Μενού Ροή
DCIM101MEDIADJI_0007.JPG
Κρίσιμες για τον τουρισμό οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις - Εγκαίνια στο καλώδιο του ΑΔΜΗΕ Ευβοίας - Σκιάθου

Στις 29 Αυγούστου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας θα εγκαινιάσει” την ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με την ηπειρωτική χώρα.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, ήδη, σταθερή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας απολαμβάνει η Σκιάθος καθώς από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, ο ετέθη σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού μέσω Εύβοιας. Η νέα Γραμμή Μεταφοράς Μαντούδι Εύβοιας-Σκιάθος καθώς και ο νέος, υπερσύγχρονος Υποσταθμός Σκιάθου μεταφέρουν ήδη επιτυχώς τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία προς το νησί, συμβάλλοντας στην αυξημένη ζήτηση της τουριστικής περιόδου τόσο για τη Σκιάθο όσο και για τις βόρειες Σποράδες συνολικά.

«Καλωσορίζουμε τη Σκιάθο στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών. Ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα ακόμη έργο ορόσημο για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς που συμβασιοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας, κατασκευάστηκε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, και χάρη στη σκληρή δουλειά των εργαζομένων μας, ηλεκτρίστηκε στην ώρα του. Με την τουριστική κίνηση να κορυφώνεται το επόμενο διάστημα, η νέα διασύνδεση είναι έτοιμη να προσφέρει ποιοτική ηλεκτροδότηση στη Σκιάθο και τα γειτονικά νησιά», είχε δηλώσει με αφορμή το γεγονός στα μέση Ιουλίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης.

Η σημασία του έργου

Η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας είναι ένα έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων που υλοποίησε ο Διαχειριστής στο πλαίσιο επένδυσης ύψους 57 εκατ. ευρώ. Στην πλευρά της Σκιάθου, η διασύνδεση περιλαμβάνει έναν υπερσύγχρονο Υποσταθμό 150 kV τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), ενώ τα καλώδια Υψηλής Τάσης που εγκαταστάθηκαν στο νησί είναι πλήρως υπογειοποιημένα με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου έργου είναι ότι το υποβρύχιο καλώδιο είναι θαμμένο καθ’ όλη την υποθαλάσσια όδευσή του μήκους 29 χλμ., σε βάθη έως και 300 μ. διασφαλίζοντας την προστασία του από εξωγενείς παράγοντες. Στην πλευρά της Εύβοιας, ο ΑΔΜΗΕ αναβάθμισε τον υφιστάμενο Υποσταθμό Μαντουδίου, ενώ κατασκεύασε 30 χλμ. νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς.

Η νέα καλωδιακή σύνδεση της Σκιάθου με το ηπειρωτικό σύστημα Υψηλής Τάσης θα θωρακίσει την τροφοδότηση​ του νησιωτικού συμπλέγματος των βορείων Σποράδων με ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις λειτουργικές συνθήκες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο απώλειας ηλεκτρικής ισχύος σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων​ ή αυξημένης ζήτησης.

Τη σημασία της ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων και την ιστορική ευκαιρία της χώρας να μετατραπεί σε έναν στρατηγικό ενεργειακό κόμβο, ανέδειξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά την τοποθέτησή στο 26ο συνέδριο του Economist. Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε πιο πυκνά δίκτυα προκειμένου να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση και την ασφάλεια εφοδιασμού στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε και τόνισε ότι ο Διαχειριστής ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και με επενδύσεις στα νέα έργα διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη  περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Κρίσιμος ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ για την πράσινη μετάβαση

Όπως είχε αναφέρει, ο κ. Μανουσάκης, “βρισκόμαστε αναμφίβολα σε μία κρίσιμη περίοδο. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούμε να χάσουμε τον κεντρικό στόχο, όπως επιτάσσει η επιδείνωση της κλιματικής κρίσης την οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια, που δεν είναι άλλος από την πράσινη μετάβαση. Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ για την προώθηση αυτού του στόχου είναι κρίσιμος καθώς τα δίκτυα είναι αυτά τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν ενέργεια από διεσπαρμένες πηγές στο Σύστημα και συνεπώς είναι σαφές ότι οι υποδομές αυτές θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Η συμβολή του ΑΔΜΗΕ σε ό,τι αφορά τις εγχώριες διασυνδέσεις είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια. Στο μέτωπο αυτό, οι πιο βασικές εξελίξεις της φετινής χρονιάς είναι η κατασκευαστική πρόοδος της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής και η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τη διασύνδεση των Νοτίων Κυκλάδων το αμέσως επόμενο διάστημα.”

Να σημειωθεί ότι ένα άλλο σημαντικό βήμα για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας και ειδκά περιοχών με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου. Είναι ένα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030. Ήδη θεμελιώθηκε, τον περασμένο Μάιο στη  Σαντορίνη ο νέος Υποσταθμός ο οποίος θα «υποδεχθεί» το καλώδιο Υψηλής Τάσης ενώ η ηλεκτρική διασύνδεση θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο 2023. Με το έργο αυτό ο Διαχειριστής εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μέχρι το 2024, όπως έχει αναφέρει ο κ. Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει διασυνδέσει επίσης τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θωρακίσει ενεργειακά περισσότερα από 20 Κυκλαδονήσια. “Η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζουμε ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ” είχε αναφέρει κατά τη θεμελίωση του Υποσταθμού στις αρχές Μαϊου ο κ. Μανουσάκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας