Μενού Ροή
Άνοδος ως 8% στις τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του OPEC+ για μείωση παραγωγής

Το πετρέλαιο σημειώνει έντονη άνοδο στο άνοιγμα της εβδομάδας μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του OPEC+ για περικοπές στην παραγωγή αργού κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate εκτινασσόταν νωρίτερα έως και κατά 8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση σε περισσότερο από ένα χρόνο και έφτασε να διαπραγματεύεται στα 79,81 δολάρια το βαρέλι στις 11:20 το πρωί (ώρα Σιγκαπούρης), ενώ στις ευρύτερες αγορές το δολάριο ενισχυόταν μαζί με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Στις 8.48 το πρωί ώρα Ελλάδος, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου σημείωνε άνοδο 4,54%, στα 83,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου σημείωνε άνοδο 4,47%, στα 79,12 δολ. το βαρέλι.

Οι περικοπές αυτές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο και θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2023, όπως ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας πως πρόκειται για «προληπτικό μέτρο» με στόχο την σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

Ο αντίκτυπος της απόφασης έγινε γρήγορα αισθητός στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η Goldman Sachs αύξησε τις προβλέψεις τιμών για φέτος και το επόμενο έτος, οι βασικές τιμές με βάση τα χρονοδιαγράμματα αυξήθηκαν υψηλότερα ως ένδειξη προσδοκιών για στενότερη προσφορά και μια συνήθως ήρεμη ασιατική συνεδρίαση είδε εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια να αλλάζουν χέρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στις ΗΠΑ σημείωναν επίσης άνοδο, υπογραμμίζοντας τους πληθωριστικούς κινδύνους.

"Αυτό το μέτρο στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην αγορά ότι πρόκειται να στηρίξουν τις τιμές", δήλωσε στο Bloomberg TV ο Daniel Hynes, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Australia & New Zealand Banking, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα το αργό πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια και πάλι "έχει σίγουρα αυξηθεί".

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η απόφαση του OPEC+ είναι λανθασμένη, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με έμφαση στις τιμές της βενζίνης. Πέρυσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δώσει εντολή για μια άνευ προηγουμένου αποδέσμευση από τα στρατηγικά αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας