Μενού Ροή
Μικρή αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου εν αναμονή των αποφάσεων της FED

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη στις Ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές έκλεισαν κέρδη εν όψει των σημερινών αποφάσεων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι ανησυχία ωστόσο για πιο περιορισμένη προσφορά εν μέσω εντάσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή περιόρισαν τις απώλειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 15 σεντς, ή 0,2%, στα 88,05 δολάρια το βαρέλι στις 01:05 GMT, σημειώνοντας άλμα 2,2% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 31 σεντς, ή 0,4%, στα 85,29 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,8% την Τρίτη.

«Κάποιες διορθώσεις έχουν ξεκινήσει καθώς οι επενδυτές ήθελαν να προσαρμόσουν τις θέσεις τους πριν από τη συνεδρίαση της Fed», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.

«Αλλά η πτώση είναι περιορισμένη λόγω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και της απειλής για τις υποδομές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», είπε, προσθέτοντας ότι το πετρέλαιο είναι πιθανό να συνεχίσει την ανοδική του πορεία μετά την ενημέρωση της Fed.

Προς αύξηση επιτοκίων

Η Fed αναμένεται να επιβεβαιώσει τα σχέδια για την αύξηση των επιτοκίων και τη συρρίκνωση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και των τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, τα οποία έχουν διογκώσει τον ισολογισμό της σε περίπου 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε υψηλά επτά ετών την περασμένη εβδομάδα λόγω των ανησυχιών ότι οι προμήθειες θα μπορούσαν να περιοριστούν λόγω των εντάσεων Ουκρανίας-Ρωσίας και των ανησυχιών για τη σύγκρουση στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσωπικών κυρώσεων στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ οι δυτικοί ηγέτες ενίσχυσαν τις στρατιωτικές προετοιμασίες και έκαναν σχέδια για να προστατεύσουν την Ευρώπη από ένα πιθανό σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Στη Μέση Ανατολή, το κίνημα των Χούθι της Υεμένης που είναι ευθυγραμμισμένο με το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση τη Δευτέρα σε βάση των ΗΑΕ που φιλοξενεί τον στρατό των ΗΠΑ. Η επίθεση αποτράπηκε από αναχαιτιστές Patriot, κατασκευής ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Εμιράτων.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού και αποστάγματος στις ΗΠΑ υποχώρησαν ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιανουαρίου, με τα αποθέματα αργού να μειώνονται κατά 872.000 βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τετάρτη.

Τα στοιχεία ήταν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, είπε ο Kikukawa της Nissan Securities.

Από την πλευρά της προσφοράς, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε ανταλλαγή 13,4 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου από το Strategic Petroleum Reserve σε επτά εταιρείες ως μέρος της προσπάθειας του Μπάιντεν να βοηθήσει στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας