Μενού Ροή
Στα ύψη κολλημένες παραμένουν οι τιμές του ρεύματος - Καμπανάκι κινδύνου από την βιομηχανία

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου. Με δεδομένο ότι λόγω καιρού οι καταναλώσεις μειώνονται την Άνοιξη, τόσο για ρεύμα όσο και για φυσικό αέριο, η αύξηση που καταγράφεται και στα δυο μέτωπα αναμένεται να πλήξει κύρια τις επιχειρήσεις και βέβαια τη βιομηχανία, που βλέπει το αέριο να είναι πέντε φορές πάνω σε σχέση με τις αρχές του 2021 και το ρεύμα τρεις και τέσσερις φορές ακριβότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα η μέση τιμή του ρεύματος διαμορφώθηκε στα 241,99 ευρώ/MWh με μια αύξηση της 1,05%. Και πάλι βέβαια η τιμή είναι υψηλή παρά τη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα, που φτάνει το 39,06%.ωΗ συμμετοχή του φυσικού είναι στο 18,33%.

Ανάλογες είναι και οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού με την Ιταλία να έχει μέση τιμή 242,77 ευρώ/MWh, τη Ρουμανία 230,36 ευρώ/MWh, τη Σερβία 243,2 ευρώ/MWh, τη Γερμανία 230,15 ευρώ/MWh, τη Γαλλία 230,2 ευρώ/MWh. Στην  Ισπανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 224,97 ευρώ/MWh και στην Πορτογαλία στα 224,26 ευρώ/MWh.

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή μήνα για την Ελλάδα είναι πάνω από 248 ευρώ/ MWh, όντας η υψηλότερη στην Ευρώπη. Και βέβαια είναι δείγμα για την ενεργειακή ακρίβεια που έρχεται και για τον Μάιο, οπότε και θα τιμολογηθούν οι λογαριασμοί στη βάση των χονδρεμπορικών τιμών Απριλίου.

Βιομηχανία καμπανάκι

Το όλο ζήτημα των επιβαρύνσεων έθεσε, πάντως, με έμφαση επί τάπητος ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, των μεγάλων δηλαδή βιομηχανικών καταναλωτών, Αντώνης Κοντολέων, πριν λίγες μέρες, με μια σειρά από παρεμβάσεις τους στη ΡΑΕ και στον ΑΔΜΗΕ.

Κεντρικό σημείο της παρέμβασης της ΕΒΙΚΕΝ  είναι η υπόμνηση ότι είναι αδήριτη η ανάγκη για  λήψη ρυθμιστικών μέτρων  που θα άρουν τις στρεβλώσεις στην αγορά. Όπως τονίζεται θα πρέπει η ΡΑΕ να επιδείξει πολιτική βούληση ώστε να  κινηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Παράλληλα η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει:

  1. εφαρμογή της «ανακατανομής» στην αγορά εξισορρόπησης

  2. οι ΑΠΕ να αποκτήσουν πλήρη ευθύνη εξισορρόπησης

  3. σύναψη διμερών συμβολαίων με παραγωγούς θερμικών μονάδων

  4. ουσιαστική συμμετοχή της Ζήτησης σε όλες αγορές

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Κοντολέων θα πρέπει οι λύσεις “να χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του” καθώς με τις  επιδοτήσεις  των παραγωγών  δεν εξαλείφονται  οι στρεβλώσεις.

Υπενθυμίζει, δε, ότι στο κείμενο REPowerEU, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Μαρτίου 2022  επισημαίνεται ότι ο κανόνας της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών  στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας ισχύει μόνο σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας των αγορών, (άρθρο 5 της Οδηγίας), και αναφέρονται συγκεκριμένες αιτίες/στρεβλώσεις που εάν συντρέχουν σε μια αγορά συνιστάται η λήψη ρυθμιστικών μέτρων.

Μεταξύ των αναφερόμενων ως αιτίες περιλαμβάνονται η αυτόματη μεταφορά του 100% των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς στα τιμολόγια και  η μη ύπαρξη δυνατότητας  αντιστάθμισης του κινδύνου, αιτίες/στρεβλώσεις που σαφώς συντρέχουν στην ελληνική αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας