Μενού Ροή
ΑΔΜΗΕ: Πτώση ζήτησης κατά 13,78% για ρεύμα τον Ιανουάριο- Έβδομος μήνας πτώσης

Η τάση της μείωσης της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ. Τα στοιχεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς δείχνουν περιορισμό της ζήτησης για ρεύμα κατά 13,78% σε ετήσια βάση, συνεχίζοντας ένα πτωτικό «σερί» που ξεκίνησε τον Ιούλιο και συνεχίζεται έκτοτε αδιατάρακτο.

Η μείωση αποδίδεται στον συνδυασμό των υψηλών τιμών ρεύματος, των προσπαθειών εξοικονόμησης αλλά και των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν για την εποχή. Για τη  συνέχιση μείωσης της ζήτησης είχαν άλλωστε προϊδεάσει  λίγες μέρες πριν και τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιανουάριο, όπου αποτυπωνόταν η βουτιά στον όγκο συναλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά.

 

Τον περασμένο μήνα καταναλώθηκαν στο εγχώριο σύστημα 4.203 (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι 4.874 τον πρώτο μήνα του προηγούμενου έτους.  Ακόμα μεγαλύτερη (ως ποσοστό) από τη μείωση της ζήτησης ήταν η μείωση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής  -σε ετήσια βάση- που παρήχθη τον Ιανουάριο, αφού ανήλθε σε 3.189 GWh, με μείωση 25%/ Το «κενό» μεταξύ εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής και ζήτησης καλύφθηκε από τις εισαγωγές που ανήλθαν σε 1.149 GWh, με αύξηση 36,6%.

Σε απόλυτες τιμές, η μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης  καταγράφηκε στο δίκτυο διανομής (μεσαία και χαμηλή τάση)  με τα νοικοκυριά και τις μικρές- μεσαίες επιχειρήσεις να καταναλώνουν 609 λιγότερες GWh (-15%) σε σχέση με αυτές που είχαν καταναλώσει τον Ιανουάριο του 2022. Μικρότερες απώλειες καταγράφηκαν στη ζήτηση από τις βιομηχανίες στην υψηλή τάση, που κατανάλωσαν 47 λιγότερες GWh σε ετήσια βάση (-7,8%)

Όσον αφορά στο μείγμα της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής για τον Ιανουάριο,, την πρώτη θέση κατέλαβαν οι ΑΠΕ, με ποσοστό 48,4%.  Αυτό σημαίνει πρακτικά  πως περίπου 1 στις 2 κιλοβατώρες προέκυψαν τον προηγούμενο μήνα από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Με δεδομένο ότι τα υδροηλεκτρικά συμμετείχαν στο μίγμα με 11,1%, σχεδόν το 60% της εγχώριας παραγόμενης ενέργειας  προήλθε από σταθμούς με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ως συνέπεια, η θερμοηλεκτρική παραγωγή  από συμβατικές μονάδες (λιγνιτικές και φυσικού αερίου) περιορίστηκε στο 40,6%.

 

Μερίδια προμηθευτών

Όσον αφορά το μερίδιο των προμηθευτών στο συνολικό φορτίο εκπροσώπησης στην εγχώρια λιανική αγορά ρεύματος, τον Ιανουάριο, το μερίδιο της ΔΕΗ υποχώρησε κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε 60,08%, από 63,12% τον Δεκέμβριο του 2022.

Από τα «κέρδη» που είχαν οι ιδιώτες προμηθευτές, μεγάλο μέρος απέσπασε η Mytilineos (Protergia), το ποσοστό της οποίας ενισχύθηκε στο 10,53% από 7,5% ένα μήνα πριν.  Ακολούθησαν οι δύο υπόλοιποι καθετοποιημένοι όμιλοι, δηλαδή η ΗΡΩΝ με 6,83% (από 6,88%) και η Elpedison με 6,02% (από 6%).

Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν η NRG με 4,55% (από 4,61%), η Αέριο Αττικής με 2,66% (από 2,44%), η ZeniΘ με 2,17% (από 2,13%), η Watt & Volt με 2,06% (2,1%) και η Volterra με 1,8% (από 1,02%). Οι υπόλοιποι πάροχοι συγκέντρωσαν συνολικά  μερίδιο 2,36%.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας