Μενού Ροή
Τιμολόγια ρεύματος: Στο 0.60 οι χρεώσεις από τους παρόχους-Κλιμακωτή επιδότηση στο ρεύμα-Οριζόντια στο φυσικό αέριο

Χαμηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, αλλά υψηλότερα σε σχέση με τον Αύγουστο αναμένεται να είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγιά ρεύματος για τον Οκτώβριο που θα ανακοινώσουν σήμερα οι εταιρείες προμήθειας, με βασικό καταλύτη την «υπαναχώρηση» των τιμών φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας. Αν και τα αρμόδια στελέχη των παρόχων έκαναν λογαριασμούς μέχρι την τελευταία στιγμή, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρεώσεις που θα κυμαίνονται μεταξύ 600-700 ευρώ/MWh (0,6-0,7 ευρώ/κιλοβατώρα.

Χρεώσεις που βέβαια θα «προσγειωθούν» σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα μετά την κρατική επιδότηση, που δεν θα είναι πλέον οριζόντια, αλλά κλιμακωτή, και η οποία -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- θα διαμορφώνει τελική τιμή για τον καταναλωτή στην πρώτη κλίμακα επιδότησης γύρω στα 150 ευρώ/MWh (0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα),  όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.  Σε κάθε περίπτωση, τον «τόνο» στην αγορά θα δώσει η ΔΕΗ -ως μεγαλύτερος «παίκτης» στον κλάδο προμήθειας, η οποία είχε ανακοινώσει χρέωση 788 ευρώ/MWh για το Σεπτέμβριο  και 485 ευρώ/MWh για τον Αύγουστο.

 

Τι μπαίνει στη ζυγαριά

 

Το «παράθυρο» για ανταγωνιστικότερες χρεώσεις αυτό το μήνα έναντι του Σεπτεμβρίου φαίνεται να ανοίγει χάρη στην αποκλιμάκωση των τιμών αερίου στο TTF. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το συμβόλαιο Οκτωβρίου τιμολογήθηκε στα 175 ευρώ/MWh που αποτελεί χαμηλό διμήνου, ενώ στα τέλη Αυγούστου -οπότε και έγιναν οι προβλέψεις για τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου- είχε προσεγγίσει τα 340 ευρώ/MWh, από περίπου 30 ευρώ/MWh ένα χρόνο πριν. Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία του Αυγούστου -του πρώτου μήνα εφαρμογής των νέων τιμολογίων λιανικής- όταν ορισμένοι πάροχοι δεν  έλαβαν υπόψη στις χρεώσεις τους τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, με αποτέλεσμα να «γράψουν» ζημίες στην προμήθεια για τον μήνα (καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα από ότι είχαν εκτιμήσει), συνηγορεί υπέρ των συντηρητικών κινήσεων από πλευράς ορισμένων τουλάχιστον εταιρειών, με ενσωμάτωση υψηλού ασφαλίστρου κινδύνου στις χρεώσεις τους.

Με δεδομένο ότι εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει τους καταναλωτές έναντι της μεταβλητότητας των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και των τιμών φυσικού αερίου, αναμένεται οι επιδοτήσεις να προσαρμοστούν αναλόγως, ώστε να οδηγήσουν σε τελικές τιμές «κοντά στα προ κρίσης επίπεδα» για όλες τις κλίμακες κατανάλωσης. Από την άλλη πλευρά, θα θεσπιστούν τρεις κλίμακες κατανάλωσης (με την επιδότηση να μειώνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση), με στόχο την εξοικονόμηση ρεύματος.

Για το φυσικό αέριο, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να «δει» ο τελικός καταναλωτής σημαντική ελάφρυνση στην τελική τιμή -της τάξης τουλάχιστον του 50%-  σε σχέση με τα 220-240 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα  που θα τιμολογούνταν το φυσικό αέριο εάν δεν λάμβανε καθόλου επιδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται ότι η επιδότηση θα είναι της τάξης των 100-120 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα (υπερδιπλάσια δηλαδή σε σχέση με πέρυσι), διαμορφώνοντας την τιμή κοντά στα 120-140 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας