρωσε ο πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα, Johan Borgstam, τα μέλη της ειδικής διαρκούς επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης, που έγινε νωρίτερα σήμερα.

Για το ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία είναι η αφετηρία. «Δεν πρόκειται απλώς για διαχείριση κρίσης αλλά για αγώνα για τη δημοκρατία, αγώνα για αξιοπρέπεια», είπε ο κ. Borgstam και σημείωσε ότι η συμβολή για τη νίκη της Ουκρανία είναι ζήτημα «υπαρξιακό για την Ευρώπη και για τη διασφάλιση ενός ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, όπου το δίκαιο υπερισχύει της δύναμης». Στο κλίμα αυτό, ο Σουηδός πρέσβης τόνισε ότι η σουηδική προεδρία θα κάνει ό,τι μπορεί, για να διασφαλίσει την οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία. «Είναι αυτονόητο ότι αυτό θα συμπεριλάβει και την παρακολούθηση της προόδου, ως προς τις μεταρρυθμίσεις της Ουκρανίας στην πορεία προς την ένταξή της στην ΕΕ», είπε ο κ. Borgstam και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να αρχίσει, από σήμερα κιόλας, η ΕΕ να εργαστεί για να βρεθούν λύσεις, για την ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. «Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μας θυμίζει το σχέδιο Μάρσαλ, μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και στην προσπάθεια αυτή, πιστεύουμε ότι πάγωμα των περιουσιακών της Ρωσίας, θα πρέπει να είναι, όχι μόνο μέρος του προβλήματος αλλά και μέρος της λύσης, ως προς την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η πολιτική ασφάλειας έχει και άλλες πτυχές και πρέπει να ενταθεί η συνεργασία στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος και η συνεργασία για μια κοινή και συνεκτική πολιτική για τη μετανάστευση. Επίσης πρέπει να ενισχυθεί η εσωτερική ασφάλεια με καλύτερη επιτήρηση των συνόρων και αυξημένη αστυνομική συνεργασία, για να αντιμετωπιστεί το διασυνοριακό έγκλημα.

Η σουηδική προεδρία εστιάζει επίσης στην πράσινη μετάβαση, δηλαδή θα συνεχιστεί η εργασία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, η προσπάθεια εξάλειψης της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό αέριο και άλλες πηγές ορυκτών καυσίμων, για την ενεργειακή ασφάλεια. Η ΕΕ θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά, για την ενέργεια από σωστές πηγές στις σωστές τιμές.

Η μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης είναι επίσης θέμα στο οποίο εστιάζει η σουηδική προεδρία. «Οι υψηλές τιμές της ενέργειας κινδυνεύουν να διώξουν τις επενδύσεις από την Ευρώπη», είπε ο κ. Borgstam που επισήμανε πως την ίδια ώρα η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ενέργειες των ανταγωνιστών της, όπως είναι η νομοθετική πράξη για τη μείωση του πληθωρισμού της Αμερικής. «Εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες θέλουν να παράγουν ενέργεια και να φτιάχνουν μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να παράγουν ατσάλι, χωρίς ορυκτά καύσιμα στο μέλλον, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν. Συνεπώς, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει νέες μεταρρυθμίσεις, για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», είπε ο Σουηδός πρέσβης και σημείωσε ότι «η ανταγωνιστικότητα βασίζεται σε ισχυρές εταιρείες που μπορούν να ανθούν και να ακμάζουν, μέσα στον ανταγωνισμό σε μια ελεύθερη αγορά». Η σουηδική προεδρία, όπως ανέφερε, θα θεσπίσει ατζέντα μακροχρόνιας ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη.

Ο τέταρτος τομέας στον οποίο θα εστιάσει η σουηδική προεδρία, είναι η υποστήριξη των κοινών θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης και την πιο σημαντική αρχή που την κρατά ενωμένη, δηλαδή ο σεβασμός στο κράτος δικαίου. «Η ιστορία μάς διδάσκει ότι αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική, νομική και οικονομική συνεργασία μας. Εάν θέλουμε να προστατεύονται παντού τα δικαιώματα των πολιτών, και στην ΕΕ και να λειτουργεί σωστά η Ενιαία Αγορά, πρέπει να υποστηρίζεται το κράτος δικαίου σε κάθε χώρα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα προστατεύεται το κράτος δικαίου στην ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται και η παγκόσμια ανταγωνιστικότητά μας και η παγκόσμια ελκυστικότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως έσπευσε δε να επισημάνει, «δεν είναι μόνο η διαφθορά με τις οποίες παλεύουν χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ αλλά πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες, να γίνεται σωστά η διαχείριση των κοινών πόρων και να διατηρούνται οι αξίες στις οποίες βασίζεται η ευρωπαϊκή συνεργασία, πρέπει να διασφαλίζονται οι βασικές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας