Μενού Ροή
Όλες οι αντιδράσεις στην πρόταση Kομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Οι τοποθετήσεις Μυτιληναίου Wind Solar Europe

Συγκρατημένος σκεπτικισμός από τις βιομηχανίες, ικανοποίηση από τους φορείς των ηλεκτροπαραγωγών και των ΑΠΕ. Έτσι θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν οι πρώτες αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων φορέων στην πρόταση της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσιάστηκε χθες και τα βασικά σημεία της οποίας έχει ήδη παρουσιάσει το energymag.  Κεντρικό σημείο του προβληματισμού ήταν η έλλειψη προτάσεων για το πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί ένα ενεργειακό σοκ όπως αυτό της περιόδου τα 2021-2022 στο ορατό μέλλον και η υπερβολική επικέντρωση σε μακροπρόθεσμα.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ευρωπαϊκή λύση που να εμποδίσει περαιτέρω σοκ στις τιμές ηλεκτρισμού τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα δώσει στις εταιρείες μας τον απαραίτητο χρόνο για να είναι έτοιμες όταν τα μακροπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αρχίσουν να ισχύουν. Επαινούμε την Επιτροπή που απέφυγε μια συνολική αναδιάρθρωση των θεμελιωδών αρχών της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερη δράση από τους νομοθέτες ώστε η ανταγωνιστικότητα να έχει ισότιμη θέση με την απανθρακοποίηση στα θεμέλια της πρότασης», σχολίασε ο Πρόεδρος της Eurometaux Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS. O Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Γκι Τιράν έκανε λόγο για «στοχευμένες βελτιώσεις  που θα βοηθήσουν μεν τις ευρωπαϊκές μεταλλουργίες να έχουν πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια μακροπρόθεσμα. Συνολικά όμως βλέπουμε μια χαμένη ευκαιρία, με έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων παρενεργειών από τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού σε στρατηγικές βιομηχανίες της Ευρώπης».

Wind Europe: Θετική η πρόταση της Κομισιόν

«Σήμα» για τέρμα στις  παρεμβάσεις κάθε χώρας  στη δική της αγορά ηλεκτρισμού και μη παράταση των έκτακτων μέτρων πέρα από τον Ιούνιο δίνει η πρόταση της Κομισιόν σύμφωνα με τη Wind Europe, τον σύνδεσμο που εκπροσωπεί τις εταιρείες αιολικής ενέργειας. Όπως σχολιάζει, «τα Συμβόλαια επί Διαφορών (Cfds) γίνονται η νέα νόρμα για τη στήριξη επενδύσεων σε ΑΠΕ. Η πρόταση επιτρέπει επίσης στους παραγωγούς να πωλούν ηλεκτρισμό μέσω PPA, στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη των εν λόγω συμβολαίων). Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να στηρίξουν αυτή την ισορροπημένη πρόταση και να δώσουν τέλος στην τρέχουσα επενδυτική αβεβαιότητα που προκαλείται από τις ασυντόνιστες εθνικές παρεμβάσεις».

Solar Europe: Ικανοποίηση για την πρόταση

Ο Σύνδεσμος των παραγωγών ηλιακής ενέργειας Solar Europe (στον οποίο πρόεδρος είναι ο επικεφαλής της Enel Green Power Ευρώπης  Αριστοτέλης Χαντάβας) εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση που ενισχύει τα θεμέλια των αγορών ηλεκτρισμού της Ευρώπης χωρίς θα ανατρέπει τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες αυτές βασίστηκαν, ενώ προστατεύει όλους τους τρόπους ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας. «Είναι ανακούφιση ότι μόνο νέα ηλιακά projects που επωφελούνται από την κρατική στήριξη θα ενταχθούν υπό αμφίδρομα CfDs. Είμαστε ευγνώμονες που τα CfDs δεν αποτελούν τον μοναδικό νέο δρόμο προς την αγορά για τα νέα projects καθώς και για το ότι αποφεύχθηκε η αναδρομική επέκταση των CfDs σε υφιστάμενα έργα. Οι επενδυτές μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν θα αλλάξουν ξαφνικά οι όροι των επενδύσεών τους.

Σημειώνεται ότι η πρόταση διατηρεί άθικτο το βασικό συστατικό της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής των αγορών ηλεκτρισμού, δηλαδή το μοντέλο τιμολόγησης όλης της ενέργειας στα Χρηματιστήρια στη βάση της ακριβότερης μονάδας που μπαίνει στο σύστημα, που αφορά στις μονάδες φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο  συντηρείται ο "αμαρτωλός" δεσμός μεταξύ τιμών φυσικών αερίου και  ηλεκτρισμού που πυροδότησε την ενεργειακή κρίση του 2021-2022, παρά τις δεσμεύσεις περί διάρρηξής του. Γι αυτό και ήδη εκφράζονται ενστάσεις στην πρόταση από της Κομισιόν από χώρες με περιορισμένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως η Αυστρία, που δήλωσε δια της Υπουργού Κλιματικής Ουδετερότητας της χώρας ότι «δεν πηγαίνει αρκετά μακριά ώστε να διαχέει επαρκώς τα οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας στους καταναλωτές». Αντιθέτως, ως «καλή βάση συζήτησης» χαρακτηρίστηκε η πρόταση από τη Γαλλία, η οποία έχει ρίξει στην παρούσα φάση όλο το βάρος ώστε να πετύχει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης για τις πυρηνικές της μονάδες,  με τον χαρακτηριστικό της πυρηνικής ενέργειας ως «χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος», κάτι που πάντως συναντά έντονες αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό σημείο της πρότασης της Κομισιόν είναι σχήματα ευθείας κρατικής στήριξης  για τα CfDs που αφορούν σε νέες μονάδες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος (ΑΠΕ, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, μονάδες γεωθερμίας). Οι νέες επενδύσεις δηλαδή για τις  εν λόγω μονάδες που υλοποιούνται με αυτό το μοντέλο θα έχουν σταθερή τιμή αποζημίωσης για την παραγωγή τους, εγγυημένη από τα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει πως θα αντισταθμίζεται η διαφορά όταν η τιμή αποζημίωσης είναι μικρότερη από τις χονδρεμπορικές τιμές. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν η τιμή αποζημίωσης  είναι μεγαλύτερη από τις χονδρεμπορικές τιμές, η διαφορά θα παρακρατείται και θα διανέμεται στους καταναλωτές

Ταυτόχρονα, προτείνεται και η χορήγηση σημαντικών κινήτρων -περιλαμβανομένων και κρατικών εγγυήσεων- για την διείσδυση των PPAs,  κάτι που ενδεχομένως να δώσει  νέα πνοή στο σχήμα Green Pool που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και το οποίο έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και μήνες, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται κινητικότητα…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας