Μενού Ροή
Οι προβληματισμοί για το πλαφόν στο ρεύμα και το μυστήριο των σταθερών τιμολογίων

Έντονο προβληματισμό στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης να παρέμβει θεσμικά στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της λιανικής αγοράς.

Μιλώντας στο Energymag στελέχη της αγοράς θέτουν σειρά εύλογων ερωτημάτων αναφορικά με την προσαρμογή των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στα νέα δεδομένα που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως τονίζουν, εφόσον ο μηχανισμός του ΥΠΕΝ τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, η νομοθετική ρύθμιση και η έγκριση από την Κομισιόν του νέου τρόπου λειτουργίας της αγοράς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, προκειμένου να έχουν οι εταιρείες επαρκή χρόνο για να τροποποιήσουν τα συστήματά τους και να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τις αλλαγές στα τιμολόγιά τους.

60 μέρες

Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, προβλέπει ρητά ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να ενημερώσουν τους πελάτες τους σε περίπτωση τροποποίησης της σύμβασης τουλάχιστον 60 ημέρες πριν. Ωστόσο, με τον νέο τρόπο αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών να έχει προσδιοριστεί για τον Ιούλιο, το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών δεν υπάρχει.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί έντονα και το ΥΠΕΝ, εκτός από τις εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, είναι τι θα συμβεί με τους πάνω από 500.000 καταναλωτές που έχουν σταθερά τιμολόγια δίχως ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σε πολλά από αυτά τα τιμολόγια η τελική τιμή της kWh κυμαίνεται από 0,23 έως 0,25 ευρώ και είναι ήδη ακριβότερη από την τιμή στα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία διαμορφώθηκαν μεσοσταθμικά σε 0,21 ευρώ/kWh τον περασμένο μήνα, μετά τις κρατικές επιδοτήσεις.

Με την επέκταση των επιδοτήσεων σε όλες τις παροχές και για καταναλώσεις άνω των 300 kWh τον μήνα, η τελική τιμή στη λιανική αγορά αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερα στα κυμαινόμενα τιμολόγια, αυξάνοντας το χάσμα με τα σταθερά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί και αναμένεται να ζητήσει από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να αναπροσαρμόσουν τις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας