Μενού Ροή
Το πράσινο φως αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής αναζητεί στις Βρυξέλλες ο Κ. Σκρέκας

Τη βούληση της κυβέρνησης να λάβει το συντομότερο δυνατό έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο μηχανισμό που επιθυμεί να εφαρμόσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σηματοδοτεί η επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις Βρυξέλλες σήμερα για να συναντηθεί με στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού.

Ο Κώστας Σκρέκας πηγαίνει στις Βρυξέλλες με στόχο να λάβει σε πολιτικό επίπεδο το πράσινο φως για το κυβερνητικό σχέδιο, με το οποίο αναμένεται να ανασταλεί η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού. Θα συνοδεύεται από τη γενική γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη διαύγεια για τη μετακίνηση του υπουργού στις Βρυξέλλες, ο κ. Σκρέκας θα συναντηθεί με τεχνικά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG ENER) της Επιτροπής. Στις συναντήσεις αναμένεται να είναι παρούσα και η γενική διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Joergensen, η οποία προΐσταται των τεχνικών κλιμακίων και συνεργάζεται στενά με την εκτελεστική αντιπρόεδρο και επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

Αντίστοιχες επισκέψεις είχαν πραγματοποιήσει στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα οι αρμόδιοι υπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας προκειμένου να λάβουν έγκριση από την Επιτροπή για να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

Από Ιούλιο

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από τον Ιούλιο θα εφαρμοστεί ένας νέος μηχανισμός στη χονδρεμπορική αγορά για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο που να είναι πιο αντιπροσωπευτικός του μέσου κόστους παραγωγής.

Με τον τρόπο αυτόν οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα αγοράζουν φθηνότερα από τους παραγωγούς και θα προσφέρουν με τη σειρά τους χαμηλότερες τιμές στη λιανική αγορά.

Παράλληλά, προωθείται και η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την παρέμβαση που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την επιβολή ανώτατης αποζημίωσης ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια.

Θα χρειαστεί, επίσης, απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Σε εκκρεμότητα παραμένει τι θα συμβεί με τους πάνω από 500.000 καταναλωτές με σταθερά τιμολόγια, τα οποία είναι πλέον ακριβότερα από τα κυμαινόμενα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας