Μενού Ροή
Αντιδρά η ΔΕΗ στον μηχανισμό ρύθμιση της αγοράς που προτείνει η ΡΑΕ - "Μας στοχοποιεί", "η θέση ισχύος δεν σημαίνει και κατάχρηση"

Για εκ των προτέρων στοχοποίηση συμμετεχόντων με σημαντικό μερίδιο στην αγορά, κάνει λόγο η ΔΕΗ σχολιάζοντας το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για την μηχανισμό παρακολούθησης και ρύθμισης της ενεργειακής αγοράς. "Η κατοχή θέσης ισχύος από μόνη της δεν συνεπάγεται και (αυτόματη) κατάχρηση", προσθέτει χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ΡΑΕ αναρμόδια για τον έλεγχο, τονίζοντας ότι "για θέματα κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης αρμόδια να αποφαίνεται είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία οφείλει και να τεκμηριώνει εκάστοτε τη σχετική κρίση, όπως προσήκει, και όχι η ΡΑΕ".

Σύμφωνα με την ΔΕΗ, η καθιέρωση ενός Μηχανισμού Παρακολούθησης και Εποπτείας των Ενεργειακών Αγορών αποτελεί, κατά την άποψή μας σημαντικό και απαραίτητο εργαλείο για τον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας των Αγορών με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και ιδίως την προστασία των καταναλωτών, αλλά και για τη διασφάλιση του ισότιμου και υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, μέσω της πρόληψης, του εντοπισμού και εν γένει της προσπάθειας αποφυγής καταχρηστικών πρακτικών.

Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενόψει δε της επικείμενης έναρξης λειτουργίας των νέων Αγορών.

Όπως αναφέρει γεννάται κίνδυνος εφαρμογής διπλών κυρώσεων κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών που εφαρμόζονται σε ανάλογες διαδικασίες, όπως είναι η αρχή του ‘ne bis in idem’. Χρειάζεται λοιπόν σαφής διάκριση μεταξύ των δύο θεμάτων, κάτι το οποίο δεν προκύπτει από το υπό διαβούλευση κείμενο.

Τα λιγνιτικά

Η ΔΕΗ επισημαίνει και την ανάγκη "ειδική μέριμνας στην υπόψη παρακολούθηση για τη συμμετοχή στην αγορά των ως άνω αναφερόμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ για την κάλυψη αναγκών τηλεθέρμανσης ή και για λόγους επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού κατά τις περιόδους αιχμής ζήτησης, η οποία επιβάλλεται από ρυθμιστικές αποφάσεις και όχι από εμπορική μας επιλογή".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας